Hersenspinsels

Foto via Pixaby Robert Jones


Ik zat zo wat te denken of ik ook iets geleerd heb van het afgelopen jaar. En of we van dit jaar als samenleving ook iets geleerd hebben. En wat vind ik er eigenlijk allemaal van? Van dit hele jaar? Ik vind er zoveel van en vaak wil ik er helemaal geen mening over hebben. Ik raak alleen maar verstrikt in mijn eigen gedachten en wat ik zou behoren te vinden. Toch staan mijn hersenspinsel nu op papier. In een nauwelijks geredigeerd stuk en misschien verwijder ik het binnenkort ook wel weer. Maar aangezien ik het zelf zo fijn vind om bij anderen te lezen die ook wel eens in de war raken van alles om hen heen, dacht ik dat er dan vast ook wel iemand blij is om te lezen wat ik er nou eigenlijk van vind. 


Mijn moeder werd positief getest op Corona. Haar klachten waren/zijn mild. Verkouden, koorts. Spierpijn. Mijn vader – in hetzelfde huishouden – raakte niet besmet. Zo zie je maar, niks is logisch. 


Mijn moeder wordt elke dag gebeld door de huisarts. Alle middelen van zorg staan haar ter beschikking. Ik dacht: Corona is een ziekte met status. 

Niet dat mijn moeder niet alle aandacht verdient, maar zij is wel erger ziek geweest, of ikzelf of wie dan ook, maar toen werden we niet elke dag gebeld hoe de vlag erbij hing. 


De echtgenoot en ik staan in twee verschillende corona-kampen. Hij is uitermate voorzichtig, blijft zoveel mogelijk thuis, wil zich meteen laten vaccineren zodra het kan en ziet dat als de enige manier om de samenleving weer open te zetten. Mondkapjes daarentegen, daarvan gelooft hij niet dat ze werken, maar vindt wel dat iedereen er eentje moet dragen. 

Ik wil mij daarentegen niet laten vaccineren, vind dat dat niet DE oplossing is en ik wil al helemaal niet dat een ander mij moreel verplicht om me te laten vaccineren. Ik heb er geen probleem mee om op zaterdag boodschappen te halen op de markt en ik doe verder ook gewoon mijn boodschappen bij de winkels waar ik altijd al kom. Ik denk dat een mondkapje wel helpt – weliswaar niet zoals het medisch mondkapje van nu, maar ooit begonnen de chirurgen en tandartsen ook met een katoenen lapje voor hun mond omdat ze er achter kwamen dat ze daarmee de hygiëne verhoogden – en ik heb er geen probleem mee om ‘m te dragen en ook niet als een ander ‘m niet wil dragen. Waar ik wel een probleem mee heb is dat het inmiddels verplicht is terwijl ik denk dat je er juist naartoe moet dat je er weer vanaf komt. 


Waar strijden we tegen?

Want waar vechten we nou precies tegen? Die pandemie? Of strijden we inmiddels tegen elkaar? Een paar week geleden (nog voor de mondkapjesplicht) trok een vrouw in een eko supermarkt vreselijk van leer tegen een man die geen mondkapje droeg en blijkbaar geen 1,5 m afstand tot haar hield bij de paprika’s en de pastinaken. Ze riep tegen hem en wees haar vingertje ‘JIJ moet OOK een mondkapje’ en ‘JIJ houdt geen anderhalve meter afstand’. De man vond de vrouw een zeur en begon te schelden, wat begrijpelijk was, maar niet echt bevorderlijk voor de sfeer. Ik kon het niet laten om te proberen de boel wat te sussen. Ik dacht: is dit dan het niveau waarop we zijn aanbeland met al die regels? Dat we al vergeten zijn waarom deze maatregelen bedacht zijn, maar dat we ons gaan storten op het controleren van elkaar? Die vrouw zei het nog niet met zoveel woorden, maar ze bedoelde: als ik ziek wordt en doodga is het jouw schuld omdat jij geen mondkapje droeg! Als mensen die rol aannemen, dan heb je geen politie of BOA’s meer nodig. 



Pandemie

Eigenlijk had ik me een ander beeld gevormd bij een pandemie. Bij mij komt een scene van een Monty Python film in herinnering ‘Bring out your dead!’ Ik wil overigens niet zeggen dat het corona virus niet bestaat, maar ik vraag me af of dit nog echt in de proporties is van een pandemie. We krijgen telkens maar cijfers voorgeschoteld van hoe de stijging en daling is ten opzichte van de week daarvoor. Maar hoe verhoudt zich dat tot het grotere plaatje? Zijn er niet andere ziektes waaraan mensen elk jaar opnieuw in veel grotere getale sterven. 

Ik hoor mensen zeggen dat het ‘corona-monster’ bevochten moet worden. Maar waar precies vechten we tegen? Tegen een ziekte? Maar ziekte is onderdeel van het leven. Dat is er altijd al geweest. En dat veroorzaakt leed. Dus vechten we tegen het leven zoals het zich ons aandient? Of vechten we tegen de regels?


