zaterdag 25 maart 2017

Zelf maken: ontbijtkoek

Laatst schreef ik al dat ik de hele maand januari alle koek en koekjes zelf bakte. Een van de baksels die op mijn repertoire staat is deze ontbijtkoek. Het oorspronkelijke recept komt van levenzonderafval, maar dat recept heb ik aangepast, o.a. gebruik ik veel minder suiker.

Ik heb vaker zelf een ontbijtkoek gemaakt, maar deze vind ik de allerbeste. Het voordeel van deze koek is dat ik bijna alle ingrediënten in één kom kan afwegen. Scheelt in de afwas. Ik ben met het recept aan het experimenteren geweest: ipv kristalsuiker gebruikte ik kokosbloesemsuiker, ipv koemelk gebruikte ik rijstmelk of sojamelk, maar zoals ik 'm hieronder beschrijf werkt voor mij het best. De rietsuikermelasse geeft er een speciale donkere smaak aan, die ik erg lekker vind. Ik heb ook wel dadelstroop geprobeerd en ahornsiroop, maar rietsuikermelasse smaakt het best.







Je kunt 'm met of zonder rozijnen maken.

250 gram roggemeel (NB kies kwaliteitsroggemeel - de ene roggemeel is de andere niet heb ik ontdekt)
150 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram suiker
3 eetlepels rietsuikermelasse
1 koffielepel bakpoeder
2 koffielepels koek- of speculaaskruiden
400 ml melk
handvol rozijnen (van te voren wellen in warm water)






Meng de roggemeel, bloem, suiker, bakpoeder, kruiden en rozijnen door elkaar in een grote kom. Verwarm de melk in een pannetje en haal het van het vuur. Voeg de siroop toe aan de melk en roer het erdoor. Giet de warme melk in het meelmengsel en roer/mix nog even goed door. Als alle melk is opgenomen en je hebt een egaal beslag is het goed. Je hoeft niet langer te mixen dan nodig.
Voeg de gewelde en afgedroogde rozijnen toe.

Vet een cakeblik in en bestuif met bloem.
Schenk het beslag in het cakeblik en bak de koek in 70 minuten in een voorverwarmde oven op
160 °C.  Als de koek klaar is uit het cakeblik halen en op een rooster laten afkoelen.
De ontbijtkoek is ongeveer een week houdbaar.

Zo heb je een heerlijke ontbijtkoek zonder toevoegingen.

Ik neem vaak een plakje (met roomboter) mee naar mijn werk voor de koffie/theepauze. Dochter Gemma lust ook graag een plakje in de pauze.

Fijn weekend!

warme groet
Anita

Ps 1: dat wittige rondom is de bloem waarmee ik het cakeblik bestoven heb.
Ps 2: ik heb een nieuw sjabloon gebruikt. Er zitten een paar mooie standaard features in, zoals 'abonneren' en een makkelijke zoekbalk bovenin. De komende tijd zal ik de labels goed zetten en de social media volgbuttons terugzetten.

Anita's Dagboek op facebook
Zoek Anita's Dagboek op bloglovin


7 opmerkingen :

  1. Bedankt voor je beproefde recept. Ik wens je een goed weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb de cake gemaakt! Alleen jammer dat de korst zo hard is ☹.Had jij dat ook? google vertelde me dat je het kan voorkomen door de cake na het bakken in alufolie te wikkelen. Ga hem zeker nog een keer maken. Groet Madelief.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb net op mijn blog geschreven dat ik verleid werd tot het bakken van de appel-boterkoek en nu zie ik hier weer een ontbijtkoek die er heerlijk uitziet.
    Mooi sjabloon heb je gekozen voor je blog.
    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  4. lekker...die ga ik zeker maken deze week!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik ga mij ook eens verdiepen in het nieuwe sjabloon...ziet er goed uit!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!