Focus

Deze zomer kwam het woord focus heel vaak voorbij. Ik las het woord vaak als er geschreven werd over de Helweek, het boek dat je uitnodigt om 7 dagen om 5 uur op te staan en om 10 uur naar bed te gaan. En om je te focussen op waar je mee bezig bent, of wat je af moet krijgen.

Ik deed niet mee aan de helweek. Het prikkelde me wel, maar om 5 uur opstaan wilde ik mezelf niet aandoen, wéér een uur minder slaap. En ik weet dat wanneer ik slaap te kort kom, mijn focus heel ver te zoeken is.

Het concept 'tijd' interesseert me heel erg. Hoe vullen we onze tijd, wanneer hebben we het gevoel dat de tijd snel gaat en wanneer hebben we het gevoel dat de tijd voorbij kruipt. De tijd waarin we nu leven is een tijd van volle agenda's en multitasken. Tijdenlang was het gebruikelijke antwoord op de vraag 'hoe gaat het?' - 'Druk druk druk'. Gelukkig hoor je dat de laatste tijd iets minder.
Volle agenda's geeft het idee dat we heel veel kunnen doen in korte tijd. Alle dagen, uren, kwartieren moeten optimaal benut worden. Toch blijkt er uit onderzoeken dat onze hersenen 10 tot 20 minuten nodig hebben om te herstellen van een simpele onderbreking. Zoveel willen doen is dus helemaal niet efficiënt gebruik van tijd.
Dat gevoel heb ik vaak genoeg ervaren. Al dat geswitch, ik werd er moe van. Al die onderbrekingen op kantoor van mensen die binnenlopen, telefoon die gaat, mails die beantwoordt moeten worden en al die tijd hangen mijn vingers boven het toetsenbord om bijvoorbeeld een brief af te maken. Als ik geluk had, dan was die brief aan het eind van de dag klaar, maar had ik voor mijn gevoel die dag niks gedaan.
Thuis ervoer ik precies hetzelfde. Dan zette ik de strijkplank neer, maar dan had een kind weer een beker omgegooid, dan kon het niet bij haar speelgoed, dan zat er een vinger tussen de deur, dan was het al weer tijd om te eten en kon ik de strijk weer aan de kant leggen.
De dagen waren aaneenschakelingen van onderbrekingen. Er was geen flow.

Afgelopen zomer had ik een minder volle agenda, want ik hoefde niet naar kantoor of de kinderen naar school te brengen. Toch heb ik een heel voldaan gevoel over de zomer, ik heb het gevoel dat ik aan meer dingen toe ben gekomen dan normaal. Ik sliep ontspannen, werd elke ochtend kwiek om 7 uur wakker, begon de dag met wat yoga in de buitenlucht, deed overdag in huis wat er gedaan moest worden en ging moe maar voldaan slapen. Het huishouden liep ook veel soepeler, ik had mijn vaste routines. Ik focuste me als eerste op het uitruimen van de vaatwasser en daarna op eten voor de kinderen en daarna op eten voor mezelf. Er ontstond een flow waardoor alles in een vloeiend ritme terechtkwam. Het voelde heel natuurlijk aan, met natuurlijke rustmomenten.

Nu is het leven weer gevuld met werk buitenshuis, activiteiten van school, activiteiten van het werk, ook die van de man. Het lukt me weliswaar steeds beter om ook in drukke tijden de focus te houden, maar de flow is er een beetje uit. In plaats van de ochtend gelijk te beginnen met het uitruimen van de vaatwasser, begin ik nu met het openen van mijn ipad. De yoga in de ochtend is er ook al weer af en ik word niet meer kwiek wakker. Al helemaal niet om 7 uur. Eerder om 6 uur.

Ik wilde me deze winter focussen op mijn manuscript van Moord in Blair House, met in mijn achterhoofd het idee van eindeloos lange winteravonden. Maar dat is een illusie, want eigenlijk zijn dit de drukste maanden van het jaar. Met de verjaardag van onze meiden, Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst en Nieuwjaar. Allemaal feestelijkheden die het ritme bepalen.
Ik hou mezelf voor om me te focussen op wat prioriteit heeft, maar ik ontdek dat het zelfs dàn moeilijk is om uit te komen met mijn tijd.

Vorige week liep ik met de gedachte rond om het bloggen maar een tijdje te pauzeren, zodat ik de tijd zou hebben voor mijn manuscript. En niet alleen aandacht voor mijn manuscript, maar ook voor mijn man en kinderen. Vooral aandacht voor man schiet er nogal eens bij in, want kinderen gaan altijd voor.

Uiteindelijk heb ik besloten om geen blogpauze in te lassen. Ik zou het bloggen teveel missen en ik heb nog heel veel schrijfmateriaal. (En ik word onrustig als ik ze niet op kan schrijven). De frequentie kan wat afnemen, want ik voel wel de noodzaak om mijn rust te nemen. Dus als je je afvraagt waar ik ben, dan ben ik me even aan het focussen!Interessant artikel om te lezen over timemanagement. Uit de intermediair.

14 opmerkingen

 1. Haha! Herkenbaar. Als moeders om vijf om moet staan, wordt het voor de rest van het gezin zeker een helweek! ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je maakt me aan het lachen! Zo had ik het nog niet eens bekeken; dat het dan een helweek wordt voor het hele gezin.

