Wat moet er in de voorraadkast






Als je meer zelf wilt koken is het in het begin heel erg zoeken naar hoe je dat in de praktijk aanpakt. Want wat heb je allemaal nodig om alles zelf te maken?  In mijn zoektocht las ik een paar jaar geleden alles wat los en vast zat, probeerde overal informatie vandaan te halen.

Zodoende heb ik een lijst samengesteld van producten die een goede basis vormen. Ik heb mijn informatie weer van boeken en blogs. Daarin zitten weliswaar kleine verschillen, maar er zijn vooral veel overeenkomsten.

Als je net begint met het overstappen van kant-en-klaar naar zelf-maken, dan raad ik je aan om klein te beginnen. Neem als uitgangspunt de dingen die je nu eet. Koop je altijd kant-en-klaar pizza, maar wil je leren om dit zelf te maken? Begin dan met het kopen van een pak pizza-mix en breid het vanaf daar uit naar de saus en het beleg. Als je eenmaal bedreven bent in het bakken van pizza’s dan kun je proberen of je de pizzamix kunt vervangen door een eigengemaakt deeg van bloem. Zelf gebruiken wij nog steeds pizzamix; lekker en mislukt nooit en al vele malen minder toevoegingen dan kant-en-klaar pizza.
Koop je altijd kant-en-klare pannenkoeken? Zelfde verhaal: begin met een pak pannenkoekmix en leer de kunst van het pannenkoeken bakken. Overigens lees ik vaak op internet dat je zelf pannenkoekmix kunt maken van bloem. Dat klopt wel, maar een lekkere pannenkoekenmix heeft vaak een mengsel van bloem, boekweit en rogge. 

Maar nu door naar de lijst met producten om je voorraadkast te vullen: 



Producten om in huis te hebben:


Granen en zaden en aanverwanten: 

Tarwebloem, speltbloem, rijstbloem
Tarwemeel, boekweitmeel, roggemeel, kokosmeel, amandelmeel
Zelfrijzend bakmeel (kun je ook zelf maken door bakingsoda toe te voegen aan bloem)
Havermout
Boekweit
Beschuit
Pasta naar keuze (penne, spaghetti, tagliatelle)
Tortilla’s [voorbeeld #1voor zelf maken. voorbeeld #2 voor zelf maken]
Zilvervlies rijst
Basmatirijst
Risotto
Couscous
Maizena
Custard

Conserven (blik of pak) – Dit kun je uiteraard ook allemaal zelf inmaken, afhankelijk van je opgebouwde ervaring.

Tomaten (gezeefd, gepeld, in blokjes, puree, frito)
Fruit (bijv. ananas, kersen)
Bonen, zoals kidneybonen, zwarte bonen, kikkererwten
Mais
Appelmoes
Groentenconserven, zoals rode kool, sperziebonen of bieten.
Vis, zoals makreel, ansjovis

Pesto
Indiase of thaise curry pasta’s
Olijven
Augurken

Zuivel: 

Houdbare melk
Houdbare slagroom
Houdbare kookroom
Kokosmelk

Noten: 

Walnoten, hazelnoten, cashew, amandelnoten
Gedroogd fruit: rozijnen, pruimen, krenten, abrikozen, dadels, vijgen, cranberries

Suiker en zoet: 

Witte, lichtbruine, donkerbruine basterdsuiker, (fijne) kristalsuiker, rietsuiker, ahornsiroop, honing, poedersuiker, kokosbloesemsuiker, palmsuiker

Bakken: 

Gist
Bakingsoda
Vanille suiker [voorbeeld voor zelf maken]
Cacaopoeder

Sausen, olie en azijn:

Mayonaise
Ketchup
Mosterd
Sojasaus
Olijfolie, arachideolie
Kokosolie
Keukenazijn, witte wijnazijn, balsamico azijn
Bouillonblokjes
Gembersiroop
Chilisaus

In de koelkast: 

Eieren
Roomboter
Citroenen of citroensap
Verse gember
Kaas

In de vriezer:

Doperwten
Spinazie
Spekblokjes
Bevroren fruit


Verder uiteraard verse groente, fruit en aardappelen. Wat ik aan groente altijd handig vind om in huis te hebben is: ui, knoflook, paprika en prei. (de laatste twee kun je kopen als het voordelig is en invriezen).
Dat zijn groentes waar ik altijd wel iets mee kan maken.  Pasta, pakje tomatenblokjes, wat kruiden, ui en een paprika. Eventueel een blikje makreel of kikkererwten erbij en hoppa, je hebt weer een maaltijd op tafel.

Vrijwel alle kant-en-klaar producten worden met bovenstaande basisingrediënten gemaakt. Bijvoorbeeld groentesausen hebben allemaal als basis bloem. Als je eenmaal door hebt hoe dat werkt, dan gaat er een wereld aan mogelijkheden in het koken voor je open.

Zo ga je van koken zonder pakjes en zakjes naar koken met nòg meer pakjes en zakjes :-). Maar nu heb je wel zelf invloed op wat er in gaat!

Voor meer inspiratie op gebied van koken, kijk dan eens bij de blogs in de rubriek Zelf Maken. 

Warme groet, 
Anita



6 opmerkingen

  1. Wat ook kan is dit allemaal niet op voorraad hebben, maar alleen de ingrediënten van 1 snelle maaltijd, olie en kruiden. En een weekmenu maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. fijne goede voorraad maar is het allemaal lang houdbaar aangezien wij nu nog maar een twee persoons-huishouden zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier ook altijd voorraad en veel zelf maken. Komt ook door het glutenvrije eten. Ook een stuk voordeliger al heb ik niet van alles zoveel bv van suiker heb ik witte en bruine maar geen honing en 2 soorten olie. Maar ieder vult dat na behoefte in natuurlijk. Als je ver van winkels woont ben je genoodzaakt om iets meer dan normaal in huis te hebben. Vandaag lekkere jam gemaakt, lekker voorraadje😉

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuke lijst, ik zou echter ipv van al die bloem- en meelsoorten, die de gemiddelde mens niet gebruikt meer kruiden in huis halen. Begin met kruidenmixen en ga op den duur zelf lossse kruiden gebruiken. Je kunt daar ook meteen mee starten als je wilt. Ze zijn het goedkoopst in de toko of op de markt. Je kunt gerust grotere zakken kopen van kruiden die je lekker vind want ze blijven heel lang goed. De houdbaarheidsdatum zegt bij gedroogde kruiden niet zoveel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hou trouwens zelf niet meer zoveel voorraden, diverse winkels in de buurt dus het is zo gehaald met de weekboodschappen. Een kleine basis heb ik wel maar geen kasten vol meer, zoals vroeger.

      Verwijderen
  5. Fijn die lijstjes, super handig! Ik heb ook van die standaard dingetjes altijd in huis!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!