Zondagsrust

De grote vakantie is bij uitstek het moment om sluimerende gedachten of ideeën de ruimte te geven.
Ik dacht na over drukte en rust en doen en laten.

Steeds meer raak ik geïnteresseerd in het ritme van de dag. Van de week, het jaar, de seizoenen. Sinds de komst van de kinderen is die interesse alleen maar groter geworden. Het ritme dat al in zo'n baby zit is verbazingwekkend. De dag van een pasgeborene bestaat voor het grootste deel uit slapen, veel variatie is er niet in de dagindeling en tòch voelt een baby dat de nachten voor de langste slaapuren zijn. Daar heb ik me over verwonderd.

We hebben een 24-uurs economie, op elk moment van de dag kun je via e-mail een vraag stellen aan instanties, met inlogcodes kun je wanneer je wilt je belastingaangifte doen, je kunt online - buiten kantoortijden - een vraag stellen aan een (huis)arts, op elk uur van de dag kun je iets kopen dat je morgen nodig hebt en anders is er altijd nog koopzondag.
En toch voelt het niet alsof elk moment van de dag geschikt is voor alle soorten activiteiten.

Ik krijg meer waardering voor het ouderwetse ritme van de dag. De ochtend - wanner de spijsvertering het lichaam op gang brengt - gebruiken voor inspannende activiteiten, het koffie/thee moment, de middagpauze om weer te eten, de namiddag voor napraten en voorbereiden op de avond. De avond langzaam uit laten doven.

Een gebalanceerd leven is een zoektocht voor mij. Een balans waarbij inspanningen opleveren wat ik wil dat het me oplevert en er ook tijd is om alles op zijn beloop te laten. Even terug te kunnen blikken. Ik ben druk bezig geweest met inspanningen die meer opleveren (het kastjeperdag is daar een voorbeeld van), maar dat laatste deel? Dingen op z'n beloop laten en een moment om terug te blikken? Welnee, te veel te doen!

In de vakantie drongen deze gedachtengangen zich nogal bij me op. Wat als die ouderwetse gedachten over dag- en weekindelingen helemaal niet achterhaald zijn? Wat als de mensen die zeggen dat zij wel op een andere dag van de week hun rustdag houden, in plaats van de traditionele zondag, uiteindelijk helemaal geen rustdag hebben? Is het niet de kracht van het collectieve die zorgt voor rust?

Het weekend - en de zondag - gebruikte ik vaak om allerlei dingen te doen. Mooi een extra dag om wassen de draaien, op te vouwen, iets hoogstaands te bakken of te koken in de keuken, een naaiproject beginnen. Maar dat bleek in de praktijk vaak een teleurstelling. De kinderen vragen hun aandacht, iets wat ook moet mogen. Een dag in de week waarop we aandacht voor elkaar kunnen hebben, waarbij ik niet een klus heb die perse af moet, maar waarbij ik vrij beschikbaar ben.
Dus heb ik de zondagsrust weer ingevoerd.

Dat klonk heel makkelijk, maar dat was het niet! De eerste zondag viel me dat nog best tegen. 's Ochtends in bed dacht ik aan alles wat ik zou kunnen doen, maar moest het allemaal afserveren, want het mochten geen nieuwe activiteiten zijn. Dus geen patroon tekenen voor een naaiproject, geen appels schillen voor de appelmoes.
De eerste zondag dacht ik ook nog 'ach, dat ene wasje...', maar toen ik het vervolgens weer vergeten was, had ik opeens haast met het ophangen. Nee, dat bewaar ik voor de andere dagen van de week.

Ik hou het voornamelijk bij lezen, schrijven, ipadden. Ook gaan we er wel op uit, maar ik wil proberen om die uitstapjes zo kleinschalig mogelijk te houden.

Ook zorg ik er voor dat ik zaterdag al weet wat ik zondag ga koken (of wat Michel gaat koken). Voor zover het gerecht het toelaat bereid ik het voor. Of we eten restjes van de afgelopen week.
Ik vind het zálig om daar zo weinig mogelijk werk aan te besteden op zondag!

Zo gaat het nu een week of drie en de zondag is nu opeens een dag om me op te verheugen, in plaats van gewoon een dag van de velen.

17 opmerkingen

 1. Je inspireert me!
  Ik ben al een tijdje aan het nadenken over één kwaliteitsdag per week. Voor mij hoort daar ook bij: geen tv en geen internet... Echt "moeten" nadenken over wat je met al die tijd gaat doen (ik heb eigenlijk geen avond zonder...). .

  mmm...

  Als het idee bij mij vaste vorm begint te krijgen, lees je het vast wel weer terug op mijn blog. Bedankt voor de inspiratie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt waar? Goh, dank je wel.
   *gaat een beetje rechterop zitten*

   Geen tv en internet gaat me niet lukken, maar ik vind het idee goed!
   Ik ben héél benieuwd hoe het bij jou vorm krijgt.

   Verwijderen
  2. Bij ons probeer ik de tv te minderen, of na het verplichte er af te halen (nieuws kijken om 8 uur) verder vind ik er weinig op. Was al aan het kijken voor enkel internet abonnement :) Maar of dit echt doorgezet gaat worden, poef vind het gek genoeg wel eng.

