Vakantiestress
Vakantie is eigenlijk maar een vreemd fenomeen. Iedereen heeft vakantie nodig en iedereen leeft er naartoe, maar ook iedereen steunt en kreunt onder de stress wat op-vakantie-gaan met zich meebrengt.
Er zijn mensen die zeggen 'dat zien we dan wel' of 'dat koop ik daar wel' of 'het komt allemaal wel goed'. Tot die mensen behoor ik niet. En mijn ervaring is dat de mensen die dit soort dingen wel zeggen, meestal een partner hebben die alles op de achtergrond alsnog regelen ;-).
Wanneer je budgetbewust op vakantie wilt gaan, vraagt dat de nodige voorbereiding en planning.

Vakantie is voor mij dé tijd om aan allerlei verplichtingen te ontsnappen. Even niet volgens de klok leven.
En tijd voor reflectie. Even stil staan bij alle ongewenste gewoontes die er weer in zijn geslopen, mijn koers weer even zoeken en proberen het 'moeten' uit de weg te gaan.

Wij blijven in eigen land en kunnen onze spullen kwijt in eigen auto en aanhanger. Dat vind ik heerlijk, want dan hoef ik niet met alles een selectie te maken en kan er altijd nog wel ergens een tasje bij. Bijvoorbeeld een tas met breiwol :-) Of een extra boek om op vakantie de keuze te kunnen hebben.

De laatste maanden waren stressvol, met name op het werk. Er werd danig aan mijn wortelchakra gemorreld. En die stress heb ik nog niet helemaal achter me kunnen laten, ook al is de lucht weer geklaard.

Ik heb een paar dingen ontdekt die ik de komende tijd eens lekker op me in ga laten werken.
Dat is geen voornemen, dat gaat geheel vanzelf.
Stress, bijvoorbeeld, is geen vriend van mij. Het maakt me star. Deadlines bezorgen me stress en deadlines komen nóóit gespreid, maar altijd tegelijk en langdurig achter elkaar. Deadlines trekken deadlines aan. Net zoals rommel, rommel aantrekt. En als er zo'n stapeltje deadlines zich nadrukkelijk opdringt en om mijn aandacht vecht dan wordt opeens álles een deadline. Ook het uitlezen van een bibliotheekboek.
Tegenstrijdig genoeg is het in tijden van deadline-overvloed juist moeilijker om werk uit handen te geven of iets los te laten.

En waarom blijven negatieve opmerkingen zoveel langer hangen dan positieve? Kritiek resoneert veel langer dan positiviteit of complimenten.

Ook heb ik ontdekt dat mijn dienstbare rol, zowel thuis maar met name op het werk, zijn grens wel heeft bereikt. Dienstbaarheid is zeker een onderdeel van mijn natuur, maar de laatste tijd vond ik het teveel doorslaan. Mijn blogs zijn mijn balans hier in, maar als het werk overloopt in mijn thuisuren, dan gaat dat ten koste van mijn blogtijd en mijn huishouden. Tijd om weer terrein terug te winnen en wat meer diversiteit aan te brengen.

Vrijheid in tijd, dat is voor mij vakantie.

Wat is vakantie voor jullie?


12 opmerkingen

 1. Vakantie is ook voor mij een tijd om even na te denken en dingen op een rijtje te zetten. Helaas blijft het meestal niet zo heel lang hangen allemaal en verval ik dan toch weer in de stress van alledag.
  Inpakken en op vakantie gaan vind ik nooit zo'n probleem. Ik ben inderdaad zo'n type als jij beschrijft en mijn man is nog erger. Maar gelukkig vergeet ik zelden iets (afkloppen!). Behalve dan de muggenolie voor op Curacao, waar muggen echt een plaag zijn. Oeps ;-)
  Dat van die deadlines is heel herkenbaar, daar heb ik een tijdje geleden ook eens over geblogd. En dat negatieve opmerkingen langer blijven hangen... helaas ook bekend. Jammer is dat.
  Geniet van je vrijheid en je vakantie ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alleen maar de muggenolie vergeten, dat valt best mee. Het kan lastig zijn als je een speciaal merk hebt, als je ergens allergisch voor bent, maar daar is ter plekke best aan te komen.
   Ik denk toch meer aan de grotere dingen, zoals een geldig paspoort, rijbewijs, juiste bus/boot/vliegtuigkaart. Oppas voor de planten, oppas voor de dieren, wasjes draaien zodat er geen vuile was achterblijft.
   En ook aan de kleine dingen als boodschappen die mee gaan.

