Maandagse Motivatie #20




Ik las net dat september de maand is van Zelfzorg. Dat vond ik wel toevallig omdat ik juist bedacht had om iets over Zelfzorg te schrijven voor deze editie van Maandagse Motivatie. 


"Alle mensen dragen hun eigen arts in zich. Velen komen naar ons, zonder deze waarheid te kennen. Wij zijn het meest succesvol, als we de arts die in ieder mens schuilt, de kans geven om in functie te treden."
Albert Schweizer
(1875-1965 Arts en filosoof)



Wat is zelfzorg voor jou? Wat is zelfzorg voor mij?
Bij zelfzorg denk je misschien aan het schap 'zelfzorg' bij de apotheek of drogist. Waar je paracetamol of andere pijnstillers koopt. Hoestdrank. Een zalf tegen de jeuk. Likdoornpleisters of sporttape. 


Of misschien denk je aan: tijd voor jezelf. Een wandeling. Een goed boek. Op tijd naar bed. Een gezonde maaltijd. 
Andere bekende manieren van zelfzorg is het beoefenen van sport of yoga. Of een therapeutische massage of bezoek aan sauna, pedicure of fysiotherapeut. 


Ik denk dat de tijd waarin we leven vraagt om een bredere kijk op zelfzorg. Wanneer we meer de regie over ons welzijn in eigen handen nemen, dan gaat het beter met onze gezondheid. Het gaat dan zelfs beter met de gezondheid van de aarde. 


Zelfzorg gaat voor mij verder dan de zelfzorgmiddelen. 
Zelfzorg is ook: dat je gehoor geeft aan een knagend gevoel van onrust over een kwaal waar je niet gerust op bent. Het kan ook zijn dat je een advies van een behandelaar ter zijde legt, omdat de aanpak niet bij je past en ga je zoeken naar een zorgverlener met een andere aanpak. We zijn heel erg gewend geraakt aan alwetende wetenschap. Maar we leven ook in een tijd waarin gezondheidszorg erg gestandaardiseerd is en erg gericht op oplossingen d.m.v. medicijnen. Er is veel goeds te vinden tussen die medicijnen, maar er is ook veel wat niet onze wérkelijke zorgvraag behandelt. 
 

Door jezelf, je lijf, je geest en je ziel beter te leren kennen, leer je weer wat je nodig hebt. Je hervindt je autonomie


Zelfzorg kan ook zijn dat je financieel beter voor jezelf gaat zorgen. Misschien wordt je beschermender over je eigendommen (materieel of immaterieel). Misschien betekent het dat je je schroom laat vallen om voorgeschoten geld terug te vragen. Of misschien ga je op zoek naar een baan die gunstiger voor je is (minder reistijd, hoger uurloon, vaste aanstelling). Het kan ook zijn dat je voor een zorgverlener kiest die niet vergoed wordt door de verzekeraar, maar waar je wel goed door geholpen wordt (en diegene die wel vergoed wordt door de verzekeraar, helpt je niet goed). 


Zelfzorg kan ook gaan over wat je eet en welke verzorgingsproducten je gebruikt. Hoeveel eczeemklachten verdwijnen er wanneer mensen douchegel of shampoo vermijden waarin o.a. SLS in zit! Het zijn vaak zulke simpele aanpassingen in je levensstijl waardoor je een grote verbetering van je gezondheid krijgt. 
Hoeveel beter ben ik me gaan voelen toen ik een jaar drastisch mijn suiker verminderde waardoor ik nog nauwelijks hooikoortsklachten had?  


Zelfzorg voelt misschien soms wel een beetje als tegen de stroom inzwemmen. Of eenzaam, omdat anderen jouw keuze niet delen of zelfs afkeuren. Maar als je voelt dat het beter is voor jou, beter passend bij je waarden, dan gaat je gezondheid alleen maar vooruit. 


Vorig jaar heb ik een reeks lezingen gevolgd waarin o.a. Dr. Gabor Maté aan het woord was. Hij vertelde dat hem in al de jaren dat hij werkzaam is in de gezondheidszorg, was opgevallen dat écht herstel inzette wanneer mensen de regie over hun eigen gezondheid of behandeling terug namen. 

