Hoe ik mijn hooikoorts drastisch verminderde



Vorig jaar (2013) rond deze tijd riep ik uit: 'Ik wil geen hooikoorts meer! Ik ben er zàt van. Ik wìl het gewoon niet meer!' Het kwam uit het niets, maar het was geen loze kreet. Het moest anders, zoveel was zeker. Ik had genoeg van al die hooikoortstabletten die niet werken en genoeg van het lage energieniveau.

Echtgenoot, ook al jaren geplaagd door hooikoorts, was benieuwd hoe ik dat zou bewerkstelligen en hield zich aanbevolen voor adviezen. Enige scepsis klonk er wel in door :-).

Ik denk dat ik voor het eerst hooikoorts kreeg in de laatste of de een-na-laatste klas van de basisschool. Elk jaar voelde ik me in de zomermaanden ellendig. Niezen, jeukende ogen, verminderde energie, altijd een loopneus. Een zakdoek moest binnen bereik liggen.
Voor wie geen hooikoorts kent lijken dit vervelende klachten, klachten die men wel kent van een verkoudheid. Maar bij hooikoorts gaat het niezen niet zomaar van hatsjie, maar gaat het van HATSJIE alsof je ingewanden mee naar buiten gestuwd worden, er zijn mensen die er gekneusde ribben aan over houden! En het blijft niet bij jeukende ogen,  het hele gezicht jeukt. En zo'n loopneus is er niet eentje van het soort die je weer opsnuift, nee, het drupt er gewoon uit.
Dat is vervelend, héél vervelend, en ongemakkelijk, maar de vermoeidheid is het allerergst.

In de hooikoortsperiode is mijn energieniveau naar 75% gedaald en dat is het standaardniveau voor de hele zomer. Om het op dat peil te houden moet ik mezelf in acht nemen, zoveel mogelijk rust houden en vroeg naar bed. En dan te bedenken dat we het hebben over de tijd van het jaar waarin er veel (buiten) activiteiten georganiseerd worden. Terwijl iedereen om me heen zin krijgt in het mooie weer denk ik alleen maar aan de ongemakken.

Meestal heb ik minder klachten wanneer ik aan zee ben, maar vorig jaar trok de hooikoorts zich daar op Schiermonnikoog niets van aan.

Ik had me al een beetje verdiept in wat eten voor je gezondheid doet en ik besloot dat ik me niet meer zou laten leiden door wat de goegemeente zegt, maar dat ik nu ging luisteren naar wat mijn eigen overtuiging was.

Wanneer ik zei dat ik altijd accuut moest niezen wanneer ik iets zoets had gegeten, dan werd dat altijd afgedaan als onzin, want ik was tenslotte allergisch voor pollen en stuifmeel.
Dat ging ik niet meer geloven!




Dat ik het niet langer wilde geloven dat ik allergisch was voor pollen en stuifmeel is een proces. Het kwam niet ineens, ook al kwam mijn uitroep uit het niets.
Het is een proces van jaren aan kleine snippers informatie verzamelen. Vragen die niet werden beantwoord, eigen logica die zich niet liet overtuigen van tegenwerpingen. Ik raakte er van overtuigd dat het anders moest kunnen.
Uiteindelijk kon ik me niet voorstellen dat ik allergisch kon zijn voor iets wat de natuur geeft.
Was het niet een kwestie van onbalans tussen mij en de natuur?
Hoe zat dat vroeger dan? Liepen de jagers/verzamelaars 's zomers niezend en proestend door het bos om aardbeitjes, frambozen en bosbessen te plukken?
Ik geloof teveel in de harmonie tussen mens en natuur om te denken dat ik er allergisch voor ben.

Wat als hooikoorts niet een overgevoelige reactie is op pollen en stuifmeel, maar een overgevoeligheid omdat ik anderszins teveel afvalstoffen binnenkrijg die mijn lichaam vervuilen waardoor een pluisje in de wind het lichaam al kan laten 'ontploffen'?

