Recept: soep van (vlees)tomaten en courgette

 



Augustus en september zijn de oogstmaanden. Als je een groentetuin hebt (of hebt gehad) of een volkstuin of je hebt vrienden of familie met een tuin dan krijg je in deze periode vast veel courgettes of tomaten toegestopt. Courgettes zijn ook ruim voorradig in de supermarkt en heel voordelig. Courgettes zijn trouwens ook heel geschikt om in te vriezen, dan heb je over een paar maanden er ook nog plezier van. Wil je ze invriezen, snij ze dan in stukjes in een formaat zoals je ze doorgaans in je gerechten gebruikt (met of zonder schil) en doe ze in ziplock zakjes of in bewaarbakjes. Niet blancheren o.i.d. 


Soep van courgettes en tomaat

Deze soep van courgettes en tomaat is heel eenvoudig en je kunt 'm eten bij de hoofdmaaltijd, maar ook heel geschikt voor de lunch. Het oorspronkelijke recept las ik bij de ekonoom waar ik ook mijn groenteabonnement heb. 


ca. 500 gr. courgettes

ca. 500 gr. (vlees)tomaten - vleestomaten hebben meer 'body', maar roma tomaten kan ook. 

bosui of dunne prei

1 of 2 middelgrote uien

1 of 2 teentjes knoflook

roomboter of olie

tomaten frito

bouillonblokjes

peper en zout



Kijk bij het maken van deze soep vooral naar de verhoudingen tussen de groentes. De verhouding tussen het gewicht van de courgettes en de tomaten moet ongeveer gelijk zijn. Daar pas je het aantal stuks prei/bosui en uien op aan. Bij de verhouding 500 gr. courgettes plus 500 gr. tomaten voeg ik ongeveer 1 liter bouillon toe (=twee bouillonblokjes).


- Smelt wat roomboter in een soeppan (of gebruik olie). 

- Snipper de uien en de knoflookteentjes en fruit ze in de roomboter of olie. Laat ze glazig worden, maar voorkom dat ze aanbakken. 

- Snij de courgettes en (vlees)tomaten in stukjes. Snij de prei in dunne ringen en eventueel nog halveren. 

- Doe dit bij de uien en laat de groentes zachtjes gaar worden. 

- Voeg peper en zout toe. 

- Voeg de bouillon toe. 

- Laat nog even doorkoken. Roer op het laatst de tomato frito erdoor. 


Eet smakelijk!


Warme groet, 

Anita


Ps: de link van de bouillonblokjes is een affiliate link. Mocht je via die link iets bestellen, dan krijg ik daarvoor een kleine vergoeding, het kost jou niets extra's. De meeste van mijn boodschappen doe ik in fysieke winkels, maar ongeveer 1 x per maand bestel ik bij Deonlinedrogist. Ze hebben niet alleen een groot duurzaam assortiment van drogisterijartikelen, maar ook reformartikelen. Die bestel ik dan gelijk mee. 

==================================================================

In 2012 begon in mijn leven te vereenvoudigen door het opruimen van mijn huis. 


Mijn belevenissen over opruimen en minimaliseren, over eenvoudiger leven ben ik bij gaan houden op dit blog. Hier lees je mijn terugblik. Omdat ik het een enorm leerzaam proces vond - en nog steeds vind - ben ik blijven bloggen en vertellen over hoe je op een praktische manier meer richting aan je leven kunt geven en veerkrachtiger wordt en een groter gevoel van zingeving krijgt. 

Heb je behoefte aan begeleiding, dan kun je contact voor een e-mail consult. 

Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief. Elke maand deel ik mijn gedachtes, meditaties of tips die passen bij het seizoen. 




2

Overvloed en schaarste


foto via canva


Verwachte schaarste

Elk jaar heeft een aantal logische momenten om naar je financien te kijken. Januari is er een van – na de feestdagen willen mensen de broekriem weer aantrekken. Na de zomervakantie is een ander natuurlijk moment. Als je op vakantie geweest bent, dan zijn je reserveringen hiervoor vast aardig geslonken. Of helemaal op. Of meer dan op. Misschien had je geen budget en heb je alles van de gewone lopende rekening betaald. En denk je: dat moet volgend jaar echt anders. Neem nu je kans. Inventariseer wat je deze vakantie hebt uitgegeven (verblijf, reis, eten, uitjes, spullen die je van tevoren hebt gekocht) en neem dat als leidraad voor volgend jaar. Wat wil je volgend jaar anders?