Autonomie (her)nemen over je leven is een kwestie van oefenen. Je wordt dapperder naarmate je ervaring groeit.

Warme groet, 

Anita 

23 september start ik met een 7 daags opruimtraject. Speciaal voor die ene ruimte / kast waar je al zo lang tegenaan hikt.  

Kun je wel wat begeleiding gebruiken bij het holistisch opruimen? Net die toegewijde aandacht voor die moeilijke ruimte in je huis?  7 dagen,  om heel gefocust die ene ruimte, kast of categorie aan te pakken. Je bent van harte welkom. Je kunt je bij mij opgeven

 

____________________________________________________________________


Aanmelden voor de verzendlijst Maandagse Motivatie. 

Wekelijkse routines die ik mezelf aangeleerd heb:


* op de maandag leeg ik alle prullenbakken, geleerd van FlyLady. Dat vind ik de leukste taak van de week. Het doet iets met je, om daadwerkelijk het afval uit je huis te verwijderen. 
* ik zet het weekgeld op de boodschappenrekening. Wat er over is gebleven van de afgelopen week boek ik naar het spaarpotje 'restanten'. Als er een duurdere boodschappenweek is, dan gebruik ik een bedrag van het restantenpotje. 
* ik selecteer in de AH app de artikelen die ik uit de bonusbox wil
* ik maak een weekmenu
* ik denk na over wat ik op woensdag anti-uitsteldag ga doen. 
* op dinsdagen plaats ik online bestellingen
* elke dag om 8 uur 's ochtends en/of 8 uur 's avonds 8 foto's van je telefoon verwijderen. 
* zondag is mijn dag voor mijn geestelijke gezondheid. Voor een meditatie, of yoga oefening, voor lezen, voor een dutje, een tv programma, of voor iets cultureels of voor sociale contacten. 
 
 

Ik heb ook een gewone maandelijkse nieuwsbrief, hierin hou ik je op de hoogte van opruimtrajecten en vertel iets over een seizoensfeest. Je hebt ook toegang tot een mediatheek met oa meditaties en het verslag van mijn Jaar opruimen. Je bent van harte welkom om je via deze link in te schrijven. 


0

De herfst is in aantocht en meer over het 7 daags opruimtraject





De herfst komt steeds dichterbij. Van de week liep ik in huis nog in mijn zomerbroek en korte mouwen shirt en zomersokjes. Omdat ik 's avonds een afspraak buiten de deur had voor mijn vrijwilligerswerk van de antroposofische patientenkring, heb ik maar wel even warmere kleren aangetrokken. Inclusief mijn tussenjas. Gebruiken jullie ook het woord 'tussenjas'? Zo'n jas die niet zo dun is als een zomerjas en niet zo dik als een winterjas en dus precies geschikt is voor het najaar en het voorjaar. Mijn oma gebruikte dat woord altijd voor haar tussendeseizoenenjas. 


In ieder geval. 


Gestaag werk ik aan het samenstellen van het 7 daagse najaarsopruimtraject (aankondiging van 27 augustus). 


Het traject start op maandag 23 september.

De laatste mail ontvang je op zondag 29 september . 


Dit korte traject is speciaal bedoeld om die ene klus aan te pakken waar je al zo lang tegenaan hikt. Die kamer of kast of berging of categorie (kleding, administratie, babyspullen) waar je al een keer aan bent begonnen, maar weer terzijde hebt geschoven. Omdat het te groot of te zwaar of te moeilijk voelt. 


Je kiest zelf de klus die je wilt aanpakken. Misschien heb je meerdere van zulke klussen, zijn er meer ruimtes in huis die je aan wilt pakken. Kies dan hetgene waar je het meest profijt van hebt wanneer het klaar is. Wat vergroot jouw woonplezier het meest? 


Je ontvangt elke ochtend om 6.00 uur een mail met de opdracht van de dag. Ik vertel iets over het thema van die dag waardoor je je beter kunt afstemmen op de klus die jij wilt aanpakken. 


