Inspirerend Leven: Spiritualiteit in de tuin

Voor Inspirerend leven schreef ik over de verstilling van de winter. 

De winter is niet het eerste seizoen waarbij je aan tuinieren denkt. De planten zijn in rust, het blad is afgestorven. In de winter is de natuur in zichzelf gekeerd. Het teert op de eigen reserves, maakt intern schoon schip. Er hoeft niet in de tuin gewerkt te worden. Het leven speelt zich niet buiten af, maar binnen.
Wij hebben de neiging om in de winter door te gaan met ons drukke en goed gevulde leven. Te leven alsof het zomer is. Maar als het je lukt om je te verbinden met de verstilling van de winter in de natuur, kun je zelf ook verstillen. Door verbinding te maken met de natuur om ons heen, maken we verbinding met de natuur in onszelf. En dan blijkt er in die ogenschijnlijke rust van de winter juist heel veel te gebeuren. Er ontstaat een diepere geestelijke rijkdom. Je ziet opeens weer helder, kunt hoofdzaken van bijzaken beter onderscheiden. Net zoals de structuur van de takken van bomen zichtbaar wordt als het blad er af is. Als je je met die aspecten van de winter kunt verbinden, kun je in het voorjaar met nieuwe energie je hoofd weer boven de grond uit steken.

eigen foto

6 opmerkingen

 1. Mooi!! Zo ervaar ik de natuur ook. Iedere seizoen brengt je iets.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi geschreven Anita.
  Ik wens je een heel fijn weekend,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja inderdaad, mooi gezegd. Helemaal als je wat ouder wordt ervaar je dat nog meer. Fijne avond.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi geschreven! Dieren houden een winterslaap, en wij mensen moeten deze maanden ook gebruiken om rustig aan te doen heb ik ooit eens gelezen.Zit wat in!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi! Bedankt voor de boekentip onderaan je blog. Ik ga 'm lezen!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!