Hoe langer ik bezig ben met eenvoudiger, zuiniger, spaarzamer leven, hoe meer aspecten ik tegenkom van geld. Ik schreef al een keer over de geldlessen die ik geleerd heb.
Toen ik net begon met zuiniger leven was dat vooral om een eenvoudiger leven te hebben. Het liefst wilde ik ook geld overhouden, maar ik wilde vooral dat mijn leven overzichtelijker werd en het geld niet de baas over mij was. Maar dat ik weer degene was die bepaalde waar mijn geld naartoe ging. In de begintijd van besparen en consuminderen was het enige middel dat ik tot mijn beschikking had: tijd. Er waren geen klappers te maken op de hypotheek of met de verkoop van een tweede auto. Geen enorme besparingen door te switchen van zorgverzekering of het ontvangen van een vergeten belastingtoeslag. Het moest de kleine dingen komen.
Wat ik had was tijd. Mijn tijd was gratis en die zette ik in om te bezuinigen. Avonden achtereen was ik met de administratie bezig, maakte budgetten, ruimde op. In elk verloren moment maakte ik foto’s en advertenties van onze verkoopbare spullen. Ik zorgde er voor dat alle spullen goed schoon en glimmend op de foto stonden voor een optimale opbrengst – en dat werkte. Ik reorganiseerde de bankrekeningen, paste automatische overboekingen aan, zegde abonnementen op, controleerde of ze inderdaad waren opgezegd. Ik rekende tot achter de komma uit hoeveel we nodig hadden voor de boodschappen en ik wikte en woog als ik in de supermarkt was. Had ik mezelf al gestort op het zelf maken van babyvoeding, dan deed ik er nog een schepje bovenop door ook met de gezinsmaaltijd steeds creatiever te koken. Met meer echte producten en minder kant-en-klaar uit de winkel/fabriek. Ik breidde mijn repertoire steeds verder uit. Zoveel mogelijk met basisartikelen die ik al in huis had.
Als ik wat nodig had, dan zocht ik op MP de beste tweedehands koopjes en kiende het ophaal moment zo uit dat de kinderen er het minste last van hadden (tijdens slaapjes of ’s avonds). Soms stuurde ik de man om een boodschap als het met de auto gehaald moest worden. Als ik iets specifieks zocht dan hield ik dat wekenlang in de gaten op MP of bij de kringloop. Als er wat gratis weggegeven werd zei ik geen nee.
Cadeaus voor de kinderen scharrelde ik bij elkaar met uitgekiende prijzen, airmiles of met tweedehands spullen. Zo heb ik een aantal avonden achter elkaar op zolder twee driewielers staan poetsen zodat ze helemaal als nieuw leken. Verder werd ik ook steeds creatiever in het geven van zelfgemaakte cadeautjes. In het algemeen stelde ik vooral heel veel aankopen uit en zei heel vaak ‘nee’. Niet alleen tegen de gezinsleden, maar ook tegen mezelf.
Het gaf mij een machtig gevoel! Ik kon helemaal zelf invloed uitoefenen op waar mijn geld naartoe ging. Met toewijding, inzet en tijd kon ik geld ‘verdienen’. Ik kon zelf richting geven aan hoe ik wilde leven. Ik vond dat echt top! Als gezin hebben we daar heel veel van geprofiteerd.