Tijdens deze 7 dagen bied ik je een zachte veilige plek om met de taaiste klus aan de gang te gaan en ik laat je zien hoe je zelf de draad weer op kunt pakken. 


Ik ben gedurende deze week beschikbaar voor je wanneer je vastloopt of als je de behoefte hebt om van gedachten te wisselen. 


Zo gaan de 7 dagen eruit zien: 


🍀 dag 1: stem je af op de kamer / kast. Hoe wil je dat de kamer voor jou werkt? Hoe moet het jouw leven gemakkelijker maken? 


🍀 dag 2:  opdelen in behapbare stukken. Sorteren, categoriseren, comprimeren. 


🍀 dag 3: welke keus is makkelijk terug te draaien (als het nodig is)? Besluiteloosheid ontstaat wanneer je overbelast bent. Maar het zorgt er dus ook voor dat je situatie niet verandert. 


🍀 dag 4: reserveer deze dag om daadwerkelijk spullen weg te brengen. 


🍀 dag 5: deze dag gaat over waarom we vasthouden aan spullen. Bijna altijd omdat we ons willen beschermen tegen angst of pijn.


🍀 dag 6: vooruit bewegen. De energie van items uit het verleden stagneren de flow. Wat kun je binnen jouw mogelijkheden doen om de energie weer in bewegen te krijgen. 


🍀 dag 7: een dag voor contemplatie. Met een gesproken meditatie. 



Deelname aan het opruimtraject bedraagt €7


We zijn al met een groep van 18 deelnemers en ik verheug me erop om met jullie te starten. 


Warme groet, 

Anita 




0

Maandagse Motivatie #19

 



Begin het met wegdoen van de makkelijke items. 


Toegegeven, de scheidslijn tussen moeilijke spullen en makkelijke spullen is geen harde scheidslijn. Want ik heb in het begin het wegdoen van overtollige beddengoed en oude handdoeken en plastic bloempotten, conservenpotjes en broodklipjes net zo moeilijk gevonden als het wegdoen van babykleren, foto’s, handwerkspullen, kinderspeelgoed of kinderknutsels.


Maar als je ergens wilt beginnen, begin dan toch bij de makkelijke dingen. De items die wel weer aangevuld worden. Want de aanwas van oude handdoeken, klusbroeken of bloempotten komt vanzelf, daar hoef je meestal niet actief iets voor te doen. 


Wat dacht je van: 

Sokken met gaten

Oude bh’s

Overdaad aan conserven potjes (hoeveel eten ga je inmaken??)

Overdaad aan plastic bloempotten (hoeveel stekjes ga je kweken??)

Broodklipjes

Elastiekjes

Halflege batterijen (die je hebt bewaart voor de afstandsbediening oid)

Oude handdoeken en hemden die je bewaart voor poetsdoeken (een paar is handig, je hoeft er geen verzameling van te maken. Er komt vast wel een volgend oud hemd bij, vóórdat je deze stapel hebt opgemaakt)

Oude spijkerbroeken voor als je gaat klussen (als je vaak klust is het redelijk, anders is 1 voldoende)

Gekregen Kerstkaarten van voorgaande jaren (omdat je van plan was er nieuwe kaarten mee te knutselen - straks is het alweer kerst)

Bakjes zonder deksel, deksels zonder bakje.


Het opruimen van de relatief makkelijke items geeft je het vertrouwen dat je straks ook de moeilijke stukken kunt doen.



Heb je nog meer inspiratie nodig voor het weggooien van items?

15 items die je vandaag nog weg kunt doen
Of nog meer items die je weg kunt doen. 

