Vandaag een motivatie over de komende feestdagen en het inkopen van cadeaus. Mijn inzichten zijn vooral gericht op huishoudens met jonge kinderen. Dit is misschien niet voor iedereen actueel (meer), maar ik heb gemerkt dat - ook als een bepaalde situatie niet meteen op jezelf van toepassing, je er wel herkenning in kunt vinden, wat je vervolgens in gesprek met anderen kunt delen. Het doorgeven van levenswijsheid is misschien wel de meest vervullende stap in holistisch opruimen.
Toen mijn dochters klein waren vond ik het een hele grote zoektocht. Hoe ga ik om met al die momenten die gevierd worden? Hoe ga ik om met Sinterklaas en Kerst? Hoe sta ik er zelf in, naast al die adviezen die ik lees?
Ik was echt in tweestrijd; ik wilde niet nóg meer speelgoed, prullaria en snoepgoed aan het assortiement toevoegen. Maar ik wilde er ook iets feestelijks van maken voor ze. En ik wilde ze ook leren om cadeaus dankbaar aan te nemen.
Elk jaar met Sinterklaas dacht ik dat ik het simpeler en met minder cadeaus had aangepakt en na afloop bekroop me toch een gevoel dat ik alsnog te veel had gedaan. Dus deed ik het het jaar daarop nóg simpeler, om toch last minute weer te twijfelen en dan toch nog maar iets erbij te kopen.
En elk jaar met hun verjaardag kon ik nooit een echt geschikt cadeau bedenken en vond ik achteraf dat ik te weinig had gedaan, de plank mis had geslagen.
Toch zullen mijn dochters zeggen dat ze met alle cadeaus blij zijn geweest.
Kortom, het gevoel van wat teveel of te weinig is, is niet zo eenduidig te zeggen. Het is afhankelijk van de situatie. Het heeft meer met jouw eigen beleving en emoties te maken, dan met de cadeaus zelf.
Mijn inzichten kwamen met de tijd en de meeste wijsheid heb ik pas achteraf gekregen. Het meeste heb ik dus te laat geleerd, waardoor ik er zelf niet volop van kon profiteren, maar hopelijk jullie wel.
Maandagse Motivatie #26
Onder begeleiding 7 dagen opruimen ~ start 4 november
Soms denk ik: wie ben ik nou om te vertellen over hoe geweldig veel moois holistisch opruimen je brengt.
Want:
Ik heb nog steeds achterstallige zaken op te ruimen.
Heel veel beslissingen had ik al veel eerder kunnen nemen.
Ik practice lang niet alle dagen wat ik preach.
Ik heb ook niet alle dagen iets te vertellen over holistisch opruimen, terwijl ik er wel alle dagen mee bezig ben en er zóveel te vertellen is.
Ik heb niet altijd een duidelijk omlijnd plan, opeens bedenk ik iets en dan maak ik daar een nieuw opruimtraject bij. En over een half jaar kan dat weer anders zijn.
Maar wat ik wél met zekerheid kan vertellen:
Ik heb nu een goeie verbinding met mezelf.
Ik heb nu een goeie verbinding met anderen.
Ik heb nu een goeie verbinding met de wereld om me heen.
Dit alles voelt vele malen beter dan hoe het vroeger was.
Juist dáárom wil ik heel graag overbrengen wat ik geleerd heb, over hoe je door bewust bezig te gaan met opruimen en minimaliseren, je een dieper inzicht in jezelf krijgt. Het leven wordt mooier als je jezelf beter leert kennen, met alles erop en eraan. Ik begeleid je heel graag weer een week naar een kalmer, eenvoudiger en zinvoller leven.
Het 7 daags opruimtraject loopt van maandag 4 november tot en met zondag 10 november
Speciaal voor die ene ruimte/kast/berging/kamer in je huis waar je al zo lang tegenaan hikt. Waar je al zo vaak aan begonnen bent (in gedachten) en waar je maar geen deuk in lijkt te kunnen slaan. Je hebt al pogingen ondernomen, maar er lijkt alleen maar meer bij te komen.