Wat paste ik aan?
Ik paste mijn eten aan. Ik vermeed geraffineerde suiker, e-nummers en tarwe. Op die drie richtte ik mij.
Het broodontbijt verving ik door havermout- of boekweitpap met sojamelk (met gedroogde abrikozen en moerbeibessen erdoor). Al na een week viel mij op dat ik het langer vol kon houden op zo'n ontbijt. Ik had niet om 10.00 u al weer trek. Dit at ik meestal ook met de lunch, behalve wanneer ik naar het werk ging, dan nam ik biologisch brood mee met allerlei fruit erbij zoals druiven, kiwi, mango).
Het begin ging goed, maar mijn darmen raakten er flink door in de war. Elke keer wanneer ik een reguliere maaltijd at, kon ik daarna snel rennend naar het toilet. Dat heeft lang geduurd voordat dat weer gestabiliseerd was.
Na een half jaar kreeg ik last van mijn vingers, wat ik toeschreef aan de sojamelk. Op internet vond ik inderdaad informatie dat sojamelk in verband wordt gebracht met reumatische klachten. Evenals koemelk, maar dat wist ik al wel.
Ik zocht varianten op pap en maakte ayurvedische reinigende soepen. Dit bevalt me als ontbijt en lunch het beste, maar is tegelijk het minst smakelijk en is het meeste werk. Ook wissel ik af met kwark met banaan en noten of maak ik paleo-style ontbijt. Brood heb ik wel weer toegevoegd aan mijn lunch, maar dan biologisch en/of zuurdesem. Met brood heb ik gemerkt dat wanneer de ingrediënten van goede kwaliteit zijn, ik prima brood kan verdragen. Maar wel met mate.

Niet alleen het eten paste ik aan. Ik verving ook mijn spuitdeodorant door een deoroller. Eerst kocht ik eentje met alleen natuurlijke ingrediënten, maar ik vond mezelf daarmee niet fris ruiken. Nu koop ik een deoleen roller en die bevalt prima. In dit geval gaat het me vooral om het vermijden van de verstuiver en minder om de ingrediënten.

Lees hier nog meer over hooikoorts

Wat is het resultaat?
De hamvraag is natuurlijk of het ook geholpen heeft.
Daar kan ik volmondig 'ja' op antwoorden. Het heeft enorm veel effect gehad.
Aan het begin van deze zomer stelde ik vast dat ik 75% minder hooikoorts klachten had dan enig andere zomer. Aan het eind van de zomer vind ik zelfs dat het 80% verbeterd is. Mijn rekensom is simpel: voor elke procent minder suiker heb ik 1 procent minder hooikoorts.

Een ander gevolg is dat ik 10 kilo ben afgevallen. Dit is in mijn geval eerder een nadelig effect dan een voordeel, aangezien ik geen overgewicht had. Mensen gingen zich dus zorgen maken om mijn gezondheid, terwijl ik me juist véél fitter was gaan voelen. Het stoorde me wel eens als mensen er op hinten dat ik ongezond bezig was, terwijl ik me nu beter voelde en voorheen juist ongezond wàs.

Voor echtgenoot is er ook veel veranderd. Hij begon vorig jaar (2013) in juni met hardlopen en paste zijn dieet aan. Ook hij verminderde suiker en verminderde brood. In een half jaar tijd verloor hij 30 kilo!
Deze zomer heeft ook hij bijna geen hooikoortsklachten gehad. Hij schrijft de winst daarin ook toe aan het zweten door het hardlopen; daarmee verliest hij blijkbaar veel afvalstoffen.

Een hele verandering voor ons allebei! Afgelopen weekend zeiden we nog tegen elkaar dat we fitter zijn dan ooit.

De winst voor in het kort:
- minder hooikoorts
- minder moe
- minder pms
- geen kramp meer in mijn benen 's nachts
- minder dorst (dat flesje water dat ons wordt aangepraat lijkt slechts een gevolg voor dorst die we krijgen door teveel suiker??)
- minder vlekkerig gezicht
- minder snel muggenbeten
- niet ziek geweest afgelopen winter (anders altijd keelklachten)

Wat inspireerde me?
De overtuiging dat ik met voeding wat aan mijn hooikoorts kon doen kwam uit mezelf, maar heel veel anderen hebben me van informatie, ervaring, inspiratie en de juiste woorden voorzien. Ik zie het zo dat het zaadje voor mijn overtuiging er al was, maar dat de kennis van anderen het hebben doen ontkiemen.


