Recept: soep van (vlees)tomaten en courgette

 



Augustus en september zijn de oogstmaanden. Als je een groentetuin hebt (of hebt gehad) of een volkstuin of je hebt vrienden of familie met een tuin dan krijg je in deze periode vast veel courgettes of tomaten toegestopt. Courgettes zijn ook ruim voorradig in de supermarkt en heel voordelig. Courgettes zijn trouwens ook heel geschikt om in te vriezen, dan heb je over een paar maanden er ook nog plezier van. Wil je ze invriezen, snij ze dan in stukjes in een formaat zoals je ze doorgaans in je gerechten gebruikt (met of zonder schil) en doe ze in ziplock zakjes of in bewaarbakjes. Niet blancheren o.i.d. 


Soep van courgettes en tomaat

Deze soep van courgettes en tomaat is heel eenvoudig en je kunt 'm eten bij de hoofdmaaltijd, maar ook heel geschikt voor de lunch. Het oorspronkelijke recept las ik bij de ekonoom waar ik ook mijn groenteabonnement heb. 


ca. 500 gr. courgettes

ca. 500 gr. (vlees)tomaten - vleestomaten hebben meer 'body', maar roma tomaten kan ook. 

bosui of dunne prei

1 of 2 middelgrote uien

1 of 2 teentjes knoflook

roomboter of olie

tomaten frito

bouillonblokjes

peper en zout



Kijk bij het maken van deze soep vooral naar de verhoudingen tussen de groentes. De verhouding tussen het gewicht van de courgettes en de tomaten moet ongeveer gelijk zijn. Daar pas je het aantal stuks prei/bosui en uien op aan. Bij de verhouding 500 gr. courgettes plus 500 gr. tomaten voeg ik ongeveer 1 liter bouillon toe (=twee bouillonblokjes).


- Smelt wat roomboter in een soeppan (of gebruik olie). 

- Snipper de uien en de knoflookteentjes en fruit ze in de roomboter of olie. Laat ze glazig worden, maar voorkom dat ze aanbakken. 

- Snij de courgettes en (vlees)tomaten in stukjes. Snij de prei in dunne ringen en eventueel nog halveren. 

- Doe dit bij de uien en laat de groentes zachtjes gaar worden. 

- Voeg peper en zout toe. 

- Voeg de bouillon toe. 

- Laat nog even doorkoken. Roer op het laatst de tomato frito erdoor. 


Eet smakelijk!


Warme groet, 

Anita


Ps: de link van de bouillonblokjes is een affiliate link. Mocht je via die link iets bestellen, dan krijg ik daarvoor een kleine vergoeding, het kost jou niets extra's. De meeste van mijn boodschappen doe ik in fysieke winkels, maar ongeveer 1 x per maand bestel ik bij Deonlinedrogist. Ze hebben niet alleen een groot duurzaam assortiment van drogisterijartikelen, maar ook reformartikelen. Die bestel ik dan gelijk mee. 

==================================================================

In 2012 begon in mijn leven te vereenvoudigen door het opruimen van mijn huis. 


Mijn belevenissen over opruimen en minimaliseren, over eenvoudiger leven ben ik bij gaan houden op dit blog. Hier lees je mijn terugblik. Omdat ik het een enorm leerzaam proces vond - en nog steeds vind - ben ik blijven bloggen en vertellen over hoe je op een praktische manier meer richting aan je leven kunt geven en veerkrachtiger wordt en een groter gevoel van zingeving krijgt. 

Heb je behoefte aan begeleiding, dan kun je contact voor een e-mail consult. 

Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief. Elke maand deel ik mijn gedachtes, meditaties of tips die passen bij het seizoen. 




2 opmerkingen

  1. Hmm, dit klinkt lekker zeg. Dankjewel voor het recept. En het heeft tenminste ook niet zo enorm veel ingrediënten. Deze soep ga ik zeker een keer maken.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!