Keerzijde
Nu ik dat een paar jaar gedaan heb, merk ik dat er een ander gevoel om de hoek komt kijken. Het zal er zeker mee te maken hebben dat de financiën er meer uit zien zoals ik het graag heb, maar het is ook een veranderd gevoel ten opzichte van de tijd die ik er in steek. Ja, ik kan van alles zelf maken, taarten, cadeaus, meubels. Ik kan als ik wil alles gratis of voor een fractie van de nieuwprijs bij elkaar scharrelen. Maar de keerzijde is dat het tijd kost. Het vergt planning en vooruitdenken. Maanden van te voren al spullen goedkoop bij elkaar zoeken voor kinderfeestjes, verjaardagen, vakanties, sport, voor Sinterklaas, kleding en schoeisel voor de aanstaande winter of de aanstaande zomer. Nog ’s avonds staan koken of bakken om een gezonde goedkope schoolsnack klaar te maken voor de volgende dag of om die groente die ik zo goedkoop heb ik ingeslagen snel te verwerken voordat het bederft. Hoewel ik er zoveel mogelijk voor zorgde dat ik mijn bespaarbezigheden buiten de kinderen om plande, toch ging het soms wel ten koste van mijn tijd met de kinderen. Dat is niet iets waar ik met plezier op terugkijk. Niet alles was het waard.Ik merk dat ik nieuwe afwegingen maak. Ik ben wat losser met het toestaan van duurdere cadeaus. Of kant-en-klare cadeaus. Een ansicht uit de winkel, in plaats van een zelfgemaakte van materialen die ik nog in huis had liggen. Ik zit me niet meer te verbijten en te rekenen hoe ik het weer boekhoudkundig recht ga trekken als we een keer naar de snackbar gaan. Als mijn dochters op pizza’s van Domino’s willen trakteren op hun kinderfeestje dan ga ik niet meer op ze inpraten om toch een huisgemaakte te doen. De spullen die ik nu nog overbodig heb zijn allemaal incourant, versleten of hebben gewoon hun nut gehad voor ons. Ik ga dat niet meer allemaal oppoetsen, fotograferen en te koop aanbieden voor een paar euro. Die tijd is mij te kostbaar geworden. Het is nu een afweging waarbij mijn tijd even belangrijker is dan het geld. En gingen eerder alle meevallers naar de gezamenlijke gezinsdoelen, nu kies ik er vaker voor om een meevaller aan mijzelf te geven. Er is een behoefte om er zelf de vruchten van te plukken. Ook kies ik er nu vaker voor om geld in te zetten om meer tijd over te houden. Eigenlijk kun je zeggen dat door zuiniger te leven, financiële bewustwording te ontwikkelen, ik mijzelf meer waard ben gaan vinden.
Hartelijke groet
Anita
Eerder schreef ik al eens over de keerzijde van hergebruik.
Soms is het ook gewoon fijn om geld uit te geven zodat iemand anders iets voor jou doet. Bovendien verdient iemand er ook weer aan en dat is fijn voor diegene...zo houden we alles draaiende. Groetjes Petra
BeantwoordenVerwijderenDat een ander ook echt wat verdient aan mijn geld, dat is inderdaad ook een aspect van financiële bewustwording.
VerwijderenMooi verwoord Anita! Een tekst die aan het denken zet.
BeantwoordenVerwijderenEen natuurlijk verloop.
BeantwoordenVerwijderenIk herken het.
Dat jij het herkent, voelt voor mij als een geruststelling. Dank je.
Verwijderengoeiemorgen dame !
BeantwoordenVerwijderenmag ik jou een boek aanraden die ik vaak raadpleeg en bijna aan flarden is dat is het boek van Toor de Haas ,daar staan vele recepten in , het is niet echt een kookboek meer een "leefboek" door haar ben ik "rijsthamburgers"gaan maken en haar toetje (pindakaas-banaan-kwark) is ook super en dan nog een ideetje van mezelf ik gebruik in veel gerechten havermout ipv paneermeel als gezond "vulmiddel" je kan dus ook door soep havermout doen en een idee van Toor is gedroogde soya-stukjes te gebruiken in gerechten is goedkoop, gezond en vele variatie's mogelijk ... bedankt voor je tips voor consuminderen/zuinig leven ik heb ze extra in mijn favorieten gezet om nog es te lezen (door ernstige val van mijn man , 2x job verandering van man en ik zonder werk .. en ziek)moeten we opnieuw een tijdje goed opletten !
lieve groet Jezebelle uit Vlaanderen
lieve Jezebelle,
Verwijderendank je voor je reactie. Ik kende het boek van Toor de Haas niet, ging gelijk kijken! Ik had een kookboek verwacht, maar zo te zien is het zoveel meer! Ja, dit is in mijn straatje. Dank voor je tip.
Heel fijn om te lezen dat je ook wat aan mijn tips hebt.
Hartelijke groet,
Anita
Voors- en tegens. En je hoeft natuurlijk niet perse de ene of de andere kant te kiezen, ergens gulden middenweg is ook fijn.
BeantwoordenVerwijderenIk zelf vond een tijdje terug vrije tijd belangrijke dan geld (als in vaste baan versus thuiswerken). Dat ging een tijd goed, nu zijn de inkomsten dusdanig laag, mijn uitgaven patroon dusdanig karig (en de afhankelijkheid van man zo hoog) dat ik stiekem toch denk weer ergens een baan of baantje met contract te moeten nemen... zomaar iets kopen is ook fijn!
