Dagboek van een provincievrouw en andere lezenswaardige boeken

Van lezen hou ik. Van schrijven hou ik. Momenteel schrijf ik meer dan ik lees.
Ken je het superleuke vintage boekenblog Ogma?
Voor Ogma schrijf ik over lezen. Het beste van beide werelden.

Een paar uitgelicht:

Dagboek van een provincievrouw
Het kaft en de titel trokken mijn aandacht bij de bibliotheek. Met onderkoelde humor schrijft ze over het leven van een (redelijk welgestelde) vrouw in de jaren 30 van Engeland. De stijl deed mij denken aan Sylvia Witteman. Dit boek is nog nooit eerder vertaald in het Nederlands! Hopelijk komen van de daaropvolgende boeken ook vertalingen, want ik vond deze enorm leuk om te lezen. [lees meer op ogma]


Bekijk het boek bij Bol


Judajaagster


Debuut faction thriller van mede Groningse Janneke Heimweg. Een spannend boek met veel feiten verwerkt over de Joodse geschiedenis in Groningen. Met name rond de Folkingestraat. Na dit boek adviseer ik om een bezoek te brengen aan de prachtige Groninger synagoge en een rondwandeling te doen. Dan zie je als het ware hoofdrolspeelster Juul door de Folkingestraat fietsen. [lees meer op ogma]
Bekijk het boek bij Bol.


Lena

Lena is het hartverwarmende debuut van Monique Bronkhorst. Ze vertelt het verhaal van haar grootmoeder Lena en diens markante man Henk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Henk dacht groot, groter en grootst. De Tweede Wereldoorlog was in veel opzichten een belemmering voor zijn groei. Lena hield van het eenvoudige leven en hield de boel bij elkaar. Geen gemakkelijk huwelijk, des te interessanter om over te lezen. [lees meer op ogma]
Bekijk het boek bij Bol.


Charismatisch defect
Dit prachtige werk van Eva Kelder beschrijft heel raak het opgroeien van een jong meisje wiens leven geknot werd en hoe ze zich daaruit probeert te bevrijden. [lees meer op ogma]

Bekijk het boek bij Bol.


Anne van het groene huis


Ik moet bekennen dat ik Anne nog niet kende. Alleen van naam. Ooooh, maar wat een gemis voor mij, want wat is ze geweldig! Dit weesmeisje met het rode haar en haar rijke verbeeldingskracht en haar wijsheid en haar liefde voor de natuur en haar gave om dingen te zien en te benoemen zoals ze zijn.

'Waarom moet je knielen om te bidden? Als ik echt zou willen bidden, weet u wat ik dan zou doen? Ik zou naar buiten gaan, helemaal in mijn eentje, naar een geweldig grote akker of heel diep het bos in. En dan zou ik omhoogkijken naar de hemel, omhoog-omhoog-omhoog naar die prachtige blauwe hemel, die blauwheid waar geen einde aan lijkt te komen. En dan zou ik gewoon een gebed vóélen.'

Op Netflix kijk ik de serie en na 1 aflevering was ik al verkocht. Van uitgeverij Karmijn kreeg ik dit mooie recensie exemplaar. Is de kaft alleen al niet iets om verliefd op te worden? Later verschijnt er op Ogma een recensie over Anne.Bekijk het boek bij Bol.

12 opmerkingen

 1. Leuk! Ik ga het "dagboek van een provincievrouw" als eerste proberen (even kijken of de bieb al zover is..)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De titel van het eerste boek trok ook meteen mijn aandacht in mijn feed. Waarschijnlijk omdat ik er zelf ook eentje ben. En ik ga het ook zeker halen uit de bieb als we thuis zijn van vakantie. Dankjewel voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je wat aan mijn leestips hebt gehad. Ik had hetzelfde met die titel Dagboek van provincievrouw. Hoewel ik niet letterlijk (meer) een provincievrouw ben, ben ik ook niet een echte Stadse.

   Verwijderen
 3. Het dagboek van een provincievrouw heb ik ook,heerlijk geschreven met veel humor en geeft een interessant inkijkje in t leven van toen..
  De rest zoek ik op in de bieb!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Er schijnen nog meer delen te zijn van de provincievrouw, maar die zijn allemaal nog niet vertaald.

   Verwijderen
 4. Die provincievrouw staat op mijn 'te lezen' lijst en de andere boeken ken ik niet. Anne daarentegen ken ik zowat uit mijn hoofd. Een fantastische serie boeken. Ik kocht ze toen ik al lang volwassen was, naar aanleiding van een recensie in Margriet. Nooit spijt van gehad.
  Ook de serie op tv heb ik. Daar moest ik indertijd nog veel moeite voor doen. De serie die nu op Netflix te zien is, is iets minder, maar nog steeds goed genoeg. Ik heb al twee keer iets over Anne geblogd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan denk ik dat ik ook geen spijt ga krijgen als ik alle delen in huis haal.

   Verwijderen
 5. Dank je wel Anita voor het delen van deze boekentips! Meteen Charismatisch effect en Lena bij de bieb gereserveerd en in de eerste zelfs al begonnen vandaag.
  En dan niet te vergeten de serie Anne met een E bij Netflix: ik had t weleens langs zien komen bij het opstarten van Netflix, maar het trok nog niet echt... Tot nu nu jij erover schrijft. Toch maar eens kijken en ik kan je vertellen, ik heb de hele serie in twee dagen gekeken!!! Dat doe ik normaal nooit, maar wat werd ik erdoor gegrepen en wat heb ik wat af gehuild. Ga zo het laatste stukje kijken van de laatste aflevering en wat zal ik Anne missen, nu al. Maar er komt volgend jaar een seizoen twee, heerlijk!! Dus DANK!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat fijn! Moest jij ook huilen? Och, dikke tranen had ik. Volgens mij moest ik ook nog weer tranen wegvegen omdat een van de kinderen 's avonds weer beneden kwam.

   Verwijderen
 6. Lena lijkt me een geweldig boek, leuk dat je ze onder de aandacht brengt.
  Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je Lena wilt gaan lezen. Het boek is mij erg bijgebleven.

   Verwijderen
 7. anne the green abble als ik het goed schrijf. Daar is ook al een film van. EEn film uit drie delen. Heb ik eens uit de bieb gehaald. Prachtige film!! Serie heb ik ook gezien via netflix. Hopelijk komt er gauw de 2e seizoen erop. Maar de film is ook prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!