Gelezen: Maartje Wortel - Half mens

Voor mijn bescheiden rubriek #Leesvrouwen2015 wilde ik nu een keer een boek lezen van een Nederlandse schrijfster, in plaats van gevestigde (buitenlandse) vrouwen te lezen (Iris Murdoch, Marilyn French). Want dat is tenslotte het hele idee achter #leesvrouwen: schrijfsters bespreken die normaal onbesproken blijven. Maar ja, hoe vind je nu een Nederlandse schrijfster die niet breeduit in de media wordt besproken, maar toch niet onverdienstelijk schrijft? Toch maar de boekenbijlage bekijken voor een aanprijzing. Mijn oog viel op de naam Maartje Wortel. Bijzondere naam. Ik had nog nooit van haar gehoord, maar de recensie sprak me aan.

Ik las Half mens, haar eennalaatste roman.

Half mens vertelt het verhaal van de Nederlandse Elsa Helena van der Molen die met haar ouders naar Amerika is verhuisd. Wanneer zij van haar fiets wordt gereden door een taxi en verlamd raakt, kruist haar leven het pad van Michael Poloni- passagier van de taxi.

Maartje Wortel's schrijfstijl is vlot, zinnen rijgen zich met schijnbaar gemak aaneen. De hoofdstukken zijn kort en lezen snel achter elkaar. Je wilt ook niet anders, je wilt weten wat er achter steekt, achter die personages. Haar beschouwingen zijn indringend, ze probeert een diepere laag van de beweegredenen van mensen bloot te leggen.

Er was een aspect wat ik niet begreep. Een man, James Dillard (vrij sacherijnig en grof in de mond - een type), begon met het vertellen van het verhaal. Hij was er zelf niet bij betrokken, zei hij, maar was wel degene die het verhaal begon. Hij is aan het eind ook weer aan het woord. Ik bleef me lang afvragen wie hij was en of ik iets gemist had. Hierdoor voelde ik me een beetje een domme lezer.

Misschien krijg ik in haar laatste roman Ijstijd een verklaring voor het opvoeren van dat personage, omdat James Dillard daarin de hoofdrol speelt. Ik heb in ieder geval genoten van Half Mens. Beslist een aanrader!


Over Maartje Wortel
[van het achterplat] Maartje Wortel (1982) volgde de opleiding Beeld & Taal aan de Rietveld Academie in Amsterdam. In 2007 won ze de Write Now!-verhalenwedstrijd. Haar verhalenbundel Dit is jouw huis (2009)  werd bekroond met de Anton Wachterprijs voor het beste literaire debuut. Half mens werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs. In 2014 verscheen de roman Ijstijd.

Hoewel de naam Maartje Wortel mij onbekend was, had ik toch al iets van haar gelezen. Alleen wist ik het zelf niet. Van de week sloeg ik de Happinez van een maand of twee geleden open om nog wat na te lezen en kom haar tegen in de rubriek Wijze Woorden. Nou ja!


4 opmerkingen

 1. Het lijkt me een interessant boek Anita, ik ga kijken of ik hem in de bibliotheek kan reserveren. Vorige week heb ik het boek "Met fluwelen pootjes" gelezen over Dewy de bibliotheekkat. Wat een mooi boek was dat, bij het afscheid van Dewy had ik de tranen in de ogen staan. Het was precies het verhaal van mijn eigen poes van 20 jaar die we vorig jaar hebben laten inslapen. Bedankt voor deze boekentip. Groetjes, Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je Met fluwelen pootjes ook gelezen hebt. Ik weet ook nog dat ik met tranen in mijn ogen zat. Zo recht uit het leven.
   Twintig jaar voor een poes is een hele leeftijd. Je zult haar vast nog vaak missen.
   Half mens is een compleet ander soort boek, maar wel de moeite waard. Ik wil haar nieuwste boek Ijstijd ook nog lezen, maar eerst heb ik nog andere titels in de pijplijn :-)

   Verwijderen
 2. Grappig dat je dan net dat artikel leest. Lijkt inderdaad een leuk boek om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo jammer dat ik de laatste tijd helemaal niet meer aan het lezen van boeken toekom. Voor ik mijn blog begon las ik toch wel zo'n 75 - 80 boeken per jaar. Nu dus even helemaal niet meer. Ik heb het wel geprobeerd, maar dan bedenk ik me minstens 1 keer per bladzijde dat ik ook dat nog moet doen en ook dat nog... Nee zo lukt het niet meer. Ach misschien later wel weer een keer.
  Maar 'Half Mens' lijkt mij wel een boek dat ik zou pakken...
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!