Zelf maken: appeltaartvullingElk jaar haal ik een flinke hoeveelheid appels van onze appelboom. Daar maak ik altijd appelmoes van en doe dat in kleine en grote conservenpotten. De kleine voor tafelgebruik. De grote gebruik ik voor het maken van hete bliksem. Super makkelijk om in huis te hebben. Sommige jaren deed ik er geen suiker bij, maar sommige jaren ook wel. Net hoe de wind waait. 

Hoewel ik dol ben op appelmoes en hete bliksem vond ik het wel altijd zonde dat ik van die mooie appels alleen maar appelmoes ging maken. Zou het niet mooi zijn als we van onze appeloogst in februari bijvoorbeeld ook nog een appeltaart konden maken?

Nooit bij stil gestaan dat je de vulling nu al kan maken en dan in potten kunt bewaren, totdat Ingrid op de facebook kookgroep Huisgemaakt liet zien hoe dat moest. Vorig jaar probeerde ik voor het eerst en dit jaar maakte ik weer een paar potten. Ik had veel meer potten willen inmaken, maar mijn appeloogst is niet heel groot dit jaar. In het warme voorjaar heeft onze boom mega veel kleine appels laten vallen. 't Werd 'm teveel denk ik :-). 

Hoe maak je appeltaartvulling?


Neem een grote pan. 
Schil een hoeveelheid appels en snij deze in grove stukken. Doe de pan ongeveer voor 2/3 vol.
Schenk er een laag water onder. 
Doe er 200 gr. rozijnen bij,
200 gram suiker, 
2 eetlepels kaneel, 
sap en rasp van 1 citroen


Breng het langzaam aan de kook, schep ondertussen om. Belangrijk is dat de appelstukjes wel zacht mogen worden, maar niet papperig. Als de kaneel en de suiker maar ingetrokken zijn en de rozijnen vocht opgenomen hebben. 
Blijf erbij staan, omdat appels binnen no time tot puree zijn gekookt. 


Voor het inmaken heb je conservenpotten nodig. Ik gebruik altijd de potten waar Jori Pindakaas in heeft gezeten, dat is een ideaal formaat. Maar grote conservenpotten van Hak kunnen ook heel goed of gekochte potten. 

Zorg dat de conservenpotten schoon zijn en gesteriliseerd. Ik gebruik een stoominzet van de Hema waar ik conservenpotten op de kop in zet. Deksels van de potten gaan er ook bij. Het water in de onderste pan breng ik aan de kook en de stoom maakt de potten steriel. 

Doe de nog hete appeltaartvulling in de conservenpot. Zorg voor voldoende vocht erbij. (Potten op de foto hebben eigenlijk te weinig vocht.) Draai het deksel er op en zet op de kop neer. Zo trekt de pot vacuüm. Wanneer de pot wat is afgekoeld kun je 'm weer rechtop zetten. 

NB: doordat je de vulling heet in de potten doet, gaart het nog een beetje na, vandaar dat je de appels in de pan niet te gaar moet laten koken. 

Wanneer je in december of februari op een zondagmorgen wakker wordt en zin hebt om appeltaart bij de koffie te eten, dan draai je even een appeltaart deeg in elkaar, pakt een pot uit de kast, laat de vulling uitlekken in een vergiet (of zeef) en voilà, je appeltaart is klaar!


Het receptidee komt van Ingrid Zij Kookt. Ze vindt het vast leuk als je haar gaat volgen. Ingrid heeft ook een fantastische facebookkookgroep Huisgemaakt; alle leden delen hun zelfgemaakte gerechten, zonder pakjes en zakjes. Ik ben er zelf ook te vinden. 

Warme appelige groet,
Anita 

10 opmerkingen

 1. Wat een slim idee! Mijn man is bij ons thuis degene die graag bakt, dus ik ga hem dit zeker tippen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor de tip, dit ga ik zeker gebruiken. Ik heb dit jaar een enorme appeloogst, schat zo'n 150 kg, en ik heb inmiddels 25 liter appelsap geperst. Appelmoes en -taart zitten nog in de planning.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb laatst pruimen ingemaakt, had het nooit eerder gedaan! Dus met kerst pruimen op het ijs :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh jammie! Ik durf nog geen pruimenboom in de tuin te planten, vanwege de wespen die het aantrekt.

   Verwijderen
 4. Ik vind het een goed idee! Na zes dagen die in het teken stonden van het werk, was zo’n pot vandaag goed van pas gekomen. Er hangen nog appels buiten, dus wie weet! Fijne ZONdag!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!