Zelf vaatwaspoeder maken. Een recept dat wél werkt.

In mijn zoektocht naar Groener Doen heb ik allerlei dingen zelf gemaakt. Handzeep/douchegel, wasmiddel, antikalkspul. Met wisselend succes. Zo is het wasmiddel geen blijver gebleken. De antikalk is wel een blijver.

Voor de vaatwasser wilde ik ook graag een alternatief dat vriendelijker is voor milieu èn portemonnee. Want dat je flink geld kunt besparen door dit soort producten zelf te maken, dat was me al wel duidelijk.

Als de vaatwasblokjes op waren gebruikte ik wel eens een scheut HaRa vloeibare reiniger, maar dat was er niet echt voor bedoeld. Het werd dan ook niet goed schoon. Bij de HaRa party kreeg ik een flesje waspoeder, zowel geschikt voor wasmachine als voor vaatwas, maar dat vond ik ook niet naar mijn zin.


Totdat ik bedacht dat ik nog een recept op mijn pinterestbord had staan. Gelukkig had ik alle ingredienten in huis, maakte een proefhoeveelheid en deed een dikke theelepel in de vaatwasser. 's Morgens brandde ik van nieuwsgierigheid. Ik was ingesteld op teleurstelling, maar ik werd aangenaam verrast! Alles was schoon, het plastic zelfs goed droog, de borden voelden opvallend glad aan.

De eerste keer zat de vaatwasser niet zo vol, ik dacht dat dat het resultaat misschien gunstig beïnvloed had. Maar ook de volgende keren, met een flink volle vaatwasser, kwam het er schoon uit.
Dit recept mag blijven! Het is echt simpel te maken.

Als beginnende thuisbrouwer heb je misschien nog nooit gehoord van zuiveringszout, natriumbicarbonaat of citroenzuur, maar het is algemeen verkrijgbaar. Zuiveringszout wordt ook wel natriumbicarbonaat of baking soda genoemd. Dit kun je kopen bij reformzaken of bij biologische supermarkten zoals Ekoplaza. Het staat bij de bakproducten. Ik heb nu het merk Jacob Hooy (rond potje met zwarte deksel), maar ik heb ook wel het merk Arm&Hammer gehad (opvallend oranje doosje). Of online bij aromatherapie.

Wat heb je nodig?

1 deel zuiveringszout
1 deel zeezout
3 delen kristalsoda 
3 delen citroenzuur

Voor het afmeten gebruikte ik de cup maattabel. 1/3 cup = 1 deel. Maar je kunt bijvoorbeeld ook 40 ml als 1 deel nemen.
Belangrijk is dat je droog werkt. De ingrediënten moeten niet al bij het mengen gaan borrelen.
Let er bij de kristalsoda op dat je de droge koopt, niet de 'natte'. De AH verkoopt Driehoek kristalsoda in plastic flessen. Staan bij de schoonmaakmiddelen.
De citroenzuur kun je ook bij Aromatherapie kopen en vast op meerdere plekken online. Ik heb die van HaRa. Hiervan weet ik dat het zuivere citroenzuur is, de variant die geschikt is om in eten verwerkt te worden.

Ik gebruik het nu een week en ik vind het een blijver! Schoner is mijn vaat nog niet geweest! Wel moet ik erbij zeggen dat ik borden en pannen altijd licht afspoel in een laagje sop in de gootsteen. Ik zet het nooit zo van tafel in de vaatwasser. Vooral rijst is een killer voor je vaatwasser. Al die korrels blijven in de gekrochten van je machine zitten en richten schade aan. Maar dat deed ik dus ook toen ik nog vaatblokjes gebruikte. En toen werd het niet altijd schoon.
Af en toe even de machine leeg laten draaien met een citroen er in. (klik)


Resultaat na eerste keer. 
14 opmerkingen

 1. Ja ik vraag mij ook wel af wat zit er in het glansspoelmiddel van de fabrikant? Dat eet en drink je allemaal naar binnen. Ik vind dit een leuke tip van je. Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super! Dank voor de tips, ik was m'n kleding wel met zelfgemaakt wasmiddel, maar dat dat ook mogelijk was voor de vaatwasser, wist ik niet. Fijn! XX

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dankjewel voor de tip...doe je gewoon een lepeltje in het bakje waar een blokje hoort? Wat ik me afvraag... waarom voldeed het zelfgemaakt wasmiddel niet? Ik gebruik dat al meer dan een jaar. Met goed resultaat en lekker frisgeurend naar lavendel (extract)...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe een of twee theelepels. Ik zal dat nog in de tekst nog wat duidelijker neerzetten. Ik heb er een plastic lepel (volgens mij een ijslepeltje van een snackbar) bij. Die had ik nog in de keukenlade liggen.