 

Kun je wel wat begeleiding gebruiken? Net die toegewijde aandacht voor die moeilijke ruimte in je huis?Op 23 september start ik een online opruimtraject van 7 dagen,  om heel gefocust die ene ruimte, kast of categorie aan te pakken. Je kunt je bij mij opgeven

Warme groet, 


Anita


Wekelijkse routines die ik mezelf aangeleerd heb:


* op de maandag leeg ik alle prullenbakken, geleerd van FlyLady. Dat vind ik de leukste taak van de week. Het doet iets met je, om daadwerkelijk het afval uit je huis te verwijderen. 
* ik zet het weekgeld op de boodschappenrekening. Wat er over is gebleven van de afgelopen week boek ik naar het spaarpotje 'restanten'. Als er een duurdere boodschappenweek is, dan gebruik ik een bedrag van het restantenpotje. 
* ik selecteer in de AH app de artikelen die ik uit de bonusbox wil
* ik maak een weekmenu
* ik denk na over wat ik op woensdag anti-uitsteldag ga doen. 
* op dinsdagen plaats ik online bestellingen
* elke dag om 8 uur 's ochtends en/of 8 uur 's avonds 8 foto's van je telefoon verwijderen. 
* zondag is mijn dag voor mijn geestelijke gezondheid. Voor een meditatie, of yoga oefening, voor lezen, voor een dutje, een tv programma, of voor iets cultureels of voor sociale contacten. 
 
 

Ik heb ook een gewone maandelijkse nieuwsbrief, hierin hou ik je op de hoogte van opruimtrajecten en vertel iets over een seizoensfeest. Je hebt ook toegang tot een mediatheek met oa meditaties en het verslag van mijn Jaar opruimen. Je bent van harte welkom om je via deze link in te schrijven. 



1

Maandagse Motivatie #18




Kortgeleden kreeg ik de vraag: hoe deed je dat opruimen dan, met jonge kinderen en het gewone huishouden en werken buitenshuis?


Ik kan niet nonchalant zeggen 'o, dat deed ik er even tussendoor.' Dan lijkt het veel te gemakkelijk. 


Op een bepaalde manier deed ik het wel tussendoor, want het opruimen kwam bovenop al die taken. Maar het was niet makkelijk. Vaak was wanhoop en frustratie dagelijkse kost en soms dacht ik dat ik nooit 'klaar' zou zijn. Wat dat 'klaar' ook maar mocht betekenen. 


Hoe en waarom ik het opruimen toch deed, kwam voort uit innerlijke drang. Een diep hartsverlangen dat ik het anders wilde dan het tot nu toe gegaan was. Dat er 'meer' moest zijn. 


Die wens om te veranderen komt eigenlijk altijd voor uit een soort schokmoment. Door een levensveranderende gebeurtenis, door een stressmoment. Iets waardoor je voelt: het moet anders. 


Zodra ik gehoor had gegeven aan die innerlijke drang, en de eerste stap had gezet, wist ik dat ik iets op het spoor was. Met alles wat ik deed, kwam er meer regie over mijn leven, werd ik weer meer mezelf. Er was geen weg meer naar het oude leven, er was alleen maar een weg voorwaarts. 


Wat ik deed: 


1. het opruimen opknippen in kleine stukjes. Opruimen terwijl je het huishouden doet. Kleding scheiden als je het opvouwt en terug legt in de kast. De garage opruimen als de kinderen buiten spelen. De badkamerkastjes opruimen als de kinderen in bad zaten. Rommelen op zolder als ik binnen gehoorafstand van de kinderen wilde blijven voordat ze in slaap vielen. De keukenkasten als ik aan het koken was. Ik knipte alles op in kleine taken. Per kastje. Per doos. Per categorie. 


2. bewust de keus maken om vaker de dagelijkse huishoudelijke taken te laten liggen en me te richten op wat achterstallig was. Als je het dagelijkse blijft doen, blijft er nooit tijd over voor het achterstallige. Het is net als met geld: wanneer je probeert te sparen door het geld opzij te zetten wat aan het eind van de maand overblijft, dan blijkt er nooit iets over te blijven. Maar wanneer je aan het begin een bedrag opzij zet, dan hou je wel dat spaarbedrag over en alsnog worden alle rekeningen betaald. 


3. een netwerk van gelijkgestemden zoeken. Ik vond dat netwerk online bij veel andere bloggers, die ook een kastje per dag opruimden. Het is zo fijn om te kunnen zien hoe hele gewone vrouwen net zo kunnen worstelen met hun huis als jijzelf. 


