Herkenbare lessen uit het boek Fuck die studieschuld



template via Canva.com


Een van de aspecten van Holistisch Opruimen waar ik over schrijf is besparen. 

Of, in brede zin: financiële bewustwording. 


Van alle 6 manieren om richting aan je leven te geven (opruimen, besparen, zelf maken, ritme hervinden, natuur, zelfzorg) blijft het onderdeel besparen / financiële bewustwording mijn grootste uitdaging. Al die andere onderdelen heb ik op een heel natuurlijke manier kunnen opnemen in mijn leven. Die onderdelen zijn weliswaar niet altijd even makkelijk, maar het contact ermee kan ik vrij snel herstellen. Maar aan financiële bewustwording kleeft nog steeds een stuk tegenzin. 


Maar boeken of blogs lezen over dit onderwerp vind ik wél altijd leuk. En dat is ook wat waard tenslotte. 

Onlangs las ik Fuck die studieschuld van Maaike Wind. 

Ik had zelf geen studieschuld, ik volgde een mbo opleiding en mijn ouders hebben bijgedragen wat nodig was. Maar mijn echtgenoot had wel een studieschuld toen wij elkaar leerden kennen. Tenslotte is niet elke levenswandel hetzelfde. En je hoeft geen studieschuld te hebben om de financiële lessen uit dit boek te begrijpen en te herkennen. 


Maaike besloot om tegen de heersende opvattingen - ‘een studieschuld is de beste schuld die je kunt hebben’ - haar eigen schuld van meer dan 55.000 euro versneld af te lossen. 



Ik volgde Maaike de afgelopen jaren op instagram. Haar berichten waren altijd prettig om te lezen en haar vastberadenheid was inspirerend. Na een paar jaar bloggen en aflossen  publiceerde ze Fuck die studieschuld over haar weg naar een financiele vrijheid. Op de achterkant wordt het boek een ‘financiële coming of age’ genoemd en dat vind ik een hele mooie term. Dit boek bevat zeker heel veel praktische voorbeelden, maar het is vooral een verhalend boek over hoe het bij haar allemaal gekomen is en hoe ze een andere koers nam. 


Ik las het boek met veel herkenning. 



Ik zet een paar herkenbare lessen op een rij: 


- als je zelf invloed hebt gehad op de oorzaak, dan heb je ook invloed op het herstel. 


- het vraagt moed om voorbij te komen aan het narratief vanuit de samenleving; soms is het de overheid die je probeert te sturen in een bepaalde richting. Vaak zie je dat terug in reclames, tv en tijdschriften. Soms is het de tijdsgeest. Opgelegde ideeën van leeftijdsgenoten, of leraren of ouders. Je moet heel sterk in je schoenen staan om tegen de gevestigde orde in gaan. 


- Het duurt soms vrij lang voordat je daadwerkelijk verandering aanbrengt. Je zit met je gedachten al in een bepaalde richting. Of misschien onbewuste gedachten. Maar toch heb je soms jaren nodig om echt spijkers met koppen te slaan. 


- we denken vaak dat we klem zitten. Dat er geen uitweg is. Dat we absoluut niet zonder iets kunnen (vakantie, auto, kledingmerk, hobby’s) Toch is er altijd iets mogelijk. Soms heb je inderdaad heel weinig ruimte om te manoeuvreren, maar er is altijd iets mogelijk. Het universum heeft altijd iets voor jou in petto. 


-  soms zoek je je heil in de verkeerde dingen (je koopt een kleurig opbergsysteem met mooie labels, in de hoop dat je dan wél je spullen netjes gaat opbergen). Dat gebeurt nou eenmaal. Het hele proces is experimenteren. Vallen en opstaan. 


-  bewust of onbewust opzoeken van onconventionele mensen met onconventionele levens, leert je milder te zijn naar jezelf en naar anderen. Je (strikte) oordeel over anderen en over jezelf neemt af. 


-  het maakt niet uit waar je begint. Als je maar érgens begint. Zet de eerste kleine stap en dan volgt de volgende stap. Rumi zei: as you start to walk on the way, the way appears. 