Hier haalde ik informatie en inspiratie:
- Ayurveda kookboek - Lies Ameeuw
- Amber Albarda - In het boek Amber Beantwoordt geeft ze handreikingen om hooikoorts te bestrijden. Ik ben erg fan van haar directheid in haar boeken, over hoe we misleid worden door fabrikanten en reclame en hoe de overheid ons daarin niet goed beschermt. Ik vind het heerlijk dat zij rechtuit spreekt, ik zou willen dat ik dat ook durfde, maar zo ben ik niet. Dit logje is mijn bijdrage :-)
- Blogs over paleo leefstijl
- De website Smakelijck (voorheen een blog) met veel inspiratie om e-nummer vrij te koken.
- Het BBC programma waarin Richard Hammond (bekend van TopGear) de geschiedenis van Engeland vertelde en vertelde dat toen suiker geïntroduceerd werd, de tanden van de mensen voor het eerst zwart werden.

Ik kan alleen maar uit ervaring spreken, ik ben geen expert op het gebied van voeding, ik probeer wel mezelf wijzer te maken. Hoe het allemaal zit met koolhydraten, snelle suikers, langzame suikers, glucose, goede vetten, slechte vetten; ik weet dat allemaal niet precies. Ik probeer het te onthouden, zodat ik het kan uitleggen tijdens de (koffie)pauze of tijdens feestjes, maar dat lukt me niet altijd. Ik kan alleen maar mijn ervaringen delen en vertellen wat het mij heeft opgeleverd. In de hoop dat een ander er wat aan heeft. Dat is voor mij het allerbelangrijkst.

Warme groet,
Anita




8 opmerkingen

  1. Wat verrassend om te lezen! Mijn zoon en ik, die beiden ook veel last hebben van hooikoorts, zijn nu al een paar jaar bezig met immuun-therapie. Dat heeft absoluut effect, zeker bij mijn zoon, die nauwelijks nog medicatie nodig heeft. Zelf heb ik vooral last van de huisstofmijt, en die lijkt zich niets aan te trekken van de therapie... Ik zit nu te denken dat voeding aanpassen voor mij mogelijk ook een belangrijke stap is om er helemaal af te komen! Bedankt voor je verhaal!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aanvulling: ik had ook erg last van gras- en boompollen, maar dat is sterk verminderd door de therapie!

      Verwijderen
    2. Graag gedaan!
      Ik had nog niet eerder gehoord van immuuntherapie. Gaat dat uit van het idee dat je afweer opbouwt? Middels medicijnen of vitamines?
      Wat heerlijk dat jij en je zoon er zoveel baat bij hebben. Hooikoortsklachten zijn gewoon heel vervelend.
      Wie weet kun je nog meer bereiken door suiker terug te dringen. Ik ben inmiddels wel van het effect overtuigd, zoals je zult begrijpen :-)

      Verwijderen
  2. ik ruilde deze week het boek van Amber, gewoon omdat de kaft me aansprak. En heb jij het erover. Het kan geen toeval zijn, morgenmiddag eens tijd vrijmaken om te lezen..........

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan geen toeval zijn!
      Destijds leende in de boeken van de bibliotheek, maar inmiddels mis ik de mogelijkheid om nog even terug te bladeren. Iets voor op mijn verlanglijstje...

      Verwijderen
  3. Goed zeg! Door te stoppen met geraffineerde suiker is mijn reuma een stuk minder, geen bijholte ontstekingen meer en idd veel meer energie. Tarwe doe ik ook niet meer, spelt is fijner. Geen vulling meer maar voedsel. Fijn kookboek: puur plantaardig, aanrader X Es

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik sta iedere keer versteld van de ervaringsverhalen! Ik gun het iedereen om van hun klachten af te komen.
      Mooie one-liner: geen vulling maar voedsel.
      Bedankt voor je boekentip.

      Verwijderen
  4. mooie blogje, ik kwam u tegen via andere bloggers..zal zeker meer gaan bezoeken...groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!