Zelf maken: luchtverfrisser



Een aantal jaar geleden begon ik stap voor stap om chemische (schoonmaak)producten uit mijn huis te verwijderen. Zo verdwenen ook de spuitbussen luchtverfrisser. Bijna alles op drijfgas is verdwenen uit mijn huishouden.

Zonder chemische schoonmaakmiddel gaat je huis heel neutraal ruiken. Dat is fijn, want geen prikkelende geuren meer die mijn neusgat en luchtwegen irriteren, maar soms zijn er geuren die je liever wilt verdrijven uit je huis. Toiletgeuren bijvoorbeeld. Wat deze natuurlijke toiletspray doet is niet de geur maskeren, maar neemt als het ware de ongewenste geur op.

Hoe maak je luchtverfrisser:

Variant nummer 1: 


50 ml (bron)water
50 ml alcohol (wodka met een hoog promillage. Ik heb deze via Gall en Gall of AH.nl)
15-20 druppels etherische olie

Daarna giet je het in een verstuiver en klaar!


Ik heb in de loop der jaren verschillende merken etherische olie geprobeerd, maar de etherische olie van Chi bevalt me het best. Lavendel is een geur die de meeste mensen prettig vinden, maar deze keer kocht ik lemongrass. Een frisse geur die het goed doet op het toilet.

Ik kreeg er een gratis geurblokje bij. Het lijkt een beetje op deze geurblokjes, maar dan in een houten houder. De toepassing hiervan was mij onbekend, maar na enig speurwerk blijkt het heel simpel. Je druppelt er een paar druppels etherische olie op en het trekt in het poreuze materiaal. Heel geschikt voor toiletruimte of in je kledingkast. Maar dit terzijde.

De fles op de foto is een lege fles van biologische haarspray die ik gebruik (een mega-dure haarspray die ik eigenlijk niet kan verantwoorden naar mezelf, maar toch gebruik omdat het de enige - goed werkende - organic haarspray is. In een verstuiver). Maar dit ook terzijde.

Variant nummer 2:


Het volgende recept is voor een variant luchtverfrisser met 1 eetlepel glycerine erbij. Dus dezelfde ingrediënten als hierboven, maar dan een eetlepel glycerine toegevoegd.

Deze spray is bedoeld om IN de toiletpot te spuiten. Inmiddels ben ik zelf groot liefhebber van deze methode, maar ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen weggelegd is. Het vergt in gebruik een andere discipline, nl. vooraf in de pot sprayen. Of na elke spoelbeurt in de pot sprayen. Maar dan moeten je huisgenoten dit ook aanleren.
Maar laten we wel wezen, mijn huisgenoten gaan dat niet aanleren. Die vinden het al een uitdaging om hun schoenen in de kast te zetten....

Met deze zelfgemaakte toiletspray heb je een makkelijke luchtverfrisser, vrij van synthetische geuren.

Warme groet,
Anita



12

Waaraan herken je spaarzame mensen



Uit alles wat ik gezien heb om me heen over besparen en heb gelezen op het web en in bespaargroepen, zie ik dat spaarzame mensen een aantal eigenschappen gemeen hebben. Als je je net op het gebied van besparen begeeft en je weet niet goed wat te doen en hoe je het moet aanpakken, kijk dan eens de kunst af bij spaarzame mensen.

Wat hebben spaarzame mensen met elkaar gemeen:


- Ze plannen vooruit. Dat geldt voor boodschappen doen, eten koken, kleding kopen (opruiming aan het eind van de seizoenen), verjaardagen en feestdagen (ze gaan niet één week voor Sinterklaas of Kerst nog hun cadeaus kopen).

- Ze durven ‘nee’ te zeggen. Nee tegen verkopers aan de deur, nee tegen verzekeringen die op je gemoed spelen, nee tegen goede doelen, nee tegen de nieuwste trends.

- Ze zijn bereid zichzelf iets te ontzeggen. Spaarzame mensen zijn bereid nog een jaar langer op hun schoenen te lopen als ze daarmee geld uit kunnen sparen. Ze zijn bereid om een sport/hobby/abonnement op te zeggen als ze daarmee geld sparen om een groter doel te bereiken. Ze zijn bereid om niet op vakantie te gaan. Ze zijn bereid om kleiner en/of goedkoper te wonen dan hun omgeving van ze verwacht. Ze zijn bereid om voor zichzelf tweedehands kleding te kopen als ze daarmee geld overhouden voor studiekosten van hun kinderen.

- Ze lachen om kortingen van 10%. Een korting is pas een korting vanaf 50% en pas echt de moeite waard vanaf 70%.

