Impulsaankoop of buitenkansje en andere bespaar-dilemma’s

Impulsaankoop of buitenkansje?

Laatst moest de man nieuwe schoenen. Dat was echt wel nodig. Hij had nog één goed paar en er stonden nog twee paar in de kast maar totaal niet meer geschikt voor kantoor. Het ene paar was lek en het andere was, nou ja…zelfs niet meer geschikt voor de kringloop. Verzolen van het lekke paar schoenen zou alleen zin hebben als het voetbed nog goed was, en dat was niet meer het geval. Verzolen is een kostbare aangelegenheid.
We togen met z’n allen naar de Stad met een afgepast budget. Bleek dat de winkel waar wij vaker komen ermee ophield (iets wat wel vaker gebeurt als wij een goeie winkel gevonden denken te hebben. Heel raar. Wij laten een spoor van failliete en opgedoekte zaken achter ons. Middenstand beware: als wij graag bij je kopen, is de kans groot dat je er binnen afzienbare tijd mee op moet houden) Maar goed, dit had te maken met het veranderen van locatie en ze gaven 50% korting. Wat een mazzel! Nu kon de man twee paar schoenen kopen binnen hetzelfde budget!

deze gaan de kliko in. Ooit echt paars, maar nauwelijks meer iets van te zien.


Al snel bedacht ik dat het misschien verstandig was als ik voor mezelf ook ging kijken of er wat tussen zat. Ik heb namelijk twee paar laarsjes en een paar sandalen. Dus voor alle uiterste weersomstandigheden zit ik goed, maar voor de tussenin-dagen zou ik wel graag een lage dichte schoen willen hebben. En misschien voor de kinderen ook? Daarvoor zou ik wel de spaarpot aan moeten spreken. Zou dat verstandig zijn?
Sinds ik bewuster met aankopen omga is het mij wel duidelijk geworden dat impulsaankopen in 99% van de gevallen niet opleveren wat je er van had verwacht. Achteraf gezien zeg je tegen jezelf dat je het eigenlijk niet had moeten doen. Maar wat nou als je zoals nu het gevoel hebt dat het je te maken hebt met een buitenkansje en dat het verstandig is om je slag te slaan?

Ik redeneerde dat dit een geval van buitenkansje was. 50% korting op de schoenen die wij kopen is een percentage wat eigenlijk nooit voor komt. Ik koos een leuke lage veterschoen van Durea en ik ben zó blij dat ik ze gekocht heb! Ik heb ze al heel vaak aangehad, ze lopen heerlijk.

Ondanks dat ik inmiddels een vrij goede inschatting kan maken wanneer een impulsaankoop een miskoop wordt, kan ik niet alles voorkomen.
Zo koos dochter Gemma een paar roze schoenen. Niet mijn smaak, maar zij vond ze helemaal geweldig. De verkoopster had gemeten en ze pasten goed.
Al vrij snel viel me thuis op dat ze ze bijna niet aantrok. Eerst was het mooi weer, wat een goeie reden is natuurlijk om sandalen aan te trekken i.p.v. dichte schoenen. Maar ook toen het regende liet ze ze staan. Dus ik vroeg haar of er misschien is met die schoenen was. Ze deden zeer bij haar tenen, zei ze. Dus helaas, dat lijkt op een miskoop, hoewel ik misschien bij de schoenmaker ze wat kan laten oprekken - of bij de winkel zelf, als 'ie nog open is.


No-spend halve-maand-dip

Aanvankelijk leek het alsof ik van het boodschappenbudget een best bedrag over kon houden. Zoveel dat ik er aan dacht om als traktatie naar de pizzeria te gaan aan het eind van de maand. Normaal gesproken gaan zulke traktaties uit het vrijetijdsbudget, maar dat had ik bij het totaal te sparen bedrag opgeteld.
Maar voorbij de helft van de maand vond ik het allemaal niet zo gemakkelijk meer. De voorraadkast werd al behoorlijk leeg en opeens vond ik het nogal stom om nu nog twee weken zuinige maaltijden te maken om aan het eind 1 avond naar de pizzeria te kunnen. Zou ik dan niet liever de rest van de maand losser boodschappen willen doen en niet uit eten gaan? Wat is het no-spenden mij waard? Kort gezegd: de tweede helft van de maand is aangebroken en ik ga het echt niet redden met het eten dat ik nog in huis heb en we zijn afgelopen weekend naar de pizzeria geweest. (zie hieronder het weekend kamperen). Volgens mij is die dip er elke maand, daar wil ik eens op letten.


