Zelf een wigwam makenIk fantaseerde over een wigwam voor de kinderen, een zelfgemaakte welteverstaan.

Ik ging ermee aan de slag op een zo spaarzaam mogelijke manier. Ik bedacht me dat ik onze oude gordijnen nog had. De zakken aan de buitenkant zijn van een reststof, de kruizen zijn van oude t-shirts en het keperband komt van een kinderledikantlaken.

Wat heb je nodig om een wigwam te maken?

- Allereerst heb je een patroon nodig. Ik gebruikte deze .
- Een flink aantal meters stof. Minstens 5 m. Ik gebruikte onze oude gordijnen. Je kunt bij kringlopen heel goed terecht voor oude gordijnen of kijk op Marktplaats. Op de markt kun je ongebleekte katoen kopen, dat is ook niet zo duur. Je kunt ook verschillende stukken stof aan elkaar naaien. Stoffenwinkels hebben vaak grote reststukken (coupons)
- restjes om applicaties te maken
- rondhout stokken. Gebruik bij voorkeur geen bamboe. Ik heb mij laten vertellen dat bamboe kan breken en dat de punten van gebroken bamboe scherp zijn als messen. Geen combinatie die je wilt met jouw kind(eren)
- koord of touw om de stokken bij elkaar te houden.

Door tunnels te naaien waar je de stokken in schuift geef je stevigheid aan de tent en is makkelijker in te klappen.
Echtgenoot boorde gaatjes aan de bovenkant door de stokken, waar het touw doorheen gaat en ik heb aan de bovenkant van de tent ook nog lussen genaaid. Het touw heb ik door de lussen gehaald, zodat de tent niet afzakt als je 'm inklapt en wegzet. Ik zet 'm ook wel eens op de kop weg, zodat de tent weer wat naar de bovenkant kan zakken. Als je begrijpt wat ik bedoel?


Of voor binnen.

Laat je fantasie de vrije loop met stoffen en applicaties. Maak het patroon groter of maak het kleiner, zodat het precies in jouw tuin of woonkamer past.
Zo'n tent geeft uren en jarenlang speelplezier!

Natuurlijk is het geweldig om te kunnen zeggen dat je zelf een wigwam hebt gemaakt, maar stel dat je niet veel tijd hebt, je nog niet zo heel behendig bent op de naaimachine of je kinderen eigenlijk het liefst mórgen in een wigwam willen spelen, dan kun je ook heel veel mooie herinneringen hebben aan het aanschaffen van een kant-en-klare wigwam ;-)
Niemand die je iets kwalijk neemt :-)

Bijvoorbeeld deze kartonnen tent van KarTent Junior. 
Of deze Dutch design Boomhut (op de grond)
Of een van deze:

Warme groet
Anita

7 opmerkingen

 1. Leuk gedaan! Heel even dacht ik er zelf ook één te maken, maar neee.... toch maar niet. Jouw opmerking over de tijd die er in ging zitten gaf de doorslag. Ik hoop dat de kinderen er veel plezier van hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Leonie,
   Wat leuk dat je een berichtje achterlaat op een oudere post van mij.
   Ik kan me voorstellen dat je toch maar besloten hebt om niet ook zelf een wigwam te maken. Wat dat betreft is mijn logje niet zo wervend, haha.
   Het is voor mij altijd een kleine worsteling met de zin en onzin van zelfgemaakte spullen, want soms koop je in de winkel spullen voor een bedrag waarvoor je het zelf absoluut niet kunt maken.
   Dan vraag ik me wel eens af waarom ik dan toch weer steeds iets zelf wil maken. Blijkbaar heeft die drang bij mij soms de overhand en dan geniet ik van het unieke resultaat en dat mijn kinderen later kunnen zeggen: die heeft mijn moeder zelf gemaakt.

   Verwijderen
 2. Houdt dat gevoel vast! :)
  Ik zit me nu af te vragen of ik je indianen verkleedklerenzelf ga maken... ik heb maar 10 stuks nodig. Productie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je overweegt om de verkleedkleren zelf te maken.
   10? moet zo gepiept zijn :-)

   Verwijderen
 3. Wat leuk meschien moet ik er een maken voor mijn dochters verjaardag wat zal ze blij zijn hoop ik

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi! Wat is hij goed gelukt! Ik ben er ook mee bezig. Even een vraagje in het patroon staan de afmetingen van het 1/2 tentpunt. Maar er ontbreekt een afmeting. De lengte vd bovenste zijde vd de driehoek, Het afgestompte stuk ahw. Weet jij die misschien? Ik denk dat deze weggevallen is met scannen oid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je hier iets aan?
   http://www.knutselidee.nl/nieuws/tipi95.htm

   Dit patroon heb ik als basis gebruikt, wel heb ik de punten verlengd. Een beetje patroon en een beetje losse pols :-)

   Wel doorzetten hoor, want wij hebben er altijd nog plezier van! Niet elke dag, maar hij komt elke zomer weer tevoorschijn.

   Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!