Tips voor een netwerk: deze Maandagse Motivatie

Een keer deelnemen aan een van mijn Opruimtrajecten. 

Facebook Groep van Cindy Jansen Een kastje per dag. 


Deze week is een uitstekende week om je kledingkast aan een kritische blik te onderwerpen. Mijn dochters hebben voor het begin van het schooljaar veel van hun kleding uitgezocht. Je kunt het gaan verkopen (levert een heel leuk spaarpotje op! Stel je voor: als je 10 items voor €10 pp verkoopt, dan heb je €100 in de spaarpot). Of je kunt het naar de kringloop brengen. 


Warme groet, 

Anita



Wekelijkse routines die ik mezelf aangeleerd heb:


* op de maandag leeg ik alle prullenbakken, geleerd van FlyLady. Dat vind ik de leukste taak van de week. Het doet iets met je, om daadwerkelijk het afval uit je huis te verwijderen. 
* ik zet het weekgeld op de boodschappenrekening. Wat er over is gebleven van de afgelopen week boek ik naar het spaarpotje 'restanten'. Als er een duurdere boodschappenweek is, dan gebruik ik een bedrag van het restantenpotje. 
* ik selecteer in de AH app de artikelen die ik uit de bonusbox wil
* ik maak een weekmenu
* ik denk na over wat ik op woensdag anti-uitsteldag ga doen. 
* op dinsdagen plaats ik online bestellingen
* elke dag om 8 uur 's ochtends en/of 8 uur 's avonds 8 foto's van je telefoon verwijderen. 
 
 

Ik heb ook een gewone maandelijkse nieuwsbrief, hierin hou ik je op de hoogte van opruimtrajecten en vertel iets over een seizoensfeest. Je hebt ook toegang tot een mediatheek met oa meditaties en het verslag van mijn Jaar opruimen. Je bent van harte welkom om je via deze link in te schrijven. 



1

Vakantie mijmeringen, editie 2024: voorbij grenzen



Gotenburg


Het is een traditie geworden om na de zomervakantie mijn innerlijke beschouwingen op papier te zetten. Kamperen doet altijd iets met me. Meer dan in een hotel of vakantieappartement. Daar heb ik ook fijne ervaringen mee, maar als ik kampeer, dan gebeurt er meer met me. Dan voel ik me altijd het dichtstbij mijn echte natuur. Dichtstbij het Echte Leven. Dan ga ik de dingen helderder zien. 


Deze zomer gingen we naar Zweden en deden een toer door het zuiden. Langs de kust, met een milde stroming en wind, prachtige kust en stranden, een bijzondere formatie stenen (Ales Stenar), mooie campings, verrassende havenstad Ystad (met een ferrylijn naar Polen). We bezochten Stockholm, en Grånna (candy cane town) en Gotenburg. Ons gezin breidt zich uit met het Zweedse vriendje van ene dochter. Hij ging met ons mee op vakantie en ik heb enorm genoten van onze party of 5. 


Deze zomer gingen mijn gedachten naar 'grenzen'. 

Hoe we de wereld bezien vanuit onze eigen positie. Vanuit ons eigen blikveld. Vanuit ons eigen land. Vanuit onze eigen geschiedenis. Maar als je op een andere plek op de aarde bent, dan komt jouw geschiedenis opeens in een ander licht te staan. Opeens zie je dat er in andere landen op vergelijkbare manieren de (wereld)geschiedenis herdacht wordt. Of soms net iets anders herdacht wordt, omdat het gezien wordt vanuit het gezichtspunt van dat land. 


Wanneer je hierin een open blik kunt houden, zonder een oordeel te hebben, dan kun je heel aangenaam verrast worden door die andere kijk op de zaak. 


Je bekijkt de historie van jouw vakantieland vanuit het perspectief van dat land. Er is zóveel wereldgeschiedenis, wat ons allemaal raakt. In de tweede wereldoorlog vielen er in alle landen slachtoffers, soldaten en burgers. VOC was niet alleen vanuit Nederland actief, maar ook vanuit Zweden. Een gezichtspunt wat ik nog niet kende. 