Da's ook nog een punt waar ik het een keer over wil hebben: over de strijd tussen thuisblijfmoeders versus werkende moeders. Waar er in mijn ogen altijd aan voorbij gegaan wordt is dat keuzes hierin nooit keuzes voor het leven hoeven zijn! We live, we learn. Veranderde omstandigheden vragen andere keuzes. Ik zei het laatst al: het leven zelf is je loopbaan.
VerwijderenIk kan het dus begrijpen dat je nu wel weer eens de andere kant wilt meemaken.
Mooi blogpost, Anita! Eigenlijk ben je dus ergens in het midden uitgekomen: zuinig - bewust ;-)
BeantwoordenVerwijderenDank je wel! Da's een mooie: zuinig-bewust.
VerwijderenJa het is hard werken om zo te leven je moet er wel plezier aan beleven. Hier zijn we ook altijd in t'spier maar wij beleven er juist heel veel plezier aan, we vullen elkaar ook goed aan. Volgend jaar wil ik eens proberen niks te kopen alleen voedsel natuurlijk. En noodzakelijke dingen maar zo weinig mogelijk.
BeantwoordenVerwijderenIk ben nu al benieuwd naar je verhalen over helemaal niks kopen!
VerwijderenO ja ik ben wel benieuwd wat je met de tijd gaat doen die nu over is.
BeantwoordenVerwijderenMijn streven is om vooral eens een keer niets te doen met vrijgekomen tijd. De ruimte hebben om spontaan mijn plannen aan te kunnen passen, daar werk ik naartoe! Op dit moment is het vooral nog op micro niveau: in de winkel toch maar die duurdere pizzasnijder kopen (omdat de man mij vroeg er eentje mee te nemen) ipv terug te gaan naar die andere winkel waar ik een goedkopere (maar minder goeie) zag of nog weer naar de andere kant van de stad te fietsen voor een betere/goedkopere keus. Of: de kinderen toch maar naar de BSO omdat ze het zelf graag willen - want vriendinnetjes zitten er ook op - hoewel het mij geld kost, want opvang is niet nodig.
VerwijderenHeel herkenbaar, zo is het bij mij ook gegaan. Ik denk dat het fases zijn waar je doorheen gaat. Door eerst veel tijd te steken in consuminderen, veel zelf maken e.d. kun je uiteindelijk afwegen wat het belangrijkste voor je is in het leven. Daardoor kom je dichter bij jezelf en doe je wat je echt wilt. Groeten, Nienke
BeantwoordenVerwijderenDank je voor je mooie opmerking. Zo ervaar ik het ook, ik ben dichter bij mezelf gekomen.
VerwijderenMooi geschreven en heel herkenbaar. Afwegen en de gulden middenweg kiezen, dat is ook een heel goede manier toch?
BeantwoordenVerwijderenFijne avond,
liefs,
Mirjam
Ja, bij alles is het afwegen. Dank je voor je reactie!
VerwijderenHerkenbaar om te lezen. Ik zit er nu ergens tussen in, denk ik. Het lukt gewoon niet altijd om alles zelf te maken. Grappig, mijn dochter zei net gisteren hartgrondig dat de pizza's van de Domino de allerlekkerste zijn. ;-) Ze zit er aardig in de buurt op school, dus de dames trakteren zichzelf weleens als ze in de aanbieding zijn.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Marijke
Klopt, alles zelf maken lukt gewoon niet altijd.
VerwijderenHahaha, jouw dochter ook al zoveel complimenten over de Domino's pizza. Het is allemaal de kracht van marketing, volgens mij.
Op het kinderfeestje van dochter, was er een meisje dat zei, dat zij de zelfgemaakte pizza's van haar vader de lekkerste vond! Ha, nou dat zal een uitzondering zijn. Mijn kinderen noemen alles wat uit de supermarkt/fabriek komt 'echt'. Voedselbarbaren :-)!
Hier kan ik mij helemaal in vinden! Op zich hebben we nog weinig budget, maar ik maak soms ook de makkelijkere keuze. Hoe meer geld je hebt hoe sneller je voor makkelijk kan gaan ��
BeantwoordenVerwijderenDat laatste merk ik ook heel erg. Door te besparen, leven we in het algemeen zuiniger en houden we meer over. Ik merk dat ik daardoor eerder geneigd ben om voor gemak te kiezen.
Verwijderen