   Verwijderen
 2. Vakantie is voor mij vooral het even helemaal "los" zijn van alle verplichtingen die je toch blijft voelen als je wel thuis blijft. En het met elkaar dingen ondernemen. Thuis gaat toch al snel iedereen zijn eigen dingetje doen. Op vakantie doe je vooral "alles" samen.
  En ja, andere natuur/cultuur snuiven...tja, dat is echt lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je wel een goed punt: als je thuisblijft blijf je in hetzelfde ritme hangen. Weliswaar geen vertrekstress, maar ook geen afleiding van het dagelijkse.

   Verwijderen
 3. Ik kan me hier helemaal in vinden Anita, vrijheid in tijd, daar draait het om. Maar vakantie betekent voor mij ook nieuwe dingen zien en ontdekken, lekker eten genieten van de natuur... Wij gaan over twee weken een rondreis in Roemenie doen en al die dingen zullen dan worden samengevoegd, incl. de vrijheid in tijd, want daar bestaan dan even geen deadlines...
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo te horen ga je een leuke vakantie tegemoet. Ik wens je alvast veel plezier.

   Verwijderen
 4. Vakantie is voor mij tot rust komen, bezinnen, lezen, rust, de kinderen die lekker op de camping in en om het zwembad spelen (we gaan naar een camping in de Ardéche). Nog 1 weekje... Ben er dit jaar, meer dan anders aan toe. Veel stress op het werk, dreigend ontslag/minder uren/toch weer niet/andere collega wel ontslagen/nog steeds dreiging minder uren/zucht...
  Gelukkig heb ik mijn haak-verslaving op het goede moment gekregen, want haken (en breien) ontspant me. Heerlijk om te zien dat er iets moois groeit onder je handen. Zoals ook met een tekening of schilderij overigens.
  Mijn huishouden is de afgelopen tijd wat in het slob geraakt, manlief werkt 5 dagen, ik (nu nog) 4,5 dag en dus ruimen we wel op maar schoonmaken schiet er nog wel eens bij in...
  Dus voor de katten-oppas mijn huis in komt moet het eerst schoon en opgeruimd genoeg zijn naar mijn zin.
  En dan op vakantie genieten we met volle teugen.
  Fijne vakantie gewenst!
  xx Emilie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn hele stressvolle tijden. Ik hoop dat je je in de vakantie kunt ontspannen (met of zonder haakwerkje :-))

   Verwijderen
 5. Vakantie voor mij rust. Even niks moeten of hoeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hihi vakantiestress. Ja dat had ik ook altijd. Twee weken van te voren was ik al begonnen met mijn koffie pakken, wat ja stel je voor dat je iets vergeet, tot dat ik manlief leerde kennen. De eerste vakantie dat we samen weg gingen. Was ik, zoals alle jaren er voor, zo gestrest. Vergeet ik niet. uuuh heb ik dit en dat. Toen zei manlief mijn, waar maar je je nu druk over. Heb je je paspoort? Je medicijnen? Geld? Nou dan heb je alles. Ik dacht toen ja lekker makkelijk, maar in middels als ik een dag van te voren, oké misschien twee dagen van te voren mijn koffie in pak is vroeg genoeg. Ik denk aan die drie dingen en dan is het goed. Mocht ik iets anders vergeten dan kan ik het altijd kopen.

  Ik kan je zeggen dat heeft veel meer rust en ik vergeet eigenlijk bijna nooit wat. hihi.

  Vakantie is voor mijn rust, relaxen, doen waar we zin in hebben, lezen en over het algemeen veel wandelen met onze Lobbes.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heerlijk is dat hè, zonder partner die je de zaken even van een andere kant laat zien.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!