-  er komt onherroepelijk ongemak. Je eigen weg gaan en misschien zul je een deel van je oude sociale kring vaarwel zeggen. Het geven van tweedehands cadeaus is ook onwennig. Maar dit onderzoeken en proberen is wel ruimschoots de moeite waard. 


- het verschil tussen verplicht en vrijwillig. 

Vrijwillig eenvoudig en zuinig en minimalistisch leven is heel wat anders dan uit noodzaak zo te leven. Daarom is het goed om een buffer op te bouwen in tijden dat het kan. Wanneer je in tijden van (relatieve) overvloed je spaarpot kunt vullen en je schulden aflost en je vermogen opbouwt, dan bouw je een buffer op voor tijden waarin je verplicht zuinig moet leven. 


-  over saboteren; soms zijn we zelf degene die onze eigen plannen dwarsboomt. Hier liggen vaak hele subtiele gedragingen aan ten grondslag. Vaak haken we namelijk precies af op het moment dat we het dichts bij onze kwaliteiten komen. Het verschil met vroeger is denk ik dat je je er nu bewust van bent. Je herkent je eigen gedragingen. Ten opzichte van voorheen is dat dan een vooruitgang, omdat je inmiddels onderscheid kunt maken. 


- een periode extreem zuinig leven klinkt erger aan het begin, dan dat het in de praktijk is. Als je ervoor staat, dan denk je dat het zwaar afzien wordt, maar vrijwel iedereen die (vrijwillig) bezuinigen heeft doorlopen, geeft aan dat er onverwacht veel voor terugkomt: stress verdwijnt en zoals Maaike Wind zelf zegt: ‘Het voelt alsof ik langzamerhand mijn leven terugkrijg.’


Zo, het is tijd om mijn huishoudexcel er weer bij te pakken!


Warme groet, Anita


*De verwijzing naar het boek is bij Bol.com
Dit is een affiliate link. Mocht je besluiten om daar iets te komen, dan ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Het kost jou niets extra, maar stelt mij in de gelegenheid om me verder te verdiepen in de onderwerpen waar ik over schrijf. 
Je kunt het boek ook lenen bij je plaatselijke bibliotheek. 

==========================================================================


Ervaar je herkenning in een van mijn blogposts? Ervaar je ook spullen als ballast? Wil je wel verandering, maar blijf je steeds op hetzelfde uitkomen? Je bent hierin niet alleen. Er is een oneindige diepte in jezelf te ontdekken, door je huis en je leven holistisch op te ruimen. Hoe meer je opruimt, hoe meer je zingeving en richting in je leven hervindt. Ik kan je verder helpen in je ontwikkeling, waardoor je voorbij komt aan oude patronen. 

Dat kan op een van de volgende manieren: 

- ontvang de maandelijkse inspiratie mailAanmelden kan hier. (gratis)
Vraag hier het verslag op van Hoe ik een Jaar lang mijn huis opruimde  (gratis - je schrijft je ook meteen in voor mijn nieuwsbrief). 

- neem deel aan een van de seizoensopruimbingo's (voorjaar, zomer, najaar, winter - 12 heilige nachten).  €15. Hierin begeleid ik je 30 dagen lang bij het opruimen van je huis. Hou mijn blog in de gaten voor nieuwe startdata. 

- luister naar een gesproken geleide meditatie (gratis). 
korte meditatie van 10 minuten waarbij we een driehoek om ons heen plaatsen. Klik hier om te beluisteren. 

3 opmerkingen

  1. Dit boek ga ik meteen reserveren bij de bieb! Zelf had ik het geluk dat ik geen studieschuld had omdat mijn ouders bijsprongen. Mijn eigen kinderen hebben geen studieschuld omdat ze niet op kamers zijn gegaan en zuinig leven en omdat ik hun collegegeld betaal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat ik je op een idee gebracht heb! Het instagram account van skere student is ook interessant om te volgen. Zij heeft overigens (vrijwel) niets van haar studieschuld afgelost, wat ik dan wel jammer vindt aan haar verhaal. Maar evengoed geeft zij goeie tips specifiek voor studenten.

      Verwijderen
  2. A brilliant read! Your post is both insightful and well-crafted. Appreciate you sharing your valuable perspective.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!