collage via canva.com
Maandagse Motivatie #76
Op maandag doe ik mijn wekelijkse boodschappen. In het verleden deed ik de boodschappen op donderdag en nog verder in het verleden op zaterdag. Toen de kinderen klein waren maakte ik er een punt van om niét op zaterdag boodschappen te halen. Ik wilde de zaterdag juist vrijhouden voor niet-plichtmatige taken.
Maar, terug naar deze maandag.
Ik werk met een weekbudget. Hiervoor heb ik een aparte boodschappenrekening. Elke week begin ik met een nieuw budget. Eventueel restgeld van de afgelopen week boek ik over naar de spaarrekening van deze boodschappenrekening. Dit potje gebruik ik als ik een week niet uitkom of als ik een duurdere week heb vanwege bijvoorbeeld een verjaardag of nieuwe zak kattenbrokken.
Als je eenvoudiger en opgeruimder gaat leven, dan wordt zelf koken een groot deel van jouw nieuwe bezigheden :-). Zelf koken is een krachtige manier voor meer regie over je leven. Door te letten op de prijzen, neem je de teugels in de hand wat betreft je uitgaven. Je gaat letten op de ingrediënten in de producten die je koopt en leert wat deze allemaal betekenen en welke niks goeds doen voor je gezondheid. Door zelf te koken leer je je eigen smaak beter kennen. Door je productkennis te vergroten, leer je de marktetingmanipulatie beter te doorzien. Meegaan met marketingtrucs hoeft niet altijd erg te zijn, maar het maakt een groot verschil als je het verschil gaat doorzien tussen zin en onzin.
Lees goed de etiketten. Let op de prijs, reken terug (of check het prijskaartje bij het schap) naar kiloprijs of literprijs.
Vanmorgen stond ik bij het aardappelschap en wilde een zak stamppotaardappelen pakken. Bij de zakken ernaast stond een bordje Bonus. Dit was voor 'kruimige aardappelen'. Aangezien 'stamppot aardappelen' ook kruimig zijn, werd ik nieuwsgierig naar het eventuele verschil. Als eerste check ik het ras van de kruimige aardappelen.
Het bleek dat beide aardappelrassen hetzelfde waren: namelijk challenger.
Beide zakken aardappelen waren afkomstig uit Nederland. Wellicht komen ze niet van dezelfde teler, maar het gaat in ieder geval wel om hetzelfde aardappelras.
De prijs was per kg €1,65 voor de kruimige aardappelen en hier ging nog bonus vanaf.
Voor de stamppotaardappelen omgerekend €1,73 per kg.
Ik moet er wel bij zeggen dat ik voor het eerst deze zakken kruimige aardappelen in het schap zie liggen. Soms heeft 'mijn' AH winkel de stamppotaardappeln ook niet liggen, dus er valt niet altijd iets te kiezen.
Dit is slechts een van de vele manieren waarop je je productkennis kunt vergroten en meer regie over je aankopen kunt nemen.
Omdat ik deze blogpost schrijf ging ik nog even verder zoeken over het aardappelras Challenger. Ik doe in eerste instantie een erg bijzondere ontdekking: dit ras staat te boek als een aardappel die bij uitstek geschikt is voor patat. En dus juist stevig is, niet kruimig. Toch weet ik dat deze aardappel goed te verwerken is in de stamppot, want ik heb 'm vaker gekocht.
Nadat ik de vraag nog een keer anders geformuleerd heb, krijg ik een antwoord dat dit ras van nature een kruimige aardappel is en dus heel geschikt voor stamppot.
Enigszins in verwarring sluit ik deze motivatie van deze week af, maar de boodschap blijft: wees kritisch, kijk verder dan de grote letters. En geloof niks van wat ze je proberen te verkopen. 😅
Warme groet,
Anit



Echt wel! Toch vind ik het eigenlijk niet fijn dat je blijkbaar zo alert moet zijn omdat ze je proberen te verleiden.
BeantwoordenVerwijderenDat vind ik ook. Vandaag dacht ik er nog aan hoe ik ben opgegroeid met de rookworst van Unox en het gewoon aannam dat het geheel vlees was en ook gerookt werd. Ik zette er nooit vraagtekens bij. Nu ik weet dat de rookgeur een aroma is en het vlees nauwelijks de titel worst mag hebben, vind ik het soms onbegrijpelijk hoe dit toegestaan is. Ook met andere producten.
Verwijderen