   Verwijderen
 2. Herkenbaar! Ik deed zoals je wet wel mee met de helweek en overweeg nu om er weer één in te plannen want ik"kak" weer een beetje in.
  En misschien doe ik omdat het wintertijd is wel een helweek van 6 uur opstaan...Maar misschien toch wel 5 uur. Die vaatwasser en vervolgens het spik en span maken van het aanrecht doe ik nog steeds trouw elke ochtend alleen d rest van de focus verslapt.....Die laptop wint!
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je durft nog een tweede week aan?
   Het aanrecht was ook zo iets wat ik in de zomer elke dag bijhield. Toen kwam ik er ook achter dat dat heel veel werk is! Het aanrecht is gewoon doorlopend in gebruik. Dat vond ik ook leerzaam. Mensen die het woord 'even' (even dit, even dat) gebruiken geloof ik niet meer. Er bestaat niet zoiets als 'even'.

   Verwijderen
 3. Dat onrustig worden als je niet kan schrijven herken ik. Helweek... niks voor mij. 'k Zou mijn focus al na dag 1 zien verdwijnen vrees ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik merk echt dat wanneer ik teveel concept stukken heb (zoals momenteel) ik heel ongedurig wordt. Zelfs een beetje humeurig. Al die stukken moèten er uit, maar er is te weinig tijd. Tja, of te weinig focus?!

   Verwijderen
 4. Klinkt bekend. Ik heb me de afgelopen maanden helemaal suf gelezen over timemanagement, to do lijsten, planners enzovoorts, maar ik kan niet beweren dat ik er helemaal uit ben. Hoe meer ik plan, hoe minder er uit mijn handen lijkt te komen. Maar misschien komt dat omdat ik dan alleen maar kijk naar de dingen op mijn lijstje die ik dus niet heb kunnen doen, in plaats van naar alles wat ik wel gedaan heb.
  Ik maak nu to do lijstjes per maand, met een onderscheid tussen moet-ik-doen en wil-ik-doen. Dat lijkt redelijk te werken, omdat het flexibeler is dan plannen per week of per dag. Eigenlijk zou ik ook wel willen bijhouden wat ik nu allemaal wel doe op een dag, maar dat kost me dan weer teveel tijd ;-)
  Ik probeer het chaotische en onvoorspelbare van mijn leven maar gewoon te accepteren. Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer, maar ik word er steeds beter in. Nu nog tijd vinden om mijn deadline voor boek 10 te halen (december!)...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is ook heel veel over geschreven. Hoe meer ik er over lees, hoe meer kanten er aan zitten.
   Wat ik ook merk is zodra ik me focus op een beperkt aantal zaken, zich allerlei andere ideeen aandienen. Dan begint de inspiratie te stromen, maar die moet ik dan op afstand houden. Lastig hoor!

   Verwijderen
  2. Even gelachen, ook hier eentje die eens zou willen bijhouden wat ze dagelijks doet, ik lijk er ook geen tijd voor te hebben. :D

   Verwijderen
 5. Eigenlijk beschrijf je in je blog Anita dat juist meer rust (de zomervakantie) jou meer flow en dus voldoening geeft, tenminste zoals ik het lees. En juist niet om zoveel te doen als het boek de Helweek predikt... Bij mij geeft zo'n flow als jij beschrijft het gevoel dat ik het allemaal wat meer onder controle heb, dat ik het wat meer kan behappen. Waarom moeten we toch allemaal zoveel in deze wereld? Ik probeer in elk geval de andere kant op te gaan dan de Helweek aangeeft, juist minder doen. Ik hoef niet meer alles en dat geeft me rust

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt precies. Wanneer ik meer rust en ruimte (in tijd) heb, komt er meer uit mijn handen. Zoals jij zegt, dan kan ik het beter behappen.
   Het idee van focus van de Helweek sprak me wel aan. Dat zie ik wel dat steeds van het een in het ander gaan, helemaal niet efficient is. Heb jij het boek gelezen van de Helweek? Ik heb er alleen over gelezen.
   Ik ben net als jij ook op zoek naar meer rust.

   Verwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De tijd en het indelen van mijn tijd boeit me ook mateloos. Ik wil er in de toekomst graag nog wat meer over lezen en ervaren. Net als jij zou ik graag het ganse jaar die flow van de zomer hebben, maar ik vrees dat ik moet aanvaarden dat het leven geen constante is.
  Focus is een mooie sleutelwoord. Wanneer ik me focus op één ding komt er meestal tijd vrij voor een tweede. Ik schrijf lijstjes om mijn hoofd leeg te maken, maar laat ze vervolgens weer los. Uiteindelijk heb ik vooral de rust in mijn hoofd nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi geschreven! Ik ging helemaal mee in de energie van je logje, gehaast in het eerste deel, schouders omhoog, en steeds meer ontspannen in het stuk over je vakantie. Mijn energielevel is een stuk lager nu, dus op die lange winteravonden heb ik een stuk minder puf. En zo lang vind ik ze niet. Maar misschien moet ik nog wennen aan de donkerte? Groetjes! XXX

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!