   Verwijderen
  3. Check hier: http://mmiirraah.blogspot.nl/2014/09/zondagsrust.html

   Verwijderen
 2. Vandaag draaide ik de lijstjes uit van de groente. Welke groente in welke maand verkrijgbaar zijn volgens moeder natuur. In mijn menu had ik al pastinaak mee genomen maar dit is nog niet te koop (of misschien wel maar de tijd is er nog niet) zo krijg je extra veel zin in de maand er op voor zoiets te eten.

  De zondag is voor ons ook een rust dag. F gaat gezellig dagje naar een vriend, niks moet niks is verplicht en ik wandel tegenwoordig, borduur, lees, doe wat ik leuk vind :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Groente en fruit is ook typisch iets voor de seizoenen. Soms denk ik wel dat het een een reden heeft dat groente en fruit verspreid door het jaar groeit: dan hebben we dat wat er groeit op dat moment nodig. De vitamines en voedingstoffen zijn dan afgestemd op het jaargetijde. Zoete groenten, zoals pastinaken, pompoenen en wortels in de winter, omdat dat verwarmende groenten zijn. Zoiets.

   Wat tv betreft ben ik gehecht aan hoe het altijd was. Eigenlijk vind ik die digitale tv ook maar niks, dat computergestuurde geeft vaker problemen dan het ouderwetse analoge. Maar goed, ik heb er geen verstand van.
   Van Netflix ben ik trouwens wel fan, da's heel modern voor mijn doen :-)

   Verwijderen
 3. heel inspirerend anita..ik lees graag u post...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Grappig, ik stond er eigenlijk niet zo bij stil, maar de zondag is voor ons idd wel een 'rustdag'. Niet in de zin van totaal helemaal niets doen, maar de huishoudelijke taken worden niet gedaan op 1 na en dat is dan toch een was draaien en drogen. Maar zelfs dat gebeurt zelden op de zondag. De zondag is om op te staan, in de pyama spelen of even lezen. Er wordt een muziekje gedraaid. 's middags het liefst even op pad als het weer dat toelaat en als we terugkomen een filmpje kijken. Dus wel tv. Het is een dag waarop we even niets 'moeten', maar meestal 'mogen'. Een rustdag voordat de drukke week weer begint. Idd een kwaliteitsdag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed idee! Benieuwd of het op de lange termijn vol te houden is.
  Mijn streven is volledig computervrije weekenden te hebben, maar dat lukt lang niet altijd. Toch merk ik wel dat we hier het weekend aardig in ere houden. Als we werken is dat met het gevoel van "niets moet, maar als ik er zin in heb mag het" en dat is al iets heel anders dan doordeweeks. Met het eten is het niet zo. Lekker gemakkelijk want het is weekend (ipv wegens geen tijd zoals doordeweeks) of juist uitgebreid, net waar we zin in hebben. Dat is bij ons denk ik het thema in het weekend: niets (nou ja, bijna niets) moet en heel veel mag.
  De reacties over televisiekijken: wij kijken geen televisie (hebben zelfs geen tv meer), maar volgen wel series via internet. Dat is een veel bewustere manier van kijken dan een beetje rondzappen en daar genieten we dus ook meer van. Ook weer dat "niets moet, veel mag" gevoel dus ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het vraagt wel discipline om het vol te houden. De druk op de andere dagen neemt immers toe, het werk moet voor zondag of na zondag gedaan worden. Maar het bevalt me tot nu toe heel goed en ik ben vastbesloten om dit ritme er in te houden.
   Mijn probleem met niets moet, veel mag is dat ik op zo'n zondag wel zin kan krijgen om appels voor appelmoes te schillen of een patroon te tekenen, of achter de naaimachine te gaan zitten. Dat zou ik best van mezelf mogen. Maar het genereert ook weer werk.
   Ik hoef eigenlijk helemaal niet te verzinnen om een appeltaart te gaan maken, de kinderen bedenken al dat ze iets willen bakken. En dat behoeft begeleiding en nadien moet het ook opgeruimd worden ;-) Als ik dan ook nog een appeltaart wil bakken is dat veel te druk en heb ik het zweet op de rug staan. Moet ik niet meer doen dus.

   Ik heb een paar collega's die ook geen tv meer hebben, maar via internet kijken.

   Verwijderen
  2. tv kijken of tv op internet kijken is voor mij hetzelfde. Ook op internet kun je zappen en levert dus niet op dat je extra bewust kijkt dan wanneer je naar een tv kijkt. Op het moment dat je de pc of tv aanzet voor precies dat programma, dan pas ben je bewust aan het kijken.

   Verwijderen
  3. Ik zie het verschil ook niet, hoor. Maar als ik mijn collega mag geloven is het een andere beleving om alleen internet te kijken.
   Ik heb dat nog nooit geprobeerd, dus moet ik het maar aannemen. :-)

   Verwijderen
 6. Ik heb hier eigenlijk nog nooit over nagedacht, maar ik vind het wel een super idee. Ook het idee om wat structuur in de dagen te brengen spreekt me aan. Wat meer orde en regelmaat zeg maar... maar die zondagen... Ik ga eens kijken of ik dat een klein beetje kan realiseren... Dus mij heb je ook geïnspireerd hoor...
  Ik wens je een heerlijke nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!