Niet alleen wat betreft kosten voor vakantie is het goed om te inventariseren, te reserveren en mogelijk te besparen door andere keuzes te maken. Het geldt ook voor andere kosten die er aan komen. Energie gaat overduidelijk de pan uit rijzen, maar ik verwacht dat we als gehele samenleving te maken gaan krijgen met tekorten op allerlei vlakken. Prijzen voor brandstof stijgen, tarieven voor gas vliegen omhoog. Werkloon gaat omhoog. Er valt te weinig regen, wat gevolgen heeft voor oogsten. De berichten hierover stapelen zich op. Toch denk ik dat dit nog maar het begin is van meer tekorten waar we mee om moeten gaan, omdat dit soort collectieve processen een opstuwende werking hebben. Het is goed om jezelf alvast financieel weerbaarder te maken.


Als je je leven wilt vereenvoudigen, dan is dit het moment om veel te oefenen en kennis op te doen. Waar je maar kijkt, lees je over manieren om te besparen. Dit is je kans om je kennis te vergroten of op te frissen. Sommige van de duurzame en spaarzame inspirators van 10 jaar geleden zijn gestopt of iets anders gaan doen, maar er zijn ook nieuwe mensen actief met heel veel tips over duurzamer en zuiniger leven. Ook als je al langer eenvoudig leeft, geeft dat nieuwe inspiratie. Bijvoorbeeld duurzamekeuzes.nl of leefzuinig.be



Nog steeds overvloed

Naast de tekorten die er zijn, zie ik ook nog steeds overvloed. Als er geld ingezameld moet worden, dan worden nog telkens records gebroken, ook als er spullen ingezameld worden dan komen grote hoeveelheden beschikbaar. Op individueel vlak kan het heel wat nijpender voelen, maar in zijn geheel zijn er nog steeds overvloeden. Ook aan activiteiten die georganiseerd worden zie ik nog steeds overvloed. Na alle covid restricties valt het op hoeveel aanbod aan vertier en vrijetijdsbesteding er vóór die tijd was. Ondanks alle tekorten aan grondstoffen is er nog steeds een enorme hoeveelheid aan activiteiten. Open dagen, grote en kleine evenementen, proeverijen, cursussen, concerten, feestjes en borrels, markten. Het een nog aantrekkelijker dan het andere. Als je vanwege beperkingen de afgelopen jaren het was afgewend om hier naartoe te gaan, dan is nu je kans om hier blijvend een rem op te zetten. Je niet weer overenthousiast te laten maken door al dat leuks wat er te doen is. En ja, ik heb het ook over mezelf ;-)


Zolang het nog kan in relatief goede tijden, denk ik dat dit juist het moment is om jezelf voor te bereiden op tekorten. Die tekorten zullen onherroepelijk volgen op tijden van overvloed. Als je vrijwillig met minder kunt leven, is dat een heel ander gevoel dan wanneer je noodgedwongen met minder moet leven. Ik ben blij met alle vaardigheden die ik ontwikkeld heb op gebied van besparen. Als je al een tijdje bezig bent (geweest) met consuminderen, minimaliseren, opruimen en/of eenvoudiger leven, dan heb je kunnen ervaren hoeveel rijkdom eenvoud geeft en ook hoe gul de aarde is. Er is zóveel te zien, te krijgen, te vinden. Ik denk zelfs dat als we wereldwijd de helft minder zouden consumeren of produceren van wat we nu doen, dat zelfs dán er nog meer dan genoeg is voor iedereen.


Weerbaarheid vergroten

Ik denk dat als je jezelf gaat leren hoe je krap kunt leven – juist in een tijd dat het niet perse hoeft – dat je jezelf weerbaarder maakt. Je hebt jezelf al een beetje voorbereid op tijden die er mogelijk gaan komen. Omgaan met schaarste op gebied van geld, spullen, verplichtingen of liefhebberijen, leert je om te gaan met schaarste op gebied van andere tegenslagen. Bijvoorbeeld hoe je omgaat wanneer je gezondheid je (tijdelijk) in de steek laat of hoe je er mee omgaat wanneer je op gebied van relaties armoede kent.