Wat gaat goed, wat gaat minder goed

Met de MP verkopen gaat het goed. Toch weer ongeveer €80 bij elkaar. De tijd die er mee gemoeid gaat blijft een punt.
Minder stress gaat mondjesmaat. Het is in ieder geval fijn dat de schoolvakantie begonnen is, dat scheelt het ochtendritueel. Volgend jaar gaan onze meiden naar groep 6. Dan horen ze opeens bij de bovenbouw. Zij zitten al te tellen na hoeveel jaar ze al naar de middelbare school gaan, waarbij het lijkt of het ze niet snel genoeg kan gaan. Wat mij betreft duurt het nog héél lang. Wellicht dat vanaf groep 6 de vraag om ouderparticipatie afneemt. Maar ja, dat zei ik vorig jaar ook. Wat hobby’s betreft realiseerde ik me dat ik dit jaar aan mijn tuinhobby niet of nauwelijks tijd heb besteed. Het is erg groen in de tuin, maar niet alles wat er groeit heb ik er vrijwillig geplant. En er bloeit weinig, wat het een nogal saaie aanblik geeft.

Ik verkocht een oude analoge camera die maar wat op zolder lag.

Ik heb een mooi stukje om te delen over het reduceren van mentale stress.
Maar daar moet een foto bij gemaakt worden en mijn kinderen willen niet meewerken. Ik moet namelijk beide handen op iemands (kind 1) hoofd houden en tja dan heb ik geen handen meer vrij om een foto te nemen. Daarvoor zou kind 2 uitkomst kunnen bieden, maar die zegt ‘nee’. Nou, dat moet ik eens zeggen als ze vraagt of ze op mijn ipad mag! Kinderen. Je krijgt er zóveel voor terug, moet je maar denken.


Zo gewonnen, zo geronnen

We gingen afgelopen weekend kamperen, om het begin van de schoolvakantie te vieren en om in de buurt van mijn schoonvader te zijn die jarig was in het weekend. Zijn vrouw is afgelopen december overleden, dan is voor het eerst alleen je verjaardag vieren een wat beladen dag.
Vorig jaar kochten we een nieuwe tent, slaapzakken en luchtbedden en sprokkelden de rest van de uitrusting tweedehands bij elkaar. Nu we een tent hebben zijn we wat flexibeler om er op uit te gaan. Net als met MP verkopen is de tijdsinvestering die je steekt in de voorbereiding en het kamperen zelf niet altijd in verhouding met de vakantiebeleving, maar ik blijf het leuk vinden, hoewel volgens de man ik altijd riep dat ik niet wilde kamperen. Wat kan ik zeggen. Niks menselijks is mij vreemd.Tent opzetten is echt mijn ding. Ruimtelijk inzicht, dit stokje moet hier, dit klemmetje eerst, dan die andere, anders staat ie niet mooi. Ik ga helemaal los! Da’s maar goed ook, want Michel heeft geen ruimtelijk inzicht, maar kan dan wel weer verdraaid goed de auto inpakken.
Nadeel van zo’n weekend is dat het geld snel uitgegeven wordt, ook al was ik alert op overbodige uitgaven. Zo had ik bijvoorbeeld nog een Camping Key Card bij de ANWB aangevraagd. Dat leverde ons op de camping 5% voordeel op. In het laagseizoen uiteraard meer korting. Over een paar weken gaan we naar Denemarken en dan komt de CKE-kaart ook weer van pas. Ik ben in het algemeen niet zo liefhebber van het eerst aanschaffen van een pas om dan later korting te krijgen, maar aangezien in Denemarken de CKE-kaart op veel campings verplicht is, besloot ik er nu ook maar van te profiteren.
We stonden trouwens op camping Den Blanken in Diepenheim. Een supermooie en schone camping. Mooi aangelegd met heggen en borders, speeltuinen en heul schoon sanitair. Er was de hele dag door animatie voor de kinderen. Michel en ik tegen elkaar: hoe komen wij hier terecht?! Hadden wij vroeger niet een ongelooflijke hekel aan campings met animatie?
De kinderen hadden er geen hekel aan in ieder geval. Het voordeel was dat we dichtbij het zwembad zaten, maar het nadeel was dus dat die animatieoptocht er drie keer per dag langs kwam. Als je hele jonge kinderen hebt, dan zou ik een mooie plek achter op de camping vragen. Want als je net je peuter in slaap hebt gekregen en er komt om half 9 ’s avonds nog een groep kinderen langs, dan is dat geen prettige combi.
Financieel dus niet erg no-spend. Low-spend. Het drukte me nog weer eens op het feit dat je hard gespaarde geld ook zo weer gevlogen kan zijn.

