Wat zit er in.....gedroogde cranberry s? + een recept

Zo leuk om jullie enthousiaste reacties te lezen op de rubriek 'Wat zit er in...'.
Deze keer heb ik gedroogde cranberry's onderzocht en het was op zijn zachtst gezegd verbazend. Vingers omhoog als je dacht dat daar niks in kon zitten. Ik!

Bij die winkel waar ik niet zo graag kom (flauw tasjesbeleid) kocht ik twee zakjes cranberry's. De tweede zak was gratis, of een euro. Zoiets. 

Thuis gebruikte ik ze voor mijn favoriete veelzijdige snack, namelijk wraps met roomkaas, ui en cranberry's. Toen ik ze op de snijplank had liggen om ze fijn te hakken vond ik het uiterlijk opvallend. Ze deden me een beetje denken aan gekonfijte vruchten. Ik pakte het zakje erbij en toen bleek er suiker op het ingrediënten lijstje te staan. Sterker nog, suiker stond als eerste genoemd, dus dat betekent dat er meer suiker dan cranberry's in zitten! Ik voelde me eerlijk gezegd bekocht. En dan had ik er ook nog twee zakjes van!

Zou dat gebruikelijk zijn vroeg ik me af, om cranberry's op deze manier te conserveren? 
Ik keek wat er in de cranberry's van de AH zit. Heel naïef dacht ik dat daar vast niets aan toegevoegd was, maar ook deze waren gezoet. Met ananassiroop deze keer. Allicht een iets beter alternatief dan geraffineerde suiker, maar waarom die toevoegingen? Betekent dat dat ze snel bederven of zijn ze zonder suiker niet te eten??
Volgens het wereldwijde web wordt de wat zurige smaak van de cranberry's niet door iedereen gewaardeerd, daarom wordt er vaak zoetigheid aan toegevoegd. Echt iets om op te letten dus als je suiker wilt vermijden.

Voor zover ik kan nagaan verkoopt het merk De Nieuwe Band zongedroogde cranberry's zonder toevoegingen. Verkrijgbaar bij reformzaak en o.a. bij de Ekonoom.

Net las ik dat de cranberry's van de AH zijn genomineerd voor de misleidende product van het jaar. Zelf vind ik die van De Tuinen dus nog een tandje erger, omdat dat met geraffineerde suiker is gezoet en niet met vruchtensap.

Het is een beetje behelpen met de foto's, aangezien de computer nog bij de reparateur is en daar precies de foto's op staan die ik nodig heb. Zo heb ik een foto van die overheerlijke wrap snack, maar die houden jullie dan van me tegoed. (belofte ingewisseld)


Je maakt het met een pakje monchou (of naamloze roomkaas), een kleine ui, een handvol cranberry's.
Laat de monchou op kamertemperatuur komen. Snipper de ui zo fijn mogelijk. Hak de cranberry's fijn. Meng alles door elkaar. Neem twee tortilla wraps. Smeer het mengsel uit over de wraps. Rol op. Verpak in huishoudfolie en bewaar in de koelkast. In plakjes gesneden een heel lekker hapje voor visite, maar ook heel lekker en handig om mee te nemen naar werk, school of voor onderweg

Anita's Dagboek is ook op facebook;  achter de schermen, vooraankondigingen over blogposts of hoeishetafgelopenmet. 

12 opmerkingen

 1. Lekker recept, bedankt. Hier ook dezelfde cranberry's. Vaak gebruik jer maar een beetje van gelukkig. Ik meng ze met krenten, rozijnen en rode bessen uit de diepvries. Niet meer kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik dacht dat ananassap niet zo erg was...;-) Maar lijkt me wel onnodig! De pure maar eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind ananassap ook niet zo erg als suiker, maar ging me afvragen waarom dat zo is. Waarschijnlijk vanwege de zure smaak, maar ik denk dan weer dat we ook af en toe zuur moeten eten en niet alles zoet maken.

   Verwijderen
 3. Jah puur zijn ze vreselijk zurig, een rauwe cranberrie is bijna niet weg te slukken brrrr
  Vaak zijn ze ook gezoet met framboossap, wel lekker :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zouden die diepvries cranberry's ook gezoet zijn, vraag ik me nu opeens af. Zuur is ook goed voor de mens, denk ik dan, maar als de kaken er van samentrekken dan snap ik waarom er zoet vruchtensap aan toe wordt gevoegd.

   Verwijderen
 4. Ik had ook al eens gezien dat cranberry's niet puur zijn. Het recept lijkt mij wel erg lekkef!
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je staat er idd soms versteld van. Daarom ook dat wij zo graag naar KVW kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. KVW kijken wij ook. Het is een van de redenen waarom ik steeds vaker wil weten wat er in mijn eten zit.

   Verwijderen
 6. Het ziet er lekker uit moet ik zeggen. Waar smaken cranberry's eigenlijk naar? Zijn die niet heel bitter?

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!