Op de meeste processen hebben we geen invloed. Aan de processen op wereldniveau kun je denk ik alleen maar wat doen door in je eigen leven verandering aan te brengen. Als je je onafhankelijker kunt bewegen dan wordt je gevoel van vrijheid vergroot. Schuldenlast verlagen; leningen en kredieten aflossen, roodstand wegwerken, hypotheek aflossen of oversluiten, leren om zelf te klussen. Je gevoel van eigenheid groeit en daardoor word je weerbaarder. Je geest wordt vrijer. En als je geest vrijer wordt, kun je makkelijker leven met beperkingen.


Een paar van de blogs waarin ik schreef over budgetteren of besparen op boodschappen. 

Hoe begin ik met besparen?

Financiele flexibiliteit

Tijd en geld


Warme groet, 

Anita

=======================================================================

In 2012 begon in mijn leven te vereenvoudigen door het opruimen van mijn huis. 


Mijn belevenissen over opruimen en minimaliseren, over eenvoudiger leven ben ik bij gaan houden op dit blog. Hier lees je mijn terugblik. Omdat ik het een enorm leerzaam proces vond - en nog steeds vind - ben ik blijven bloggen en vertellen over hoe je op een praktische manier meer richting aan je leven kunt geven en veerkrachtiger wordt en een groter gevoel van zingeving krijgt. 


Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief. Elke maand deel ik mijn gedachtes, meditaties of tips die passen bij het seizoen. 

2

De aantrekkingskracht van kamperen




Het begint een traditie te worden, om na de zomerpauze een stuk te schrijven over wat me zo boeit aan kamperen. 

Eerdere artikelen zijn: 



De aantrekkingskracht van kamperen

Kamperen heeft altijd een enorme aantrekkingskracht op me gehad. Vanaf mijn achtste namen mijn ouders mijn broer en mij mee op vakantie. Voor henzelf hoefde vakantie niet zo, maar het kwam steeds meer in de mode en ze vonden dat ze mij en mijn broer die ervaring ook moesten geven. De eerste vakantie was in een eenvoudige stacaravan van familie. Dat vond ik al geweldig, maar ik keek wel verlangend naar de kampeerders in een tent. 

De eenvoud van kamperen

Ik hou van de eenvoud van kamperen. Nou ja, ik noem het eenvoud. Want net als in het dagelijks leven is eenvoudig leven zo simpel nog niet. Toch, ik hou van het bezig zijn met de dagelijkse handelingen, in samenwerking met de natuur.  Bij het opzetten van je kamp hou je rekening met de stand van de zon, je positie op het veld. Je kiest de juiste haring voor de grond waar je op staat. Je zorgt dat je spullen geen vocht aan kunnen trekken, want ook in zonnige gebieden kan het ’s nachts vochtig zijn. Ook leer je om de dingen te nemen zoals ze zijn. Ja, die vliegen zijn er. Ondanks je spray. Ja het is lastig als het regent op de dag van je vertrek. Dat het regent is niemands schuld. Het is wat het is. Door kamperen leer je vaardigheden waar je in het dagelijks leven ook mee te maken krijgt. Leren omgaan met kleine tegenslagen maakt je weerbaarder voor de grote tegenslagen. 

Op de camping lijken de dingen des levens meer vanzelf te gaan. Ze ontstaan uit een natuurlijk ritme en een natuurlijke voorkeur van mensen. Ieder heeft zijn eigen gewoontes en al die verschillen blijken heel normaal. Er is daardoor ook meer ruimte voor jouw eigen ritme. Op een camping kun je sterker gemeenschapszin ervaren. Spullen worden van elkaar geleend. Mensen delen snel nuttige informatie met je. Het ieder-voor-zich-gevoel dat veel mensen in het dagelijks leven ervaren, valt op een camping voor een groot deel weg.  

Ouders van jonge kinderen noemen allemaal hoe fijn hun kinderen op de camping spelen. Hoe makkelijk er vriendschappen worden gesloten. Als hooggevoelig mens zijn sociale contacten voor mij altijd wat moeizaam, ik blijf altijd een beetje onhandig. Toch ben ik allerminst antisociaal.  Op de camping kan ik onder de mensen zijn. Ik kan rond mijn tent bezig zijn en toch niet alleen zijn. Ik geniet van korte gesprekken bij bijvoorbeeld het afwassen. Zo voel ik me op een eenvoudige manier toch verbonden met mensen, zonder dat ik er actief op uit moet om contacten te leggen. 





