Henry David Thoreau - Walden, Burgerlijke ongehoorzaamheid

Vergat ik in mijn vorige blogpost maar zo de belangrijkste persoon die mij op het pad van minimalisme heeft gebracht. Nou ja, eigenlijk is het wel de moeite waard om er een afzonderlijke blogpost over te schrijven.

"Ons leven wordt verspild aan details. 
Vereenvoudig, vereenvoudig."

Het boek Walden van Henry David Thoreau (1817-1862) verscheen in 1854. En nog steeds wordt zijn gedachtengoed besproken.
Walden - Henry David Thoreau

Even voor het gemak meer informatie over het boek gehaald van Wikipedia:
"Walden; or, Life in the Woods, of kortweg Walden, is een boek van de Amerikaanse schrijver Henry David Thoreau. Thoreau publiceerde dit boek in 1854, na er negen jaar aan te hebben gewerkt.

Walden beschrijft een poging die Thoreau deed om een tijdlang eenvoudig te leven in een zelfgebouwd huisje in een bos vlak bij een meer. Het boek is vernoemd naar de naam van dit meer: Walden Pond. In werkelijkheid duurde deze periode in Thoreaus leven twee jaar en twee maanden, maar in het boek zijn de gebeurtenissen verteld alsof ze in één jaar hebben plaatsgevonden.

Walden is niet eenvoudig in een bepaald genre te plaatsen. Het heeft een duidelijk autobiografisch aspect, maar het is vooral bekend geworden om zijn filosofische, spirituele en maatschappij-kritische boodschap die aansluit bij het transcendentalisme. In het boek levert Thoreau (gedeeltelijk impliciet) kritiek op een aantal waarden in de Amerikaanse maatschappij; met name op de waardering van persoonlijk bezit en hard werken. Hij stelt daar zijn eigen manier van leven tegenover als alternatief."

Walden meer

Aan dit boek kleeft een heel specifieke herinnering. Ik associeer het namelijk onmiddellijk met een vriendin van de meao. Zij deed na de meao toelatingsexamen voor een universitaire opleiding Engels. De universitaire wereld was toen nog echt een ver-van-mijn-bed show (inmiddels niet meer, volgend jaar werk ik er 10 jaar) en zij nam mij een keer mee naar haar faculteit, want ja ja ja....daar had je maar zo gratis toegang tot een computer èn ....het wereldwijde web!! Het was ergens in de beginjaren 90.
Voor haar studie had ze juist het boek Walden (ook wel 'On Walden Pond' genoemd met of zonder de subtitel 'burgerlijke ongehoorzaamheid') gelezen en ze was er helemaal wèg van. Nu had ze ontdekt dat je via het web Walden-souvenirs kon kopen. Zo liet ze me zien waar je ansichten kon bestellen. Haar enthousiasme en de foto's van Walden grepen me meteen en ik voelde gelijk aan waar Thoreau kritiek op had. Op de hang naar bezit en het adagium van werken om meer en meer bezit te krijgen. Kritiek op de effecten van het consumentisme op natuur en maatschappij.


Quote van Thoreau

Hoewel de titel en de auteur nooit meer uit mijn hoofd zijn verdwenen, duurde het nog heel veel jaren voordat ik bij een ramsj een exemplaar zag liggen en zo ver was dat ik me er in wilde verdiepen.
Ik ben in het boek begonnen, ook al weer een paar jaar geleden, maar hoewel ik het niet uitgelezen heb (afgeleid door iets anders) heeft het evengoed veel indruk op me gemaakt. Het terug gaan naar de natuur, afstand nemen tot de consumptiemaatschappij, onderzoeken wat een mens daadwerkelijk nodig heeft. Specifieker, wat je zelf als mens nodig hebt; heel boeiend voor mij.

Replica van de hut van Thoreau

De oorspronkelijke hut van Thoreau staat er niet meer, de plek is wel gemarkeerd. Deze hut is nagebouwd. 

Thoreau was in de twee jaren dat hij aan het meer Walden woonde volledig zelfvoorzienend. Hij maakte zelf zijn brood van slechts twee ingrediënten: water en meel.
Zijn gedachten over de landbouw waren heel opvallend. Zo zag hij hoe kleine boeren in de schulden raakten. Een boer begon grootschaliger te verbouwen. Deze boer moest hiervoor geld lenen. Vervolgens had de boer geen andere keus meer dan uit te breiden en prijzen te verhogen, want de schulden moesten afgelost worden. En er moest meer geïnvesteerd worden. Voor de kleiner
e boeren in de omgeving was er weinig keus; ook zij moesten aan schaalvergroting doen, dus lenen om te investeren en dan productie maken en prijzen omhoog.
Dat dit proces scheef is, had Thoreau heel goed gezien.

Nu ik de lijn van inspirators helemaal terug ben gevolgd, sta ik er versteld van hoe lang het al in meer of mindere mate mijn interesse heeft. Elke keer tref ik weer een snipper inspiratie aan en voeg dat bij wat ik zelf ervaren heb. Ik krijg nu ik naar foto's gezocht heb over Walden Pond wel zin om er een keer naartoe te reizen....en dat is niet zo milieuvriendelijk :-)

Het boek is nog steeds te koop. O.a. bij bol.com.


Walden - De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid12 opmerkingen

 1. Het boek staat al heel lang op mijn verlanglijstje. Dank voor je uitgebreide verslag, het zou zomaar eens mijn volgende aankoop kunnen worden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb dit boek laatst nog staan zoeken in de bieb, nadat ik er in Filosofie magazine over had gelezen. Het lijkt me echt de moeite van het lezen.

  Wat leuk dat je enthousiaste vriendin je hier mee in aanraking bracht zeg.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt mijn interesse wel gewekt voor dit boek. Boeiend en leuk om je zo in een inspirator te verdiepen.
  Ik snap helemaal dat je daar een keer heen zou willen gaan. (zo wil ik graag een keer naar Karen Blixens huis). Doen! zou ik zeggen ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Interessant zeg! Dank, ik ga eens kijken. Overigens koop ik veel via Marktplaats en Amazon, scheelt dat ik ook in het Engels lees. Is soms makkelijker, want sommige vertalingen... Om te huilen, zo slecht. Groetjes, fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Alleen al voor de ondertitel zou ik dat al willen lezen, ik ben graag wat ongehoorzaam (-:

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hebt mijn interesse gewekt. Lijkt mij een boek dat zeker de moeite waard is om eens te lezen. Bedankt voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Digitaal zelfs gratis te krijgen, want meer dan 150 jaar oud. Geen copyright meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hoorde voor het eerst van dit boek in de film into the wild. heb het net besteld bij bruna, ga het morgen halen. bedankt voor je boeiende stuk , ik ben erg benieuwd om het te lezen. walden en de plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid zijn volgend mij 2 aparte boeken, ook met een tussen ruimte van jaren gepubliceerd, maar worden wel vaak in 1 uitgave herdrukt
  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om je reactie te lezen! Ik ben blij om te horen dat je mijn verslag met zoveel plezier hebt gelezen.

   Verwijderen
  2. Het schijnt trouwens dat Thoreau zijn was naar zijn moeder bracht in de tijd dat hij in de hut zat :-)

   Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!