Drie keer rode biet anders en ook nog vegetarisch

Rode biet is een prachtige groente en lekker ook, maar ik kwam nooit veel verder dan het te koken en er plakjes van snijden en serveren met een gehaktbal en aardappelen. Niks mis mee, maar als je een paar keer in het seizoen rode biet in het bio groentepakket hebt gehad en de voorraad in de vriezer alleen maar aangroeit, dan wil een mens wel eens iets anders. En van koude biet in een salade hou ik niet zo.

Ik zocht en vond een paar hele verrassend lekkere manieren om rode biet te gebruiken.

Vegetarische bietenburger



Voor ca. 15 stuks
400 gr rode biet
2 wortels
1 sjalotje of kleine ui
2 eieren
1/2 eetl. aardappelzetmeel
1 tl kruidenzout
1-2 eetl. verse of gedroogde gehakte oregano
mespunt zwarte peper
1/2 theel. garam masala
kokosolie

Verwarm de oven voor op 150 @ C (zo begint elk recept, maar uit zuinigheidsoverwegingen doe ik dit nooit. Ik zet de oven meestal pas aan als ik alles al klaar heb, want ik kan nooit zo snel alles bereiden in die korte tijd dat de oven voorverwarmt en dan staat ie maar onnodig te stampen).

Schil de gekookte bieten en het sjalotje, schrap de wortels en rasp alles fijn. Doe in een kom. Breek de eieren erin en meng alles goed. Voeg het aardappelzetmeel en kruiden toe en roer goed door. Druk de bietenprut in een ring op een bord tot een hamburgervorm en dikte.
Verhit een koekenpan op matig vuur en smelt de kokosolie. Doe de hamburgers zonder ring in de pan. Draai pas om als de ene kant goed krokant is. Gebruik twee grote spatels om te voorkomen dat je hamburger breekt. Beide kanten ca. 3 minuten of zoveel meer als je nodig denkt. Leg de hamburgers op een bakplaat in de oven om nog na te garen. Of om ze warm te houden terwijl jij verder bakt met de burgers.

Deze burger kan prima ingevroren worden. Even een velletje bakpapier tussen de bieten leggen, zodat je ze ook afzonderlijk kunt laten ontdooien.

Salade op de foto is een avocado-mango salade met wat olijfolie, peper en zout en koriander.

Zowel het recept voor de bietenburgers als de salade komen uit het boek Ayurveda - koken voor de zintuigen van Janesh Vaidya

Crumble van bieten en geitenkaas



1 kg rode bieten
1/2 tl karwijzaad
1 el gehakte citroentijm, evt. extra voor garnering (maar als je dit niet hebt kan het ook zonder hoor)
40 gr. boter
200 gr. zachte geitenkaas
kleine uitjes
olijfolie
bloem
zout en peper

Boen de bieten (ik kookte ze voor - net niet helemaal gaar) schoon en snijd ze in dunne parten. Leg deze met de uitjes in een lage ovenschaal en besprenkel met olie. Bestrooi met karwijzaad, zout en peper. Bak alles in ongeveer een uur (kan korter als je de bieten hebt voorgekookt) in een voorverwarmde oven van 200 C totdat de bieten en ui gaar zijn. Schep ze tijdens het bakken een keer of twee om.

Doe intussen de bloem en citroentijm in een kom. Voeg boter toe en wrijf deze er met je vingers door tot het mengsel de consistentie heeft van fijne broodkruimels.

Verdeel de geitenkaas over de bieten en bestrooi alles dan met het kruidenmengsel. Zet het 25-30 min. in de oven, tot de bovenkant mooi bruin is. Bestrooi de crumble met tijm en serveer direct. Kan met rijst, pasta of aardappelen.

Deze crumble komt uit het kookboek Slechts 5 ingredienten vegetarisch, waar ik eerder deze week al over schreef.

Pasta met biet en kruiden 



4 pers.
375 gr penne
400 gr gekookte bieten
2 dl. creme fraiche of roomkaas
4 el gehakte bieslook
2 el gehakte dille
zout en peper

Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing.
Snijd de bieten in kleine blokjes en voeg deze op het laatst van de kooktijd toe aan de pasta.
Giet de pasta en biet goed af. Roer de creme fraiche (of roomkaas) en kruiden er door.
Breng op smaak met zout en peper.

Dit makkelijke pasta gerecht komt uit het kookboek Slechts 5 ingredienten vegetarisch.

Eet smakelijk en fijn weekend!

Anita


De linkjes naar de kookboeken zijn affiliate links. Wanneer je een bestelling plaatst krijg ik hiervan  een percentage. Het kost jou niets extra. 







8 opmerkingen

  1. Ik ben dol op biet, dus dank voor de recepten
    Fijn weekend, Manon

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo, die burger ga ik echt een keertje maken. Lijkt me echt lekker. Ik ga hem denk ik alleen in de pan bereiden. Wat langer op een heel laag vuurtje moet ook lukken denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je de bieten voorkookt hoeven ze volgens mij ook niet meer na te garen in de oven. Die stap kan je vast wel overslaan. Ik geloof dat ik ze ook maar kort in de oven had. Als je ze in de pan bereid zou ik voor een krokant korstje het vuur eerst wel hoog zetten. Daarna kan het lager. Het krokante korstje houdt namelijk de boel ook bij elkaar. Eet smakelijk alvast!

      Verwijderen
  3. Leuk om rode bieten zo te eten. Zelf kom ik niet verder dan rode bieten met aardappels en worst van mijn neef Henk.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind bieten heerlijk, zolang ze maar niet in een potje met zoetzuur zitten, daar vind ik echt niets aan. Maar verse bieten die je zelf nog moet koken, die vind ik het allerlekkerste...
    Fijn hoor, recepten met bietjes.
    Fijn weekend,
    liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lekker, en toevallig deze week gekocht. Wij eten ze meestal koud bij de aardappelen maar ook af en toe warm. Jouw recepten zien er ook lekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!