Herkenbare lessen uit het boek Fuck die studieschuld



template via Canva.com


Een van de aspecten van Holistisch Opruimen waar ik over schrijf is besparen. 

Of, in brede zin: financiële bewustwording. 


Van alle 6 manieren om richting aan je leven te geven (opruimen, besparen, zelf maken, ritme hervinden, natuur, zelfzorg) blijft het onderdeel besparen / financiële bewustwording mijn grootste uitdaging. Al die andere onderdelen heb ik op een heel natuurlijke manier kunnen opnemen in mijn leven. Die onderdelen zijn weliswaar niet altijd even makkelijk, maar het contact ermee kan ik vrij snel herstellen. Maar aan financiële bewustwording kleeft nog steeds een stuk tegenzin. 


Maar boeken of blogs lezen over dit onderwerp vind ik wél altijd leuk. En dat is ook wat waard tenslotte. 

Onlangs las ik Fuck die studieschuld van Maaike Wind. 

Ik had zelf geen studieschuld, ik volgde een mbo opleiding en mijn ouders hebben bijgedragen wat nodig was. Maar mijn echtgenoot had wel een studieschuld toen wij elkaar leerden kennen. Tenslotte is niet elke levenswandel hetzelfde. En je hoeft geen studieschuld te hebben om de financiële lessen uit dit boek te begrijpen en te herkennen. 


Maaike besloot om tegen de heersende opvattingen - ‘een studieschuld is de beste schuld die je kunt hebben’ - haar eigen schuld van meer dan 55.000 euro versneld af te lossen. 



Ik volgde Maaike de afgelopen jaren op instagram. Haar berichten waren altijd prettig om te lezen en haar vastberadenheid was inspirerend. Na een paar jaar bloggen en aflossen  publiceerde ze Fuck die studieschuld over haar weg naar een financiele vrijheid. Op de achterkant wordt het boek een ‘financiële coming of age’ genoemd en dat vind ik een hele mooie term. Dit boek bevat zeker heel veel praktische voorbeelden, maar het is vooral een verhalend boek over hoe het bij haar allemaal gekomen is en hoe ze een andere koers nam. 


Ik las het boek met veel herkenning. 



Ik zet een paar herkenbare lessen op een rij: 

3

Wat is Spirituele Psychologie?



In mijn blogposts en in de opdrachten van de opruimbingo’s maak ik niet alleen gebruik van mijn eigen ervaringen, maar maak ik ook ruim gebruik van wat ik leerde in de (7-jarige) opleiding Spirituele Psychologie. 


Wat is dat eigenlijk, spirituele psychologie?


De hedendaagse reguliere psychologie richt zich vooral op praten. Gesprekstherapie. Theoretisch begrijpen met het hoofd. Hoe kunnen we omgaan met onze gedachten en onze emoties en waar we last van hebben, op zo’n manier dat we ons weer prettiger voelen. Dit kan zeker tot inzichten leiden, maar gaat vooral over begrijpen met het hoofd. 


Spirituele psychologie leert je begrijpen op een gevoelsniveau. Soms kun je nóg zoveel gesprekken gehad hebben met een psycholoog en kun je de trucs toepassen die je geleerd worden, kun je de theorie begrijpen waarom je hormonen zus of zo werken, krijg je inzichtelijk welke gedragingen er horen bij vecht-vlucht-vries modus, maar blijf je toch nog achter met een onbenoembaar gevoel over het ‘waarom’. De diepere waarom-vraag. De diepere vraag over wat specifiek jouw ervaringen, omstandigheden, gevoelens jou te leren hebben, blijven onbeantwoord. 


Spirituele psychologie houdt zich bezig met het diepere begrijpen. SP leert je (naast verhalende theorie) ervaren dat er iets is dat groter is dan onszelf. Een bron van essentie waar we allemaal uit mogen putten en waar we ook allemaal aan bijdragen. Meditatie is een manier om het contact met deze bron te vergroten. Door er meditaties en oefeningen bij te doen komt er een begrip over jezelf en over de wereld zoals je dat nog nooit met je hoofd hebt ervaren. Er ontstaat een dieper weten. 


De opleiding heb ik afgerond, maar ik volg nog steeds regelmatig trainingen bij de School voor Spirituele Psychologie. Doordat je jezelf steeds beter leert kennen, komt er ook telkens een stuk waar je meer over wilt weten. Je leert ook veel andere deelnemers kennen en dan is het altijd leuk om elkaar weer te zien. Sinds een jaar hebben we met een groepje mensen die de opleiding gevolgd hebben, een meditatiegroep gestart. Elke maand komen we op een zaterdag bij elkaar en doen we twee meditaties uit de opleiding. Ik verheug me echt op deze zaterdagen.  


Door de gesprekken die ik heb met anderen van de opleiding, valt het me op hoe iedereen spreekt over dezelfde ervaringen. Ervaringen die ik ook terug lees bij deelnemers aan de opruimbingo’s. En van alle spirituele boeken die ik gelezen heb, alle grote en kleine sprekers die ik over dit onderwerp geluisterd heb; ze spreken allemaal over vergelijkbare ervaringen. 


1. De aanleiding voor de zoektocht naar het grotere ‘waarom’ is een specifiek moment. Een moment waarop je voelt ‘ik kan niet meer verder zoals het was’. Zoals je leefde, zoals je dacht, zoals je handelde, dat gaat opeens niet meer. Je voelt dat het anders moet. Vanaf dat moment gaat de reis naar binnen beginnen. 

2. Iedereen noemt dat ze een groter begrip van en voor de wereld hebben gekregen. Ze zijn niet meer zo gericht op het eigen individu. Er komt meer begrip voor anderen, meer begrip voor wat je zelf bijdraagt aan het grotere plaatje. Het holistische gevoel wordt vergroot. 

3. Er komt veel meer compassie. Compassie voor zichzelf. En compassie voor de ander.

4. Ik hoor vrijwel iedereen zeggen: ik kan (en wil) nooit meer terug naar hoe ik was. Er is alleen nog maar een weg voorwaarts. Naar meer inzichten. Naar meer ervaren. Meer holistisch begrijpen. Niemand wil weer terug naar hoe ze eerst in de wereld stonden. 


Ik blijf je graag vertellen over hoe je jezelf beter kunt leren begrijpen. 


De buitenwereld is groot, maar onze binnenwereld is oneindig. 


Warme groet, 
Anita

==========================================================================


Ervaar je herkenning in een van mijn blogposts? Ervaar je ook spullen als ballast? Wil je wel verandering, maar blijf je steeds op hetzelfde uitkomen? Je bent hierin niet alleen. Er is een oneindige diepte in jezelf te ontdekken, door je huis en je leven holistisch op te ruimen. Hoe meer je opruimt, hoe meer je zingeving en richting in je leven hervindt. Ik kan je verder helpen in je ontwikkeling, waardoor je voorbij komt aan oude patronen. 

Dat kan op een van de volgende manieren: 

- ontvang de maandelijkse inspiratie mailAanmelden kan hier. (gratis)
Vraag hier het verslag op van Hoe ik een Jaar lang mijn huis opruimde  (gratis - je schrijft je ook meteen in voor mijn nieuwsbrief). 

- neem deel aan een van de seizoensopruimbingo's (voorjaar, zomer, najaar, winter - 12 heilige nachten).  €15. Hierin begeleid ik je 30 dagen lang bij het opruimen van je huis. Hou mijn blog in de gaten voor nieuwe startdata. 

2