   Ik maakte vloeibare zeep van Marseille zeep. Na een tijdje werd de was wat grauw en na verloop van tijd rook mijn was niet lekker meer. Het was net of die vette Marseille zeep een laagje achterliet in mijn wasmachine.
   Hoe maak jij je zeep?

   Verwijderen
  2. Gewoon zoals jij zegt met Marseillezeep... en met een geutje lavendelextract (van in Frankrijk op de markt... dus wel echte) Ruikt lekker. 40 gr op 2.5 liter water en dan die geut lavendel. Mijn was wordt niet grauw... mijn witte was doe ik wel regelmatig op kookwas... en voor vlekken doe ik op die plek nog even van die gele d'Or zeep... vlek zo weg! Die kookwas is ook belangrijk voor je machine ... om alle zeepresten weg te spoelen ...zei de mijnheer van de machines tegen me! ;-) Ook al heb je geen kookwas dan nog moet je regelmatig je machine op 90° laten draaien...desnoods dan maar leeg.
   De vaatwasblokjes ga ik in ieder geval ook proberen!

   Verwijderen
 4. ha, dit gebruikte ik ook lange tijd! inmiddels Jumbo poeder (ook erg goedkoop en zuinig) Maarr wat is je vaatwasser leeg? Wij doen hem pas aan wanneer hij stampvol is (dat is hij tegenwoordig elke dag trouwens, maar voorheen niet en dan wachtten we gewoon tot hij vol was) Er is niet echt een reden dat ik het zelfgemaakte poeder niet meer gebruik, ik zal het weer eens opnieuw maken met de ingredienten die ik nog heb staan :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gebruik je van de Jumbo losse vaatwaspoeder, of blokjes?
   De vaatwasser was op deze foto extreem leeg! Dat komt normaal nooit voor. Die dag af mijn man niet thuis, hadden de kinderen bij mijn ouders gegeten en at ik een kliekje. Normaal staan er minstens vier pannen onderin. En bovenin bekers, glazen, bakjes. :-)

   Verwijderen
  2. Het poeder van de jumbo, 3 of 5 kilo (ben te lui om erheen te lopen, ik schenk het in een kleiner potje) ? Zit veel in in elk geval. haha ik lees dat je ook een tweeling hebt, wij ook. Mooi gedicht heb je geschreven in 2015

   Verwijderen
 5. Goeie tip!! Bij mij was het wasmiddel ook niet zo'n succes helaas... Ik ga deze zeker proberen!! Liefs van Mirjam.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Manlief doet de vaatwas. Ik zal hem deze tip eens voorleggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Misschien moet ik hier toch maar eens aan beginnen. Alleen citroenzuur moet ik dan nog vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt het wellicht ook krijgen bij de apotheek. In Nederland kunnen alleen zogenaamde bereidende apotheken het leveren en die zijn er niet zoveel meer. In België is het misschien anders. En anders online via de sites die ik noemde.

   Verwijderen
 8. Helaas werken de vaatswastabletten en het poeder niet bij mij. Een grotendeels nog vuile vaat... Steeds opnieuw.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een tegenvaller!
   Ik moet ook wel zeggen dat er bij mij een soort limiet aan zit van de werkingsduur. Een paar maanden later werkte deze mix weer helemaal niet naar mijn zin, dus ben ik weer overgestapt op kant-en-klaar blokjes, maar ook die zijn niet perfect. Dus misschien is er wel geen een blokje/middel perfect??
   Laatst las ik van iemand die bakingsoda en keukenazijn in de vaatwasser deed. Dat heb ik geprobeerd, werkt wel, maar ook daar zitten haken en ogen aan. Als je het nl. tegelijk bij elkaar doet, dan gaat het meteen bruisen. En de keukenazijn in het glansspoelvakje doen schijnt op de lange duur ook niet goed te zijn. Ik heb een paar keer keukenazijn op de bodem gegoten en dat ging goed.
   Leuk trouwens dat je me laat weten hoe het in de praktijk uitpakt!
   Hartelijke groet
   Anita

   Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!