Jam van gele kornoelje bessen


In de tuin van mijn werk staat deze boom. Elk jaar genieten we in het voorjaar van de gele bloesems en in de zomer van de rode bessen. Maar we wisten niet wat voor boom het was. 
Tijd om het op te zoeken: het is een gele kornoelje. (Cornus mas). En van de bessen kun je heel goed jam maken. Dat wilde ik deze zomer wel eens proberen. 


Ze lijken erg op cranberry's. Er zit een vrij grote pit in. 


Nog net geen kilo. 


Ik vul het aan met aardbeien uit de vriezer. 


Pruttelen op het vuur. 


Dan een beetje elbow grease om ze door een zeef te duwen. Ik heb het gevoel alsof ik weer fruithapjes aan het maken ben. 


Jammie. 


Ik heb Marmello gebruikt. 


In een potje en dan op de kop. Twee potjes van een kilo fruit. 

Ik had nog nooit eerder zelf jam gemaakt. Het was dus even spannend. De week daarop heb ik nog weer vruchten geraapt, ook weer genoeg voor twee potjes jam. Het is heerlijke jam, het heeft een friszoete smaak. 

2 opmerkingen

  1. Reacties
    1. O haha, da's een leuke vraag! Daar bedoel ik het stevige handwerk mee. Dus krachtig en handmatig de bessen er door duwen.
      Zeg maar je armen/elleboog (elbow) goed doorsmeren (grease). Het is niet een letterlijk ingredient :-)
      Heb je een oogst van kornoeljebessen?
      Ik heb sinds kort een andere werkplek en kom niet meer bij deze boom.

      Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!