De symboliek van Vastentijd en Pasen

 



De Vastentijd van 40 dagen voor Pasen is bijna voorbij. De zaterdag voor Pasen is de laatste dag. Tijdens de afgelopen weken heb ik met de Voorjaarsopruimbingo een eigen invulling aan de vastentijd gegeven. De laatste dag van deze bingo is vandaag. Ik heb er zó enorm veel plezier aan beleefd. Ben ook enorm blij met al de fijne reacties die ik kreeg. Dat is wel een kers op de taart. 


Weliswaar ben ik opgegroeid met de bijbel en de kerk, maar aan vasten deden we niet. Thuis in ieder geval niet, misschien de kerk wel, maar daar kreeg ik dan niks van mee. Zodoende kende ik de 40 dagentijd ook niet, tot een paar jaar geleden. Dit jaar verdiep ik me er pas echt in. 


Een van de dingen die ik fijn vind aan het leven met de seizoenen is dat traditionele (christelijke) feesten meer duiding krijgen. Door me meer te verdiepen in de oogstfeesten en de rituelen van seizoensovergangen, kan ik de symboliek van de kerkelijke feesten beter begrijpen. Het is niet het feest dat voorschrijft wat we moeten doen, maar het feest is een uiting van wat mensen ooit hebben ervaren in het seizoen. 


40 is een getal dat in de bijbel vaker voorkomt. 40 wordt gezien als een periode van afronding, gevolgd door iets nieuws. 


Vasten helpt om meer helderheid te krijgen over wat dat 'nieuws' moet zijn. Door te vasten daag je jezelf uit, je ontzegt jezelf iets wat je graag doet of bezit. Je ontwikkelt en onderhoud je wilskracht. Ontberingen maken ons eigenlijk sterker. Door jezelf iets vrijwillig te ontzeggen, train je jezelf om met tegenslagen om te gaan, om te ervaren dat je ook zonder die gewoontes/lekkernijen/spullen jezelf bent en blijft. 


Op de zondagen wordt niet gevast, die tellen niet mee in die 40 dagen (in totaal is de looptijd dus 46 dagen). Ook tijdens de Opruimbingo hield ik de zondagen vrij. Het gaf mij even pauze in het versturen van de mails, maar het was ook een natuurlijk moment om even pas op de plaats te maken, kijken of ik niet teveel was afgedwaald van mijn doel, inhalen wat ik door de week niet had kunnen opruimen en alvast voorbereiden op de volgende week. Zondag is een tijd voor overpeinzingen. Een van de dingen die ik overdacht op een van die zondagen was mijn stapel keien in de tuin. Die was in de winter omgevallen en ik probeerde er weer een stapel van te maken, maar ik kreeg ze niet meer in dezelfde volgorde op elkaar. De symboliek van die keien liet me maar niet los. Hoe kon ik dat zien in het licht van de vastentijd en Pasen? De steen voor het graf van Jezus. Een steen is kaal, gestript van alles. Welke bouwstenen heb je nodig om jezelf na vastentijd weer op te bouwen? 


Opeens zag ik het Paasfeest in een heel ander licht. Het sterven van Jezus, het graf met de steen ervoor en de wederopstanding. Zoals ik het nu beleef is dit een symboliek van het vasten. Vasten om je te ontdoen van alle opsmuk, terug naar de kale basis en daarna als het ware herboren worden. 


Dat proces van ontdoen en weer opstaan, is ook van toepassing bij opruimen. We ontdoen ons van spullen die niet meer van toepassing voor ons zijn. Ondanks alle beperkingen van de afgelopen twee jaar vanwege Covid, is er nog steeds op vele fronten groei en overvloed. Onze spullen zijn het bewijs van al die overvloed. Vasten geeft helderheid en je kunt jezelf weer oprichten in een opgeruimd huis!


Een hele fijne Pasen gewenst!


Warme groet, 

Anita



2 opmerkingen

  1. Mijn vader was katholiek en mijn moeder Nederlands Hervormd maar het vasten ken ik ook niet als zodanig. Toch vind ik het een prachtig ritueel om te doen. Ooit wil ik het ook zeker gaan toepassen, maar ik zit geloof ik altijd maar te wachten op een goed moment.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!