Wat zit er in..... kokosmelk?

Kokosmelk is niet een product dat ik vroeger in huis had. Ik hield niet erg van de smaak van kokos, dus er was geen aanleiding om kokosmelk te gebruiken.
Maar sinds ik steeds meer kook from scratch is kokosmelk een ingrediënt dat vaker voorbij komt.

Tijd om eens goed te kijken naar wat er in zit.

Hoewel ik een voorkeur heb voor biologisch, koop ik het vaakst de pakjes van Go Tan. Deze zijn weliswaar niet biologisch, maar bevatten slechts twee ingrediënten. Namelijk kokosnootextract (75%) en water. Dus geen toevoegingen.

€ 1,05 voor 250 ml.



De fairtrade biologische kokosmelk bevat ko­kos­melk (van biologische oorsprong), sta­bi­li­sa­tor: gu­ar­gorn (E412). Kost € 1,39 voor 270 ml.
E412 valt in de categorie emulgatoren en is het nummer voor gurapitmeel. Een natuurlijk product, maar wordt toch gezien als niet geheel onschadelijk volgens ahealthylife en het boek Wat zit er in uw eten van Corinne Gouget (die overigens afgelopen zomer onder verdachte omstandigheden is overleden.)


Maar ik dwaal af.
Wat hebben we nog meer?
De Bon Coco klappermelk Light.  Bevat ko­kos­melk, wa­ter, sta­bi­li­sa­to­ren E412, E466, emul­ga­tor E435. Wat veel toevoegingen! Er is ook een biologische variant, maar die heeft ook veel toevoegingen. Zoveel toevoegingen vind ik niet zo aantrekkelijk voor een biologisch product.
Light betekent 5-7 % vet. De Go-Tan bevat min. 18% vet en hoe hoger het vetpercentage, hoe beter de kwaliteit.
De Bon Coco kost € 0,73 voor 400 ml.  Niet duur, maar dat komt dus omdat er nauwelijks vet - en dus nauwelijks kokos - in zit.



Ik had het al een beetje opgegeven dat er een geschikte biologische kokosmelk zou zijn, maar vorige week viel mijn oog op een blikje van BioToday.


Een blikje van BioToday bevat 200 ml. kokosmelk en kost € 1,55 bij de AH. Overigens staat hij voor € 1,47 bij de Jumbo in het schap.
Dit is de duurste, maar dan heb je biologisch èn het bevat geen toevoegingen, slechts ko­kos 55% en wa­ter.

Nu wilde ik alleen nog weten wat precies kokosnootextract is. Het wordt wat omslachtig omschreven op het web, maar het komt er op neer dat kokosmelk niet het vocht is dat in de kokosnoot zit, maar een melkwitte vloeistof die bereid wordt uit geraspt kokosvlees. Deze site bevat veel informatie over de Aziatische keuken. 

Al met al vind ik de Go-Tan nog steeds een goeie keus. En als ik biologisch wil, dan probeer ik de BioToday. Het is toch weer verwonderlijk hoeveel verschillen er kunnen zijn tussen merken. 

10 opmerkingen

  1. Ja keus genoeg, zelf zou ik nooit voor biologisch gaan. A/H plukt er de vruchten van.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, da's grappig!
      Ik denk juist andersom: dat ìk de vruchten pluk van onbespoten eten.

      Verwijderen
  2. Interessant, deze onderzoekjes! Leuk om te weten...Ik gebruik zelf de laatste tijd ook regelmatig kokosmelk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En het prettige is: de kokossmaak is helemaal niet nadrukkelijk aanwezig.

      Verwijderen
  3. Ook wij gebruiken steeds vaker kokosmelk, het verschil in ingrediënten was mij ook opgevallen best raar he?
    Handig dat je het uitgebreid op een rijtje hebt gezet!! Dank je! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, raar hè. Je zou denken 'kokosmelk is kokosmelk', maar er zitten heel veel nuances in.

      Verwijderen
  4. IK GEBRUIK NOOIT KOKOSMELK EIGENLIJK

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Thnxx we pakken beide dezelfde om dezelfde reden die laatste bio ken ik nog niet ik ga eens naar oom jumbo
    X Es

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Handig dat je het zo eens op ene rijtje zette , ik vroeg me al eens af wat het verschil is, het vetpercentage dus.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!