 

In Stockholm bezochten we het Vasa Museum (kinderen tot en met 18 jaar gratis, vanaf 19 jaar ca. €19 pp), waar een scheepswrak ligt uit 1600 dat opgediept is uit de haven. Zonk al op de eerste reis, nog voordat het de haven uit kon varen. Een spectaculair schip en een spectaculair verhaal. Het schip werd destijds gebouwd onder leiding van een Nederlandse kapitein. In die tijd waren kapiteins in staat om zonder tekening, puur op basis van opgedane kennis en ervaring, een schip laten bouwen. Zo'n weetje vind ik al bijna niet voor te stellen. Helaas stierf deze kapitein voordat het schip af was. Met de informatie die ze hadden, is het schip afgebouwd, maar het was dus toch niet helemaal goed gelukt, want het schip zonk voordat het de haven uit was. Door die Nederlandse kapitein raakt de historie van twee landen al met elkaar verweven. 





Verder was ik verrast over havenstad Ystad, waar al eeuwenlang een veerdienst is naar Polen. Vanuit Nederland gezien is Polen niet het meest logische land om te bereizen. Maar bekijk het eens vanuit een andere positie. Geografisch ligt Ystad vrijwel tegenover de kust van Polen; een ideale ligging voor handel en reizen. Je kunt je dan voorstellen dat de banden tussen Zweden en Polen ook een heel eigen historie hebben. 






Iets dichter bij huis: de keien uit Zweden liggen ook in Drente. Moeder aarde trekt zich niets aan van landsgrenzen. 


Ook oorlogen gaan over grenzen heen. De oorlog tussen Oekraïne en Rusland is niet alleen beperkt tot hun grenzen. De aanval van Hamas op Israel en de aanval van Israel op Gaza is niet alleen tussen hen. Al dat leed, gaat over grenzen heen. 


Op 23 september start ik een kort 7 daags Najaarsopruimtraject


Dr. Thomas Hübl is een (van oorsprong) Duits spiritueel spreker en spreekt zeer liefdevol en invoelend over hoe de collectief trauma van invloed is op onze gedragingen van nu. Al dat wereldleed is collectief leed. Hoe meer we daar oog voor hebben, hoe opener en liefdevoller we kunnen praten onderling. In plaats van uit angst andere culturen of landen op afstand houden. Als we oog kunnen hebben voor het verdriet en het leed van de ander, dan is er minder ruimte voor oorlog. 


Milieuschade is niet alleen 'daar', in Haiti, of in steengroeves van Duitsland (waar kattenbakvulling uitgegraven wordt), of in het regenwoud in Brazilië. Wat wij hier kopen, of als afval achterlaten, heeft effect op de leefomgeving van andere landen. 


Als je holistisch gaat opruimen, zul je ook merken dat alles wat je gaat aanpakken een onderdeel van een keten wordt. Als je gaat opruimen in je huis, spullen weg gaat doen, dan ga je opeens bewuster nadenken over waar je spullen gemaakt worden. Over hoeveel geld je er aan uitgegeven hebt in het verleden. Over hoe gezond de materialen eigenlijk zijn waar ze van gemaakt worden. En als die materialen ongezond voor jou zijn, dan zijn ze ook ongezond voor de mensen die ze maken. Je komt misschien ook wel tot de verrassende ontdekking dat niet alleen jij een onverklaarbare neiging hebt om teveel flessen afwasmiddel op voorraad te hebben, maar dat het je opeens opvalt dat je moeder dat ook doet en opeens kom je er achter dat je oma dat ook deed. Kleine subtiele patronen en gedragingen die verder gaan dan de grens van alleen jouw huishouden. 


Door met een milde open blik te blijven kijken, kun je groeien en ontwikkelen. Een grens heeft tenslotte twee kanten. 


Meer vakantiemijmeringen lezen?

Vakantiemijmeringen 2023

Vakantiemijmeringen 2022


Warme groet

Anita 


PS: op 23 September start ik met een 7 daags opruimtraject. 



0