Minimaliseren heeft me milder gemaakt



Minimaliseren en opruimen heeft zóveel meer effecten dan je van tevoren kunt voorzien. Je leven wordt niet alleen simpeler, maar je gaat ook anders in de wereld staan. Ik ben veel milder geworden. In de eerste plaats milder naar mezelf, maar ook milder naar anderen. 

Vroeger dacht ik veel rechtlijniger. Ergens geloof ik niet dat ik van nature rechtlijnig was, maar ik denk dat dat ontstaan was onder invloed van de maakbare samenleving en door de dingen die ik meemaakte. Sinds ik ben gaan minimaliseren en/of opruimen (ik gebruik de termen door elkaar) komt de nuance ook weer terug in mijn denken en voelen. 

Gedachtes als ‘waarom lukt het me niet om de boel op orde te houden’, ‘waarom moet ik dit doen’, ‘waarom heb je dit niet eerder gedaan’, ‘waarom hou ik die nieuwe routine niet vol’ waren gedachtes die me plaagden. Naarmate je door alle lagen van je spullen heen gaat, ga je ook door alle lagen van jezelf heen en leer je jezelf beter kennen. 

4

Hersteltijd

 


foto via canva.com


Hersteltijd


De afgelopen week kwam het woord 'hersteltijd' in me op en dat vond ik een mooi woord. Beter passend dan 'tijd voor jezelf' als het op uitrusten en bijkomen aankomt. Herstellen van stress. Herstellen van innerlijke onrust. Herstellen van heel die opeenstapeling van stress die achter me ligt. 


Sympathisch en parasympatisch

Stress activeert ons sympathische zenuwstelsel. Het lichaam is alert, klaar voor gevaar en klaar voor actie. Hier vallen alle stressreacties onder: fight, fright, flight, freeze, fawn. Het parasympatische stelsel stimuleert ontspanning en vertering en stelt je in staat om te herstellen. Rusten en verteren.  


Fight / Flight

vs

Rest / Digest


Als je lange tijd onder spanning, druk of angst gefunctioneerd hebt, dan is de overgang naar ontspanning vaak moeilijker te maken. En wanneer je eenmaal in ontspanning bent, kun je in passiviteit vervallen en vervolgens weer moeilijker in actie komen. Het vraagt oefening om soepel tussen sympathisch en parasympatisch te bewegen. 


De afgelopen weken neem ik mijn rust als de gelegenheid zich voordoet. Mezelf inhouden als ik denk aan alles wat ik zou kunnen doen in die vrijgekomen tijd. Maar ook mezelf weer stimuleren als ik merk dat ik te lang in de sluimertijd blijf hangen. Het lukt me vrij aardig, om meer te herstellen, zelfs nu de Zomeropruimbingo loopt. Terugkerende opdrachten in de opruimbingo zijn om het zoete in jezelf te blijven zoeken, stilstaan bij waar je hart van gaan branden. De zomertijd is best een uitdagende tijd, wanneer er zóveel activiteiten zijn en zoveel verleidelijks is om je heen. Het is een mooie oefening om door middel van opruimen, dichterbij het vuur van je hart te komen. 



eigen foto

Wat ik doe in mijn hersteltijd: 

- ik blijf bijna elke dag zelf koken. Avondeten maak ik met verse ingredienten. Ik verzin iets voor de lekkere lunch op zondag, maar ik bak momenteel bijna niets. Geen koekjes, geen cake, geen taart. Dat koop ik in de winkel en soms bakken de kinderen chocolate chip cookies.

- dit voor jaar heb ik nog niet veel aan wildplukken en wildkoken gedaan. Geen paardenbloemgelei gemaakt en ook maak ik dit jaar geen vlierbloesemsiroop. Waarschijnlijk ga ik nog wel een voorraadje aardbeienjam maken.

- ik ben niet echt een vers fruit eter, maar ik schil momenteel vaker een appel of een peer voor mezelf (altijd zonder schil, dat smaakt mij het lekkerst)

- ik stop op tijd met werken (en voel me niet - of bijna niet - schuldig)

- ik voel me even niet verplicht om te gaan wandelen, ook al is dat goed voor de mensch. Hoewel ik van wandelen hou en het goed voor me is, begint het ook een beetje als verplichting te voelen en bovendien kost het best veel tijd en raak ik daardoor achterop met huishoudelijk werk. Momenteel heb ik meer behoefte aan het gevoel dat ik 'bij' ben met het huishouden. Huishoudelijk werk is een goeie natuurlijke lichaamsbeweging, net als tuinwerk. Ik kies er nu vaker voor om in de tuin te werken, want dat moet ook gedaan worden en ben ik toch in de buitenlucht. Volgens mijn bewegingsapp heb ik tot nu toe al meer stappen gezet als vorig jaar rond deze tijd, dus zo slecht gaat het nog niet. 


- ik probeer om op tijd naar bed te gaan. 

- ik breng meer tijd met mezelf door.

- ik luister vaker naar een geleide meditatie


Overigens weet je soms niet waar precies je van aan het herstellen bent. Het is net als met opruimen; eerst denk je dat al die spullen zich hebben opgestapeld omdat je het druk had met je jonge kinderen, of dat het komt omdat je al jaren veel werkt of dat het komt door die verhuizing en dat de spullen nog steeds niet uitgezocht zijn. Gaandeweg ontdek je misschien heel iets anders; dat je treurt om een verbroken relatie, dat je spijt het van carrierekeuzes, dat je eigenlijk veel last hebt van de scheiding van je ouders, dat je het als kind vreselijk vond dat jullie om de haverklap gingen verhuizen voor het werk van je vader, dat je je vaak buitengesloten voelde. In al die lagen kun je jezelf oneindig diep leren kennen. Er is ook nooit één reden, maar vaak meerdere facetten. Herstellen gaat ook in lagen. 


Warme groet, 

Anita



Lees meer: 
Doe elke dag iets dat je dichterbij het leven brengt dat je wil leiden. 


1