Wat doe je dan tijdens zo’n meditatieweekend?!

Na een weekend mediteren (3 x per jaar in het kader van de opleiding Spirituele Psychologie) ben ik vaak helemaal gevloerd.
Op maandagen werk ik niet buitenshuis en die dag neem ik om weer bij te komen. Een paar weken geleden had ik ook weer een meditatieweekend en toen had ik een extra dag verlof genomen. Twee heerlijke dagen achter elkaar om de boel te laten bezinken. Ik had het nodig.

Mensen in mijn omgeving reageren vaak verbaasd als ik zeg dat zo’n weekend heel intensief is, dat ik er van bij moet komen en dat het heel vermoeiend is. Reacties die ik krijg zijn deels verbaasd en ook wel een beetje sceptisch en deels belangstellend.
Want van een hele dag mediteren wordt je toch helemaal ontspannen en ‘zen’?!
Wat doe je dan tijdens zo’n weekend dat je daar zo moe van wordt?!Massage of mediteren?
Mediteren is niet hetzelfde als het krijgen van een massage in een wellness center. Niet hetzelfde als een middagje sauna of een dutje op de bank. Dat soort ontspanning kun je meer zien als verkwikkend. Dan kun je er weer tegenaan.

Mediteren gaat dieper. Het is zoeken naar verbinding. Verbinding met jouw kern, met jouw kwaliteiten, wat er ten diepste in je leeft. Maar ook verbinden met de wereld om je heen. Jouw positie in het grotere geheel. Hoe langer je mediteert hoe meer je zult merken dat alles met alles in verbinding staat.
Mediteren doe je niet om tijdelijk te ontspannen om er daarna weer vol tegenaan te kunnen. Mediteren doe je om wegwijs te worden in jezelf, antwoorden te krijgen op vragen die je soms al jaren hebt, om patronen te herkennen en vooral patronen te kunnen doorbreken die niet meer bij je passen.

Therapeut
Het mooie van mediteren vind ik dat het veel verder gaat dan de adviezen uit zelfhulpboeken of van maatschappelijk werkers of psychologen (en ik heb ze allemaal gehad). Door te mediteren vind je de antwoorden op al je vragen in jezelf, ze gaan verder dan de praktische adviezen van een therapeut. Bij mediteren ervaar je daadwerkelijk wat die adviezen specifiek voor jou betekenen. Elke oefening geeft de antwoorden die jij nodig hebt, omdat je de antwoorden in jezelf ervaart.
Overigens heb je bij het mediteren wel een ‘therapeut’ nodig. Iemand die je in je proces begeleid, iemand die betekenis geeft aan jouw ervaringen, je extra ondersteuning kan bieden als dat nodig is.

De kracht van de cirkel
We zitten in een kring. In het midden altijd een mooi veldboeket. Soms met een kaarsje erbij. Mediteren in een groep en in een cirkel versterkt het proces. De energie van elk van ons is behulpzaam voor de ander, zonder dat het stoorzenders zijn of dat jij iets van jezelf kwijt raakt. Heel in het begin geloofde ik dat niet zo. Dan dacht ik dat de oefeningen mij thuis net zoveel zouden opleveren, maar al snel bleek dat niet waar. Inmiddels ben ik me steeds meer bewust van groepsenergie, ook buiten de meditatiegroep. Het is heel interessant om die processen te volgen. Thuis, op het werk, in de klas, bij verenigingen. Groepen vind ik inmiddels ook niet meer zo eng, ik kan er vloeiender aan deel nemen en me er weer aan onttrekken, zonder het gevoel te hebben dat ik helemaal leeggezogen ben of mezelf niet ben geweest.

Theorie
Wanneer ik vertel dat elk weekend een bepaald thema heeft en we elke keer een stukje theorie behandelen, reageren mensen vaak opgelucht. Hè ja, fijn, theorie, dàt kunnen we begrijpen. Dàn gaat het tenminste ergens over.
De theorie volgt een logisch proces binnen de zeven jaar dat de opleiding duurt. Zeven jaar is op velerlei gebieden een symbolisch getal. Elke cel in ons lichaam is na 7 jaar vernieuwd. Het aantal chakra’s is bijvoorbeeld ook zeven.
De theorie moet overigens niet als wetmatigheden gezien worden. Eerder als vloeibaar, overgebracht van de ene therapeut naar de andere. Elke therapeut legt er iets van zichzelf in, van zijn of haar eigen proces. Daardoor is het niet statisch, maar juist toepasbaar in alle tijden en daardoor universeel.