Zonnepanelen

Het geld voor de zonnepanelen staat veilig op een spaarrekening. Eentje waar we geen lopende rekeningen hebben, dus waar we moeite voor moeten doen om in te loggen. Heel verstandig voor geld waar je zuinig op bent.
Ik vroeg een offerte aan en kreeg ‘m meteen dezelfde dag binnen. Daar werd ik vrolijk van! Soms denk ik wel eens dat sommige bedrijven helemaal niet meer op klandizie zitten te wachten, want je hebt contact over een offerte en je hoort nooit meer iets. Ik zit onderhand ook al 6 weken te wachten op gordijnrails voor Gemma’s gordijnen. ‘Ja, komt goed’. Overigens heb ik de nota voor de gordijnen zelf ook nog niet gehad.

In het kader van minder stress vraag ik maar 1 offerte aan voor zonnepanelen. Ik heb inmiddels online al zoveel voorwerk gedaan, dat ik wel ongeveer weet wat ze kosten. Ik heb ons lid gemaakt van Grunneger Power (€10 per jaar), waarmee we bij deze zonnepanelenleverancier korting krijgen  (ca. 7%). Meer offertes opvragen kost mij meer tijd en ik heb op gevoel toch al voor deze gekozen. Bovendien viel mij de offerte heel erg mee, dus geen reden om verder te shoppen.


Dakkoffer

Voor de vakantie hadden we nog een dakkoffer nodig. Vorig jaar konden we er eentje lenen, maar het is handiger om er zelf eentje te hebben. Ik had op MP een zoekopdracht ingevuld en kreeg zo wekenlang elke dag een mail zodra er weer nieuwe advertenties op stonden. Meestal was het te ver weg of te onbetrouwbaar of al weer gereserveerd. Maar opeens had ik mazzel. De koffer was wat groter dan we bedacht hadden, maar uiteindelijk past ’t prima en hij is zo goed als nieuw. Helemaal blij, een mooie vondst voor €125. Wel wederom: ik stak heel veel tijd in het zoeken naar een geschikte.

een betere foto van de dakkoffer heb ik niet gemaakt blijkbaar


Nou, voor nu genoeg verteld! Met het lezen van deze long-read zijn jullie de rest van de week wel weer zoet.

Warme groet,
Anita

Foto voor de leuk; ik haalde Ellie op van een vriendinnetje waar ze net een nieuwe parkiet (??) hadden.

Geen berichten meer missen? Vul dan je e-mail adres in en je ontvangt nieuwe berichten per mail. Of blijf op de hoogte via facebook.

10 opmerkingen

 1. Heb je wel eens gedacht aan Peerby , kun je spullen lenen van mensen in je buurt en hoef je ze zelf niet aan te schaffen. Kan misschien handig zijn voor spullen die je maar zo af en toe nodig hebt.
  Groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo'n leengroep kan inderdaad heel handig zijn. Vooral als je eerst eens iets wilt uitproberen of het wel wat voor je is. Vorig jaar hebben we van kennissen een dakkoffer geleend, maar om elke keer (van dezelfde personen) te lenen, dat zit niet in me. Nu hebben we voor relatief weinig geld een mooie koffer, die we zo uit de garage kunnen pakken. Dat vind ik wel relaxt moet ik zeggen. Geen tijd kwijt met ophalen en terugbrengen.

   Verwijderen
  2. Hoezo weinig geld? Online kun je voor die prijs ook al nieuwe kopen!?

   Verwijderen
  3. Járen geleden vertelde ik eens aan een collega dat ik een set terracotta bloempotten wilde kopen. Ik had ze in een folder gezien en daar had ik zin in. Die collega zei dat 'ie 'precies dezelfde' potten had gezien bij een ander tuincentrum. 'Véél goedkoper'. Zijn het echt precies dezelfde, vroeg ik nog. Ja, exact.
   Ik fietste een flinke omweg naar de aangewezen winkel om te ontdekken dat de set bloempotten in het geheel niet leek op de bloempotten die ik had willen hebben. De maat was kleiner, de kwaliteit was slechter en de opdruk was anders.

   Dit type dakkoffer van dit merk is nieuw meer dan €300. Op MP zijn prijzen van €200 niet ongebruikelijk. Maar je hebt altijd mensen die baas boven baas zijn en goedkoper kunnen.

   Verwijderen
 2. Mooi rijtje schoenen voor de halve prijs, super dat laat je niet schieten. Zonnepanelen zijn hier nog niet haalbaar en wij vragen ons af geven ze ook niet veel warmte af als op ieder dak panelen zijn, moest de aarde niet kouder i.p.v warmer, het is maar zo'n gedachte.
  Een beetje genieten mag toch ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om mee te lezen!

