Zelf maken: appeltaartvulling

Elk jaar haal ik een flinke hoeveelheid appels van onze appelboom. Daar maak ik appelmoes van en doe dat in kleine en grote conservenpotten. De kleine voor tafelgebruik. De grote gebruik ik voor het maken van hete bliksem. Super makkelijk om in huis te hebben. Sommige jaren deed ik er geen suiker bij, maar sommige jaren ook wel. Net hoe de wind waait. 

Hoewel ik dol ben op appelmoes en hete bliksem vond ik het wel altijd zonde dat ik van die mooie appels alleen maar appelmoes ging maken. Zou het niet mooi zijn als we van onze appeloogst in februari bijvoorbeeld ook nog een appeltaart konden maken?

Ik had er nog nooit bij stil gestaan dat je de appeltaartvulling kunt inmaken in potten om later te gebruiken. Hoe ideaal is dat! 

Hoe maak je appeltaartvulling?


Neem een grote pan. 
Schil een hoeveelheid appels en snij deze in grove stukken. Doe de pan ongeveer voor 2/3 vol.
Schenk er een laag water onder. 
Doe er 200 gr. rozijnen bij,
200 gram suiker, 
2 eetlepels kaneel, 
sap en rasp van 1 citroen


Breng het langzaam aan de kook, schep ondertussen om. Belangrijk is dat de appelstukjes wel zacht mogen worden, maar niet papperig. Als de kaneel en de suiker maar ingetrokken zijn en de rozijnen vocht opgenomen hebben. 
Blijf erbij staan, omdat appels binnen no time tot puree zijn gekookt. 


Voor het inmaken heb je conservenpotten nodig. Ik gebruik altijd de potten waar onze lievelingspindakaas in heeft gezeten, omdat die een ideaal formaat hebben en een ruime opening. Maar grote conservenpotten van Hak kunnen ook heel goed of gekochte potten. 

Zorg dat de conservenpotten schoon zijn en gesteriliseerd. Ik gebruik een stoominzet van de Hema waar ik conservenpotten op de kop in zet. Deksels van de potten gaan er ook bij. Het water in de onderste pan breng ik aan de kook en de stoom maakt de potten steriel. 

Het vullen van de potten.


Doe de nog hete appeltaartvulling in de conservenpot. Zorg voor voldoende vocht erbij. (Potten op de foto hebben eigenlijk te weinig vocht.) Draai het deksel er op en zet op de kop neer. Zo trekt de pot vacuüm. Wanneer de pot wat is afgekoeld kun je 'm weer rechtop zetten. Tegenwoordig is er een stroming die zegt dat het niet meer nodig is om potten op de kop te zetten, maar bij die stroming hoor ik niet ;-). 

NB: doordat je de vulling heet in de potten doet, gaart het nog een beetje na, vandaar dat je de appels in de pan niet te gaar moet laten koken. 

Wanneer je in december of februari op een zondagmorgen wakker wordt en zin hebt om appeltaart bij de koffie te eten, dan draai je even een appeltaart deeg in elkaar, pakt een pot uit de kast, laat de vulling uitlekken in een vergiet (of zeef) en voilà, je appeltaart is klaar! Hoe feestelijk is dat?!


Warme appelige groet,
Anita 

bewaar voor later op pinterest. 

=======================================================================
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over holistisch opruimen (opruimen, besparen, zelf maken, ritme vinden, de natuur opzoeken, zelfzorg), meld je dan aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief. Elke maand deel ik mijn gedachtes, meditaties of tips die passen bij het seizoen. 

16 opmerkingen

 1. Wat een slim idee! Mijn man is bij ons thuis degene die graag bakt, dus ik ga hem dit zeker tippen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor de tip, dit ga ik zeker gebruiken. Ik heb dit jaar een enorme appeloogst, schat zo'n 150 kg, en ik heb inmiddels 25 liter appelsap geperst. Appelmoes en -taart zitten nog in de planning.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb laatst pruimen ingemaakt, had het nooit eerder gedaan! Dus met kerst pruimen op het ijs :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh jammie! Ik durf nog geen pruimenboom in de tuin te planten, vanwege de wespen die het aantrekt.

   Verwijderen
 4. Ik vind het een goed idee! Na zes dagen die in het teken stonden van het werk, was zo’n pot vandaag goed van pas gekomen. Er hangen nog appels buiten, dus wie weet! Fijne ZONdag!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En hoe lang moet zon appeltaart in de oven dan, want de appels zijn al gaar ��

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hou altijd de oorspronkelijke baktijd aan en dat gaat goed. De stukjes appel worden geen pulp in de appeltaart. Als ik de appelvulling in de potten doe zorg ik dat het nog een beetje stevigheid heeft. Ik gebruik trouwens vrijwel altijd koopmans zelfrijzend bakmeel.

   Verwijderen
 6. Hoeveel kilo appels gebruik je per keer dat je dit maakt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ongeveer 2 kilo appels schat ik in. Als ik appels heb van mijn eigen boom, dan zitten er wel wat plekjes aan die ik wegsnijd, dus dan heb ik meer afval. Maar van ca. 2 kg haal ik 2 grote potten appeltaartvulling.

   Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!