Gezond eten is helemaal van deze tijd. Biologisch, e-nummer
vrij, glutenvrij, suikervrij. Je kunt gerust zeggen dat gezond eten een hype
is.
Zodra iets een hype wordt komen de tegengeluiden. Het AD kwam met een groot
artikel waarin kinderartsen van het Juliana Kinderziekenhuis te Den Haag
waarschuwden voor ‘te gezond’ eten. Zij zien steeds vaker ondervoede kinderen op
het spreekuur.
Kun je dan nog wel van ‘gezond eten’ spreken? Heb je het dan
over het werkwoord eten of het zelfstandig naamwoord eten? Dan heb je nog de
groep die vindt dat een kind weer een patatje moet mogen eten. En e-nummers
zijn toch goedgekeurd door de EU, dan zijn ze toch niet schadelijk?
Als het een hype is, is het dan opeens niet waar?
Ik denk nog steeds dat de mate waarin (jarenlang) bestrijdingsmiddelen
in ons eten terecht is gekomen, de manier waarop grondstoffen gemanipuleerd
worden, de mate waarin er inferieure grondstoffen gebruikt worden en de mate
waarin ingrediënten vervangen worden door kunstmatige toevoegingen en door de
goedkope grondstof suiker een heel nadelig effect heeft op onze gezondheid.
Zelf ben ik blij met deze tijdsgeest van gezond eten. Er
komt nu heel veel informatie beschikbaar voor het grote publiek die eerst
alleen aan een kleine groep toebehoorde. Het geeft mij de mogelijkheid om
antwoorden te vinden op sluimerende vragen die ik had en heb. Vragen als waarom
ik na het ontbijt om tien uur al weer honger heb, waarom ik al zoveel jaren
hooikoorts heb, hoe het staat met mijn weerstand. Wat zijn de gevolgen van
antibiotica die bij dieren (bv. kippen) worden gebruikt? En wordt er niet voor
de aanmaak van elk antibioticum een ei gebruikt? En wat dan als dat ei van een
kip is die zelf is ingespoten met een antibioticum? En waarom ik juist wanneer ik me slechter voel, ik eerder grijp naar die koekjes met veel toevoegingen en voor de helft uit suiker en waarom ik daar dan niet mee kan stoppen, terwijl ik me er juist slechter door ga voelen.
Dat soort dingen, daar ben ik nieuwsgierig naar. Die wil ik
weten. Ik ben geen kenner, geen wetenschapper, maar ik heb wel ervaren hoeveel
beter ik me voel wanneer ik eten met e-nummers oversla, suiker vermijd en
biologisch eet. Ik heb ervaren hoe ik door middel van het aanpassen van mijn eten
(zelfstandig naamwoord) ik van mijn hooikoorts af kan komen. Voor mij zit er
dus heel veel waarheid in gezond eten. Veel meer waarheid dan de
anti-lobby/tegenstanders/criticasters ons willen laten geloven. Hierin is het
vooral opmerkelijk dat de kritiek van de tegenbeweging sneller bijval vindt dan
de kritiek van de gezondheidsbeweging.
En toen had ik dit stukje klaar en toen vond ik het opeens een
enigszins zuur stukje. Beetje kinderachtig zelfs. Moet ik dan zó nodig mijn
punt maken in deze kwestie? Wil ik mijn gelijk halen? Zodoende lag dit stukje
een paar dagen te rusten en dacht ik er aan om het maar helemaal niet meer te
plaatsen. Maar dat gaf ook geen voldoening.
Dus probeerde ik het anders te bekijken. Het was duidelijk
dat ik de kwestie ‘eten’ belangrijk vind. Maar vond ik het zelf makkelijk om de
goeie weg er in te vinden? Neuh, helemaal niet! Kon ik me dan voorstellen dat
er stemmen opgaan om alle superfoods, het raw eten, de quinoa en de goji bessen
en chiazaad eens kritisch te bekijken? Ja, dat kon ik wel. Want ik stel
ook continue mijn mening bij. Mijn
maatstaven zijn niet statisch, mijn kennis ook niet; het is steeds in ontwikkeling.
Dus wat zeur ik dan? Deel gewoon iets wat je laatst geleerd hebt en wat je
interessant genoeg vindt om met anderen te delen!
Dus bij deze een artikel over de soorten zoet volgens de
ayurvedische gezondheidsleer. Over wat elke soort zoet doet met je lichaam. Zo
leerde ik dat volgens de ayurvedische leer, je honing niet mag verhitten.
Klik hier voor het artikel. The lowdown on sweeteners; 12
types of sweet explained.
Update: daags nadat ik dit stukje geplaatst had, kwam er een bericht voorbij van Rineke Dijkinga. Rineke heeft een praktijk in orthomoleculaire en natuurgeneeskunde. Ze heeft twee boeken geschreven over gezond eten.