Partnerwerk
Aan het eind van de dag doen we een oefening bij elkaar. Dat worden ook wel healings genoemd. Je volgt met je handen de oefening bij je partner. Je gaat van punt naar punt. Soms raak je de ander aan, soms hou je je hand erboven (etherisch). Dat doe je in overleg, of je de ander aanraakt of niet. Ik moet altijd een drempel over om er aan te beginnen (kreun, kunnen we het partnerwerk ook overslaan?!), maar toch geeft het me elke keer weer voldoening. Ik kan iets geven waar een ander wat aan heeft, zonder dat ik zelf iets kwijtraak. Dat is een van de grote inzichten die ik heb gekregen. Feitelijk is het ook de reden dat ik schrijf: ik kan iets geven van mezelf waar een ander wat aan heeft, zonder dat ik iets van mezelf kwijt raak.

(T)huiswerk
Thuis ga je verder met mediteren, maar je krijgt het niet mee als huiswerk. Sommigen mediteren tussen de weekend nooit, andere elke dag en anderen bij vlagen. De meesten houden bij wat ze tussen de weekend ervaren. Welke ontwikkeling ze doormaken. Wanneer je de opleiding professioneel wilt afronden, kun je deze aantekeningen heel goed gebruiken voor een eindverslag.

Reis naar binnen

Mediteren is een reis naar binnen, naar wat er ten diepste in je leeft. Het is niet altijd een makkelijke reis, maar op een gegeven moment is het onderdeel van je leven. Dan leef je in harmonie met jezelf en met de wereld om je heen en dat is niet voor een dag of een weekend, maar voor de rest van je leven.


Wat ik eerder schreef over mediteren:

18 opmerkingen

 1. Dat klinkt als een interessante opleiding! Ik vind mediteren persoonlijk heel hard werken, maar dat komt denk ik ook omdat ik het niet zo goed kan.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Over meditatie (en yoga) zegt men toch altijd dat het er niet om gaat of je het goed kunt? (Maar stiekem luister ik ook wel eens afgunstig naar de ervaringsverhalen van mijn groepsgenoten. Waarom heb ik dat niet ervaren, denk ik dan)

   Verwijderen
 2. Leuk en interessant om over je ervaringen te lezen. Ik kan me voorstellen dat het werken in een groep je iets bijzonders geeft. Ik heb zelf geen ervaring met meditatie, wel met ELW.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ELW moest ik even opzoeken; Emotioneel Lichaamswerk. Lijkt me heel leuk om mee bezig te zijn. Het heeft veel raakvlakken lijkt het met mediteren.

   Verwijderen
 3. Je omschrijft meditatie heel mooi: verbinding maken met het diepste in jezelf. Dat kan behoorlijk intensief zijn. Zelf heb ik in juni dit jaar voor het eerst aan een contemplatie-weekend meegedaan van Miek Pot (ex-non en auteur). Het was een stilte retraite; ook heel
  bijzonder, 3 dagen niet praten. Dan kom je ook heel dicht bij jezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt geweldig! Ook heel intensief denk ik. In de nabijheid zijn van anderen en toch niet de verplichting hoeven voelen om te praten, hoe fijn is dat?!

   Verwijderen
 4. Wat heb je dat ontzettend helder uitgelegd!
  Ik kan me heel goed voorstellen dat je echt weer moet bijkomen na zo'n intensief weekend...
  Mooi dat jij verschil merkt en dat het je goed doet!
  Liefs, Mirjam.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja hier moet ik even over nadenken en eigenlijk nog maar eens een andere keer weer lezen want met die andere berichten erbij onder aan je schrijven word het even heel veel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig blijft deze tekst hier staan, dan kun je het nog een keer teruglezen.

   Verwijderen
 6. Dat klinkt wel als een hele interessante opleiding én weekend.. Mooi hoor om hier zo mee bezig te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie. Het is ook heel interessant en het wordt steeds interessanter.
   Ik heb even gegluurd bij jouw blog, wat een mooie plek heb je gemaakt!

   Verwijderen
 7. Leuke opleiding. Mediteren is fijn, ik leerde het op yoga.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vorige winter deed ik weer eens een seizoen yoga, bij een andere docente dan waar ik vroeger kwam. Deze docente integreerde ook veel andere stromingen erbij, mediteren, ayurveda. Mooi vind ik dat.
   Doe je nog steeds aan yoga of mediteren?

   Verwijderen
 8. Dat heb je mooi en uitvoerig uitgelegd. Buiten de yoga om doe ik het mediteren niet, thuis kan ik me er dan toch niet toe zetten (hoewel haken mij soms wel in trance brengt).
  Zo'n weekend lijkt me heel bijzonder...

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!