Of je hebt deze kast/kamer/berging/schuur al zo lang ontweken, dat het een steeds grotere horde voelt om te nemen.
Welke ruimte of kast of project je aan wilt pakken is helemaal jouw keuze. Dat kunnen de dozen zijn die er nog steeds staan van de verhuizing van 5 jaar geleden. Het kunnen jouw keukenkasten zijn. Of kledingkasten. Babyspullen. Het kan al het papierwerk zijn. De garage. Berging. Of de spullen die je in huis genomen hebt nadat je het huis van je ouders leeg hebt gehaald. Je kiest de ruimte helemaal zelf.
Graag wil ik met jou een week de tijd nemen om die moeilijke plek in jouw huis aan te pakken. Met elke ochtend een mail met een praktische opdracht zul je je bemoedigd voelen om ook die moeilijke plek aan te pakken. Naast de praktische opdracht, deel ik ook inzicht-opdrachten. Deze zijn bedoeld om je vertrouwd te maken met de diepere lagen van het opruimen. Welke stukken je taai vindt om op te ruimen en waarom dat zo is.
De indeling van de dagen ziet er als volgt uit:
🍀 dag 1: stem je af op de kamer / kast. Hoe wil je dat de kamer voor jou werkt? Hoe moet het jouw leven gemakkelijker maken?
🍀 dag 2: opdelen in behapbare stukken. Sorteren, categoriseren, comprimeren.
🍀 dag 3: welke keus is makkelijk terug te draaien (als het nodig is)? Besluiteloosheid ontstaat wanneer je overbelast bent. Maar het zorgt er dus ook voor dat je situatie niet verandert.
🍀 dag 4: reserveer deze dag om daadwerkelijk spullen weg te brengen.
🍀 dag 5: deze dag gaat over waarom we vasthouden aan spullen. Bijna altijd omdat we ons willen beschermen tegen angst of pijn.
🍀 dag 6: vooruit bewegen. De energie van items uit het verleden stagneren de flow. Wat kun je binnen jouw mogelijkheden doen om de energie weer in beweging te krijgen.
🍀 dag 7: een dag voor contemplatie. Met een gesproken meditatie.
Aan het eind van deze 7 dagen heb je niet alleen een flink stuk opgeruimd, maar heb je ook meer inzicht in jezelf.
Na 7 dagen heb je meer zelfkennis ontwikkeld en meer zelfvertrouwen om daarna in eigen tempo verder op te ruimen.
De opdrachten zijn vrijwel hetzelfde als die van een paar weken geleden, met wat kleine aanpassingen en verbeteringen en een nieuwe opdracht voor de zondag.
Er is een whatsappgroep voor wie graag vorderingen wil delen, bemoediging geven en bemoediging ontvangen.
Deelname bedraagt €7
Voel je van harte welkom om je aan te melden.
Warme groet,
Anita
Maandagse Motivatie #25
Voor deze week twee korte aandachtspunten.
Het FlyLady huishoudsysteem (voorgaande motivaties heb ik al een paar voorbeelden uit dit systeem gegeven) heeft maandelijkse taken, wekelijkse taken en dagelijkse taken.
Elke dag van de week heeft een thema:
Maandag is: Weekly Home Blessing, in een uur doe je een vast aantal schoonmaaktaken. Telkens hetzelfde.
Dinsdag: Plan and Play. Je maakt een (menu)planning voor de komende week en je gaat iets leuks doen ter ontspanning.
Woensdag: Anti procrastination Day. Anti uitsteldag. Dit is de dag van de week waarop je iets doet wat je al te lang uitstelt. Bij mij is dat eigenlijk altijd iets regel-achtig. Een instantie of bedrijf bellen of mailen. Afspraken maken. Maar ook een vriendin appen die al te lang niks van mij gehoord heeft. Ik bedenk op maandag altijd wat ik op woensdag ga doen en doe al een paar voorbereidingen, zoals het opzoeken van contactgegevens, omdat ik het anders nog weer opnieuw uitstel.