Haar blogbericht had dezelfde invalshoek als mijn overpeinzing en daardoor voelde ik me gesteund. Wat zo leuk was, was dat zij schreef dat de krantenberichten een omgekeerd effect hadden, dan je zou verwachten. Ze had nog nooit zoveel vragen gekregen over gezond eten en haar boeken werden meer verkocht dan anders.
Dat zorgde er voor dat ik gerustgesteld was over mijn eigen bescheiden blogbericht.
Waar ze zo hard over schreeuwen deugd vaak niet, het gaat de winkeliers om de verkoop. Zelf eet ik om dat het moet glutenvrij maar zo gezond is dat zeker niet, er zit vaak geen gejodeerd zout in en mais en rijst hebben ook weinig voedingstoffen. Doe mij maar gewoon de Hollandse pot en niet overdrijven want teveel is nooit goed.
BeantwoordenVerwijderenReclame en belangen van verkopers en producenten zijn ook nog een aspect wat het gezond eten nog een stuk moeilijker maakt.
VerwijderenVoor velen is hun product toch handel. Als de chiazaadboer ontdekt dat er veel vraag naar is, dan wil hij zijn oogst niet laten mislukken! Dan maar bestrijdingsmiddelen gebruiken.
Ik denk dat het zeker goed is dat we ons meer bewust worden van het voedsel dat we in ons lichaam stoppen. En wat daar wel of juist niet in zit.
BeantwoordenVerwijderenHuisvlijt
Ik had je eerste vier allinea's gelezen en had helemaal niet het gevoel dat je percé een punt moest maken, of je gelijk moest halen.. ik vond het interessant om te lezen.
BeantwoordenVerwijderenIk ben me er dan gelijk weer heel erg van bewust dat wij eigenlijk helemaal niet zo bezig zijn met gezonder, of liever gezondER, eten. We eten best gezond vinden wij zelf. Veel afwisseling en genoeg verse groenten en zuivel en helemaal niet veel vlees... Maar datgene dat we eten, zou best beter kunnen denk ik dan soms...
Als jij vind dat iets interessant genoeg is, is dat altijd voldoende reden om het op je eigen, want het is wel van jou hè...!, blog te plaatsen...
Ik heb het weer met veel plezier gelezen tenminste...
Ik wens je een heerlijk weekend,
Liefs,
Mirjam
Wat lief dat je dat zegt.
VerwijderenHet zal komen dat dit onderwerp belangrijk is voor mij (meer misschien dan ik zelf door heb), dat maakt kwetsbaar.
Het is weliswaar wel mijn blog, maar ik wil niet maar zo wat in het wilde weg roepen, daar hou ik als lezer ook niet van.
Tot voor een paar jaar dacht ik ook dat ik gezond at. Want ik at drie maaltijden per dag, at vrijwel geen fastfood, dronk nauwelijks alcohol en ik rookte ook niet. En ik had geen overgewicht.
Toch voelde ik me lang niet altijd gezond of fit.
Nu ik me er in verdiep, zie ik dat er heel wat meer voor nodig is om gezond te eten. Bijvoorbeeld de tijd nemen en niet overeten. En geen toevoegingen.
Hoi,
BeantwoordenVerwijderenPrima stukje hoor, fijn dat er meer mensen zo denken.
Maar mag ik vragen hoe jij je hooikoorts verminderd met eten/voeding? Ik ben er heeeel erg in geïnteresseerd .....
Gr Mariska
Hallo Mariska,
VerwijderenBedankt voor je sympathieke reactie. Wat leuk om te horen dat je wilt horen hoe ik van de hooikoorts af kwam. Ik schreef er over : http://anitasdagboek.blogspot.nl/2014/09/nooit-meer-hooikoorts.html
Gelijk beginnen, dan heb je er vast deze zomer al profijt van! :-)
Laat je me weten hoe het je vergaat, daar ben ik wel benieuwd naar.?
Pffff.....het lijkt me zooooo moeilijk. Overal zit suiker in (overigens eet ik niet veel suiker, maar vreselijk ongezonde chocopastap brood vind ik soms zo onweerstaanbaar. Ik geloof dat ik eerst heel veel moed moet verzamelen en ik weet niet of ik dat wel kan..... Gr mariska
VerwijderenHet ging bij mij ook in stapjes :-)
VerwijderenEen enkel product (cola bijvoorbeeld) kun je heel goed weglaten, daar kunnen mensen meestal nog wel aan wennen. Of ongezouten nootjes eten ipv chips.
Je zou biologische chocopasta kunnen eten, maar ook bij biologisch letten op de suiker die er aan is toegevoegd. Dat zit ook verschil in. Of alleen een broodje chocopasta in het weekend....Of alleen op maandag, want dan mag je er vandaag nog eentje :-)