De sleedoorn is een vrij onbekende vrucht in het wild-pluk assortiment. Veel beter bekend is de vlierbloesem, bramen, daslook of paardebloem.
De sleedoorn is een inheemse struik. De takken hebben lange harde doornen waar je je tas aan open kan halen bij het plukken, dus even alert op zijn. De bessen hebben een dikke pit en weinig vruchtvlees (steenfruit). Je plukt ze in de late herfst, eind oktober. Om te bepalen of ze rijp zijn, is het advies meestal om ze pas te plukken als er een nacht vorst overheen is gegaan, maar de winters worden steeds zachter, dus daar hoef je niet op te wachten. Ik wacht wel zo lang mogelijk, tot het een paar keer flink koud is geweest, maar ik wacht niet te lang, want dan hebben de vogels ze al gepikt. Hoewel, dat is een goeie indicatie dat ze rijp zijn. Na het plukken doe je ze een dag in de vriezer en dan hebben ze ook een nachtje vorst gehad. Invriezen geeft je ook de tijd om je fruit in delen te verwerken.
Ik maakte ooit eens sleedoornjenever, maar voor iemand als ik die niet of nauwelijks alcohol drinkt, is zo'n project weliswaar leuk om te maken, maar heb ik er zelf niet veel aan.
Een andere - veelzijdiger - manier om de sleedoornbessen te verwerken is er een dessertsaus van te maken.
Het is een erg smakelijke saus, de licht wrange smaak gaat ondanks de suiker niet verloren, waardoor je een heel bijzondere, unieke saus hebt. Erg geschikt voor de Kersttafel, smaakt heerlijk bij een zelfgemaakte griesmeelpudding. Het is een origineel alternatief voor de cranberry saus.
Hoe maakt je sleedoorn dessertsaus:
(je kunt de hoeveelheden halveren)
1 kg sleedoornbessen
eventueel combineren met aardbeien, zoals ik gedaan heb met de saus op de foto.
400 g geleisuiker
Volg de aanwijzingen op het pak. Ik koop altijd Van Gilse geleisuiker. Voor saus gebruik ik de reguliere geleisuiker. Voor jam, de Speciale voor halfzoet.
In de regel is dit:
- fruit wassen.
- kook de bessen. Sleedoornbessen hebben een dikke pit. Kook ze precies zacht genoeg zodat de pitten losraken.
- met een schuimspaan de pitten eruit scheppen of het fruitsap door een vergiet of zeef schenken.
- daarna het sap weer terug in de pan. Doe de suiker erbij en eventueel aanvullen met aardbeien.
- pureer en breng opnieuw aan de kook
Potten of flessen schoonmaken:
- was de flessen en deksels of doppen af.
- spoel goed na
- breng een pan water aan de kook (eerst water in een waterkoker spaart tijd)
- plaats een stoominzet in de pan
- plaats de potten of flessen omgekeerd in de stoominzet. Doppen en deksels ook in de stoominzet.
- laat een paar minuten koken en stomen
Schenk de vloeibare hete dessertsaus in de potten of flessen. Gebruik hiervoor een trechter.
Draai de dop erop en plaats op de kop op een theedoek of op een houten plank. Draai weer rechtop vóórdat het helemaal is afgekoeld.
Gemiddeld een jaar (of langer) houdbaar.
Met een leuk etiket erop heb je ook nog eens een leuk cadeau voor een gastvrouw of gastheer.
Hartelijke groet,
Anita
PS: er zijn ook voorstanders van het niet meer omkeren van conservenpotten en -flessen. Het zuur uit het fruit zou het plastic binnenlaagje aantasten. Nu geloof ik meteen dat dat een risico is, maar in mijn ervaring heb ik méér potjes gehad die niet vacuum trokken toen ik ze rechtop liet afkoelen, en ik daardoor opnieuw moest heet maken etc. dan dat ik potjes had waarvan het plastic losliet. Daarvan heb ik er namelijk nog nul gehad. Vandaar dat ik mijn werkwijze nog op de standaard manier - op de kop - beschrijf. Maar je bent helemaal vrij om het op jouw manier te doen.