Donderdag: run errands. Zo jammer dat er niet een goeie vertaling is voor dit begrip. Als je het vertaalt als 'boodschappen doen', dan denk je aan de supermarkt, maar 'running errands' is meer dan dat. Het is ook: spullen naar de kringloop brengen, geleend item terugbrengen, iets ophalen wat je ter reparatie hebt weggebracht (bril, schoenen), naar de stomerij, naar de glasbak, materialen halen bij de bouwmarkt. Maar goed, hier is dus donderdag voor gereserveerd.
Vrijdag: date night. Dit is de dag waarop je iets plant met je partner of andere dierbaren. De tijd nemen om aandacht aan elkaar te geven en te ontspannen.
Zaterdag: Family Fun. Dit is de dag waarop je iets ondernemen met je gezin of met je sociale kring. Met je vriendinnen, familie.
Zondag: Renew your spirits. Besteed tijd aan contemplatie, geestelijke voeding, bespiegelingen.
Ook nog even de weken van de maand op een rij:
De komende week is FlyLady in de slaapkamer.
zone 1 Ingang/rond het huis/eetkamer.
eerste dagen van de maand tot eerste zondag
zone 2 keuken
eerste volle week van de maand
zone 3 badkamer + extra kamer
tweede volle week van de maand
zone 4 slaapkamer met opbergruimte/inloopkast en badkamer
derde volle week van de maand
zone 5 woonkamer
laatste paar dagen van de maand
van maandag tot de eerste van de nieuwe maand
Deze week zitten we in zone 4. De slaapkamer (en een extra badkamer of inloopkast).
Wat is er in je slaapkamer wat je rust verstoord?
Is het een altijd volle wasmand? Is het een stoel met gedragen kleding? Zijn het dozen onder het bed? Is het het stof op je nachtkastje?
Binnenkort organiseer ik weer een begeleid 7 daags opruimtraject.
Deze loopt van maandag 4 november tot en met zondag 10 november.
Het ziet er vrijwel hetzelfde uit als het vorige 7 daagse traject, maar met met kleine verbeteringen en een nieuwe oefening op zondag. Het kost €7.
Wil je (weer) deelnemen? Je bent van harte welkom om je in te schrijven!
Ik wens jullie weer een fijne week!
Warme groet,
Anita
Ps1: Wil je elke week de Maandagse Motivatie in je mailbox? Meld je dan hier aan.
Ps2: Ik heb ook een Instagram Account waar ik gedachtes en berichten deel.
Maandagse Motivatie #24
Vorige week noemde ik het FlyLady systeem. Het is een cyclisch systeem, je doet je routines telkens in een bepaalde volgorde. Dag, week, maand, jaar.
Zoals ik vorige week al liet zien, ga je elke week in een andere ruimte aan de slag. Elke maand opnieuw. Als je dit een paar maanden of jaren doet, dan merk je dat je per keer steeds minder hebt om op te ruimen en het makkelijker is om het schoonmaken bij te houden.
Je doet namelijk ook dagelijkse schoonmaaktaken. Zoals de zogenaamde 'swish and swipe'. Dit houdt in dat je elke dag een doekje over je wastafel haalt en de wc snel schoonmaakt. Beetje zeep in de pot, borstel erdoor. Doekje over de bril en that's it. Elke dag?! ?! hoor ik je denken. Als je overweldigd bent en al teveel op je bordje hebt, dan voelt dat als een te grote verplichting. Maar stel: je doet het twee keer per week? Dan is dat misschien al meer dan je het nu doet.
Terug naar de zones:
zone 1 Ingang/rond het huis/eetkamer.
eerste dagen van de maand tot eerste zondag
zone 2 keuken
eerste volle week van de maand
zone 3 badkamer + extra kamer
tweede volle week van de maand
zone 4 slaapkamer met opbergruimte/inloopkast en badkamer
derde volle week van de maand
zone 5 woonkamer
laatste paar dagen van de maand
van maandag tot de eerste van de nieuwe maand
Deze week zitten we in zone 3. De badkamer en een extra kamer (kantoor, bijkeuken, kinderkamer).
Als je begint met het aanleren van routines, in het bijzonder de routines van FlyLady, dan is het heel interessant om te letten op jouw eigen gedrag. Welk deel vind je makkelijk en welk deel vind je moeilijk?