Eten bepaalt het ritme van de dag
Wat ook opvalt op de camping is de nadruk die komt te liggen op het eten. Het zoeken naar plekken waar je je boodschappen kunt halen, het bestellen van het brood, het bereiden van eten. Het valt opeens op hoeveel tijd hiermee gemoeid gaat. Het doet ook wat met jezelf als je zo bezig bent met je eten. Het koken van water (nadat je het eerst gehaald hebt bij de watertap), het zetten van koffie (opschenken met een filter of maken met een percolator), het plannen van de volgorde van pannen op je een-of-twee pits brander. Het wordt gelijk duidelijk waarom er in zuidelijke landen tussen de middag warm gegeten wordt. Overigens is dit ook een traditionele gewoonte van de noordelijke Europese landen. De ochtend is het koelst, dus de beste periode om inspannend werk te doen. Eten koken boven een vuur, snijden, wassen, dit doe je het liefst op het koelste deel van de dag. De dag is ook al vroeg begonnen en dus heb je tussen de middag de meeste honger. En niet vergeten dat je overdag het voordeel van daglicht hebt. Kook je ’s avonds, dan zul je lamplicht erbij moeten gebruiken. Het is dus logischer om te koken bij natuurlijk licht. Als je meer oog krijgt voor dit soort processen, dan valt het idee dat zaken ouderwets zijn of achterhaald (zoals de commercie je graag voorhoudt) steeds meer in het niet. Zodra je de achterliggende natuurlijke redenen voor dagelijkse activiteiten ziet, kom je een stukje losser van commercie en opgelegde ideeën. Dat geeft een gevoel van vrijheid. Door meer tijd door te brengen dichtbij de natuur, kom je dichterbij je eigen natuur. 


De dingen van het leven zelf, worden het dagelijks werk dat we doen. 




Als kamperen niet je ding is

Niet iedereen houdt van kamperen, dat snap ik ook wel, ondanks mijn eigen enthousiasme en fascinatie. Mijn echtgenoot hoopt dat ik ermee wil stoppen, maar is er voor nu tevreden mee dat we sinds dit voorjaar een camperbus hebben. Dat geeft al iets meer comfort ten opzichte van een tent. 

Ook als kamperen niet je ding is, zie je waarschijnlijk wel de onderliggende natuurlijke processen die ik beschrijf. Ook als je niet van kamperen houdt, kun je onderzoeken of enkele elementen van het campingleven aan je leven kunt toevoegen. 

Bestel je nu veelal je benodigdheden online? Welke dingen zou je in je directe omgeving kunnen kopen? Bij welke lokale winkels, ondernemers, particulieren?
Leer de kinderen in je buurt beter kennen. Wie zou je een heitje-voor-een-karweitje kunnen laten doen? Niet omdat je het niet zelf kunt, maar om mee te werken aan het netwerk van je omgeving en een kind goed over zichzelf te laten voelen. 
Ruim iets op in je eigen leefomgeving, in plaats van er melding van te maken bij de gemeente. 
Werk samen met buurtgenoten aan een gezamenlijk (groente)tuin. 
Zoek juist ook contact met mensen van een andere leeftijd dan jijzelf. Vooral ouders met jonge kinderen gaan vaak om met andere gezinnen met jonge kinderen. Dat is leuk voor de kinderen, maar de ouders ervaren vaak weinig steun. Als moeder heb ik vaker steun ervaren van vrouwen die de kinderen al groter hadden en begripvoller konden reflecteren. 

Door kleine handelingen werk je aan het netwerk in je directe omgeving en ontstaat er meer van alles wat een camping zo aantrekkelijk maakt. 

Onze vakantieroute dit jaar was: via Duitsland naar Luxemburg, daarna naar de kust van Bretagne met een tussenovernachting in Chartres. Kust van Bretagne verkend, daarna weer huiswaarts via Amiens. Een mooi rondje door de landen rondom ons. 

Warme groet, Anita 



Ps: in het najaar geef ik weer een opruimbingo. Startdatum is 1 november, tijdens Samhain. Als je op de hoogte wilt blijven, meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. 



0