  Ben benieuwd naar je stukje over mentale stress, ik blijf dat een van de moeilijke kanten van het leven vinden, als je je stress niet kunt loslaten....

  Fijne vakantie alvast! Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier nog iemand die graag gaat kamperen, al slaap ik in een bestelwagen in plaats van een tent. Ik heb teveel rugproblemen, ik heb een stevige matras nodig. Het inpakken, opstellen en uitpakken is helemaal mijn ding.
  Hier komt de kinderclub ook meermaals per dag langs. Wij slapen lang, dus 's morgens zijn ze onze wekker en 's avonds zijn ze voor ons het signaal om te gaan douchen, want daarna zitten de douches vol met kinderen ;)
  Wij leven op de camping vaak zoals thuis, ik merk dat mijn ouders voor hier meer koeken kopen, maar anders valt dat best wel mee. We koken iedere dag zelf, enkel op zondag nemen we de dagschotel van een lokale traiteur, die kost 8 euro per persoon.
  Hoe ver ga je in een no-spend, dat is een mooie vraag, maar daar dient de uitdaging dan net weer voor, jouw eigen grens zoeken.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen


 5. شركة المثالية للتنظيف الشركة الرائدة لجميع خدمات التنظيف بالمنطقة الشرقية - خبراء النظافة الشاملة - خبرة 23 عاما تستطيعون من خلال المثالية للتنظيف الحصول علي افضل خدمات التنظيف ومكافحة الحشرات للمنازل والشقق والفلل والمجالس والمفروشات بجميع مدن ومحافظات المنطقة الشرقية بالمملكة العربية السعودية فتقدم شركة المثالية للنظافة كل ما ليديها من امكانيات وخبرات لخدمة عملائها فهي حقا افضل شركة تنظيف بالمملكة وتوفر لعملاها الخدمات بجميع المحافظات فتوفر

  شركة المثالية للتنظيف بالدمام
  شركة المثالية للتنظيف بالخبر

  شركة المثالية للتنظيف بالقطيف
  شركة المثالية للتنظيف بالجبيل
  شركة المثالية للتنظيف بالاحساء

  وتستطيعون ايضا الحصول علي تنظيف شاملة مع التعقيم والتلميع وابادة الحشراتبجودة ودقة مثالية واسعار رخيصة مع شركة تنظيف منازل بالاحساء المتخصصة في خدمة عملائها بالاحساء علي اكمل وجة

  شركة تنظيف منازل بالاحساء
  شركة تنظيف بالاحساء

  شركة المثالية للتنظيف بالاحساء

  تواصلوا معنا لمعرفة اسعار المثالية للتنظيف بالمنطقة الشرقية وخدماتها المتميزة

  BeantwoordenVerwijderen

 6. هل تبحثون عن شركة تنظيف متخصصة ؟ هل تريدون الحصول علي خدمات تنظيف بجودة فائقة واسعار رخيصة ؟ هل تعانون من مشاكل التنظيف ؟ اليكم الحل الامثل الشركة التي تقدم خدمات تنظيف شاملة لجميع اركان المنزل وكل ما يحيط به من والي مع التعقيم والتلميع للجدران والسيراميك وتنظيف وتعقيم المجالس والمفروشات وبارخص الاسعار وهي شركة تنظيف بالقطيف والتي من خلالها انتم دائما في امان فمع افضل شركة تنظيف منازل بالقطيف تحصلون علي منزل نظيف امن خالي من الحشرات والامراض والاوبئة تسطيعون ايضا الحفاظ علي صحة اطفالكم وتكسبوا منازلكم المنظر الراقي المبهر مع شركة تنظيف منازل بالقطيف فتوفر الشركة جميع خدمات التنظيف التي يبحث عنها اهالي محافظة القطيف وهي تنظيف الشقق والفلل والمجالس والكنب والسجاد والموكيت والمفروشات بجميع انواعها فنولكم

  شركة تنظيف شقق بالقطيف
  شركة تنظيف مجالس بالقطيف

  شركة تنظيف كنب بالقطيف
  شركة تنظيف خزانات بالقطيف

  شركة المثالية للتنظيف بالقطيف
  المثالية للتنظيف بالقطيف
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالقطيف

  كما توفر الشركة خدمات مكافحة الحشرات ورش المبيدات الالمانية المستوردة ذات التاثير الفعال في ابادة الحشرات نهائيا وبلا رجعة فاذا اردتم الحصول علي خدمات مكافحة الحشرات وخاصة النمل الابيض لا تترددوا في الاتصال بشركة المثالية للتنظيف بالقطيف

  شركة مكافحة حشرات القطيف
  شركة مكافحة النمل الابيض بالقطيف

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!