Reflecties

We horen dingen en lezen dingen en gaan daar conclusies voor onszelf uit trekken. We vormen onze eigen waarheid. Vanuit die waarheid gaan we oordelen over een ander. Vaak is die waarheid een reflectie. We horen en lezen precies wat we willen lezen. We gaan rigide denken en het ook anderen opleggen. Angst voerde de boventoon het afgelopen jaar en als ik terugkom op mijn vraag ‘wat heb je geleerd het afgelopen jaar’ dan is het dat ik vanuit mijzelf veel minder bang ben dan ik dacht. Ik heb denk ik mijn hele leven met angst te maken gehad, maar dat was een reflectie van de angst van een ander. Ik ging angstig leven zodat de ander niet zo angstig hoefde te zijn. En vice versa. Zo houdt het zichzelf in stand, want zo verwarrend zijn reflecties. 


Dat de echtgenoot en ik zo verschillend denken is ook alleen maar een reactie op oud zeer. Het een is dus niet meer waar dan het andere, het is waar voor onszelf. 

Iedereen kan zich voorstellen wat het is om iemand te moeten verliezen aan een ziekte. Ik maak me ook zorgen om mijn moeder, ik wuif ziekte in het algemeen niet weg, maar ik wil niet leven in angst. Die angst van mijn echtgenoot is niet van mij. Ik wil mijn leven niet op pauze zetten, ik leef ook NU, met alles wat daarbij hoort. 


Het enige wat ik kan doen om mezelf mentaal gezond te houden is telkens mijn blik naar binnen richten en me telkens af te vragen ‘is dit waar’, ‘is dit voor mij waar’? Op die manier raak ik niet zo verstrikt in het web. 


Warme groet

Anita




6 opmerkingen

  1. Ik zit zo wat tussen jullie twee in denk ik. Wij houden ons "strikt" aan de maatregelen alleen niet zo wat onze kinderen betreft. Tja... We zien alledrie de gezinnen. Maar wel op afstand, zoveel mogelijk buiten en met mondkapjes. Dat die laatste er echt toe doen, is volgens mij intussen wel bewezen. Niet voor niets dat Nederland er uiteindelijk toch mee begint.;-) Dat er zo vaak gebeld wordt naar jouw moeder is omdat dat virus op slag kan omslaan. Het is echt een heel geniepig virus. De vaccinaties betrouw ik voorlopig nog niet. Als je dat over die bijwerkingen hoort dan denk ik "zijn ze er niet een beetje te snel mee".
    Ik ben niet zo erg als die mevrouw maar ik zal door lichaamstaal toch laten voelen dat ik graag afstand heb. Zo een beetje van "als blikken konden doden" ... :-)) En ik ga echt niet in overvolle winkelstraten shoppen nu. Daar heb ik geen behoefte aan. Laat mij maar gezellig thuis. Ik hou dat nog wel even vol.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind dat iedereen recht heeft op zijn/haar eigen mening, en hoop dat die verschillende meningen over en weer worden gerespecteerd. Waar ik een opmerking over wil maken: je schrijft "Maar ziekte is onderdeel van het leven". Klopt, maar waar ernstige ziektes als kanker en Aids niet "zomaar kunnen overspringen" naar iemand die dicht bij je komt, is dat met Covid-19 wel het geval. En dat maakt deze ziekte zo lastig om mee te leven. Ik weet dat ik door een chronische ziekte niet behandeld kan worden mocht ik besmet raken. Ik blijf wel aan het werk, maar kom zelf alleen eens per week in een supermarkt op een rustig moment. Ik wil niet besmet raken, ik wil het niet onbewust bij me dragen en op anderen overdragen. Ik werk in een bouwmarkt, verder hoef ik denk ik niets meer te zeggen. Record verkopen, hele gezinnen die komen funshoppen, persoonlijk vind ik dat getuigen van niet-sociaal gedrag van die klanten. Dat mensen je compleet overhoop schelden, je vreselijke verwensingen naar het hoofd gooien en al hun frustraties op het winkelpersoneel afreageren (want verder zien ze niemand?!), dat vind ik niet kunnen. Wat heeft dit jaar mij opgeleverd? Rust in mijn persoonlijk leven, maar ik heb mijn positieve blik op "de mensen in het algemeen" helaas verloren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het lijkt me vreselijk om zulke commentaren van klanten naar je hoofd geslingerd krijgen. Aan het begin van de lockdown vond ik dat mensen veel meer begaan waren met elkaar, er werden liedjes gezongen onder balkons, maaltijden voor elkaar gekookt, boodschappen voor anderen gehaald. Allemaal hele kleine gebaren die nauwelijks moeite kosten, maar zoveel betekenen voor mensen. En nu zijn we 9 maanden verder en vervallen mensen weer in oude patronen. En soms nog onplezieriger patronen lijkt het wel? Goed fatsoen lijkt dan soms ver te zoeken. Kan me voorstellen dat je je wel eens afvraagt voor welk 'volk' jij je leven in de waagschaal legt - om het zo maar eens te zeggen.
      Rust in je persoonlijk leven, dat heb ik ook ervaren - ondanks alles van thuisonderwijs en thuiswerken. Lieve groet, Anita <3 <3

      Verwijderen
  3. Dank je voor je heldere kijk, ik heb m even gedeeld op mijn facebook. Lieve groet, Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het lijkt me nog best lastig als je er zo verschillend in staat. Wat goed dat jullie elkaar zo de ruimte geven om je eigen inzichten te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank voor je blik. Ik denk dat ik er tussenin zit.
    Grappig om dat zo eens te vergelijken.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!