- Ze geven onverwachte financiële meevallers niet meteen weer uit. De belastingteruggave die gunstiger uitvalt, een rekening die je per ongeluk dubbel had betaald en weer terugkrijgt. Het wordt niet meteen weer uitgegeven aan een etentje of aan accessoires voor het huis.

- Ze besteden geld niet in het voren. Dus: ze kopen niet alvast die tas, dat horloge, boek, parfum, motor, van geld dat in het verschiet ligt. Zoals vakantiegeld, eindejaars, bonus, toelage, schenking.

- Ze doen niet aan cashback acties. Want ze geven niet eerst geld uit om het daarna weer terug te vragen. Als ze iets nodig hebben kunnen ze het kopen.

- Ze openen niet meteen alle vakjes van de decemberkalender of de doos met pakjes die familie een week van te voren stuurt voor 5 december. Ook openen ze niet meteen alle cadeautjes uit het kraampakket. Kortom, ze weten zich te beheersen en kunnen doseren.

- Ze zijn zuinig op hun spullen. Spullen worden schoongemaakt, geolied, gepoetst, gerepareerd als het nodig is. Fietsen blijven niet dag en nacht buiten staan, handleidingen worden gelezen vóórdat een apparaat in gebruik wordt genomen.

Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee :-)

Warme groet
Anita



11

Wat ik las deze zomer

Ik kan terugkijken op een hele fijne leeszomer. Wat ben ik blij met mijn keuzes aan (voorlees)boeken! Het is tenslotte altijd maar afwachten hoe het uitpakt op het moment dat je je boeken voorsorteert.



Heksenkind en Juniper van Monica Furlong hebben mijn hart gestolen! En ook dat van mijn dochters. Het spreekt heel erg tot onze verbeelding. Heel veel wijze lessen als je je kind wilt vertellen dat er meer is tussen hemel en aarde.



Maeve Binchy blijft een van mijn lievelingsauteurs. Ik kan nog steeds niet begrijpen dat ik haar boeken wegminimaliseerde. En dat voor een schamele €5. In Hotel aan zee maken we niet alleen kennis met de vrouw die een hotel begint aan de Ierse kust, maar we leren ook alle gasten kennen die er als eerste een week doorbrengen. Ik heb er van genoten!


Vuur en as kocht ik bij de kringloop in de aanloop naar mijn vakantie. Ik was benieuwd naar hoe men vroeger converseerde, omdat ik het idee heb dat de gesprekken vroeger meer voorstelden. Oké, vooral omdat ik zelf een waardeloze converseerder ben. Misschien kon ik nog wat leren over hoe men dat vroeger deed.

Je denkt misschien, dat is toch niks, zo’n antiek boek, met al die ouderwetse opvattingen. Nou, think again! Zo’n boek is mega interessant, helemaal als je er even een googletje aan besteedt.

Blijkt dat schrijfster G. Sevensma-Themmen een begrip was in haar tijd. Waarschijnlijk vooral in christelijke kringen, maar evengoed een begrip. Haar boeken vallen onder de noemer neocalvinisme. Ze is geboren in Groningen en in haar boek noemt ze bekende Groninger plekken, zoals de Paterswoldseweg, de Friesestraatweg en V&D (nu verdwenen). Als ze het heeft over een fontein op de markt denk ik even dat ze haar wijsheid uit kaarten en boeken heeft gehaald, maar niets is minder waar. Er blijkt daadwerkelijk een fontein te hebben gestaan op de Vismarkt! Zie, zo leer je weer vanalles.

Op allerlei gebieden dus een echt goede kringloopvondst. Bovendien is het ook nog eens een heel aangenaam verhaal over een pasgetrouwde jonge vrouw. En ja, ik ontdekte meer over het sociale leven van de jaren 50.


[bron: Beeldbank Groninger Archieven]



In betrekking circuleert nu al een tijdje in mijn omgeving. Meerdere teamleden van Ogma lazen ‘m al. Mijn moeder las ‘m, zij leende ‘m weer uit aan een oudere koffievriendin die ‘m prachtig vond en nu lees ik ‘m. En ik vind ‘m ook prachtig! In betrekking is het verslag van Maria van der Ent (geboren in 1900) over haar leven in de jaren dat zij bij huishoudens in dienst was (van haar 12e tot haar 25e). Een magnifiek tijdsbeeld!

Wat kunnen boeken je toch verwennen op vakantie.


Ogma-collega Tineke verwende me ook nog eens met een pakket boeken, waaronder de editie van Colman die hoort in de uitgave van Heksenkind en Juniper (en moeilijk te krijgen is). Wil je lezen met welke boeken de andere leden van Ogma de zomer mee doorgebracht hebben, lees dan hier.


Hebben jullie ook goed gezelschap gehad van boeken deze zomer?

Warme groet,
Anita



6