We hebben allemaal zo onze voorkeuren in het huishouden. Als er wat gedaan moet worden; wat pak je dan altijd het eerste aan? Dat is je voorkeursneiging.
Maar we hebben ook de neiging om telkens hetzelfde te ontwijken.
Waarom we iets ontwijken, dat is voor iedereen verschillend en vaak ook niet klip en klaar. Er kunnen talloze onderliggende redenen zijn waarom je iets uit de weg gaat. Misschien hoor je de stem van je moeder in je hoofd en is dat een reden om het uit de weg te gaan. Of misschien heb je niet het juiste gereedschap? Maar ook die reden kan weer uit een andere laag bestaan.
Omdat FlyLady elke maand terugkerende zones heeft, gaat het je op een gegeven moment opvallen welke zone je altijd maar half-half doet en welke je snel goed onder de knie hebt.
Mijn slaapkamer is bijvoorbeeld altijd wel opgeruimd en (redelijk) schoon. Dat is een ruimte in mijn huis waar ik niet veel moeite mee heb gehad om zo te krijgen en te houden.
Maar als het schema bij zone 5 in de woonkamer aankomt, dan merk ik tegenzin en dat ik de taakjes maar half-half doe. Dat kan deels te maken hebben met dat ik van vroeger gewend was dat het leven zich vooral in de keuken afspeelde en de woonkamer was om 's avonds tv te kijken en visite te ontvangen. Maar het is ook interessant om bij stil te staan, omdat de woonkamer ook symbool staat voor het hart van je huis. Wat doe ik in het hart van mijn huis?
De les van aanleren van routines zit 'm daarom vooral in je gedragingen. Als het aanleren van een schema niet lukt, denken we vaak dat het komt omdat het schema niet goed werkt, maar het is boeiender om te gaan letten op al die kleine gedragingen van onszelf met een schema.
- Wat kunnen we binnen no-time implementeren in onze handelingen?
- Welke deeltaak slaan we altijd over?
- Welk besluit schuiven we telkens voor ons uit?
- Waar zien we als een berg tegenop?
Meestal is datgene wat we uit de weg gaan in ons hoofd groter dan de praktijk. Vaker is het een kwestie van 'onontgonnen terrein'. We zijn met dat deel van die routine (en emotie) gewoon niet zo vertrouwd. Dat kan komen door hoe je bent opgegroeid. Maar ook door ervaringen in je leven. Door herhaling raak je er meer vertrouwd mee. Zowel met de emotie, als met de taak.
Binnenkort organiseer ik weer een 7 daags opruimtraject.
Deze loopt van maandag 4 november tot en met zondag 10 november.
Het ziet er vrijwel hetzelfde uit als het vorige 7 daagse traject, maar met met kleine verbeteringen en een nieuwe oefening op zondag. Het kost €7.
Wil je (weer) deelnemen? Je bent van harte welkom om je in te schrijven!
Ik wens jullie weer een fijne week!
Warme groet,
Anita
Ps1: Wil je elke week de Maandagse Motivatie in je mailbox? Meld je dan hier aan.
Ps2: Ik heb ook een Instagram Account waar ik gedachtes en berichten deel.
Maandagse Motivatie #23
Ik zag van de week een filmpje op instagram. Een jonge vrouw liet zien hoe ze haar (kleine) appartement ging opruimen omdat haar long-distance vriend zou komen.
Haar slaapkamer was bezaaid met kleding. Het lag voornamelijk op de grond. Haar bureau was verborgen onder kleding en lege verpakkingen. In haar badkamer lag eveneens kleding op de vloer. Ze werkte gestaag door om het op te ruimen. Wassen, drogen, opvouwen. Werkbladen leeg, afval weg, schoonmaken. Stofzuigen en dweilen.
Het was heel makkelijk voor mij geweest om te oordelen over de staat van haar huis. In de reacties erbij las ik ook veel mensen die opmerkten dat ze geen zelfwaarde had, omdat ze pas ging opruimen omdat haar vriend zou komen, maar ze dit niet voor haarzelf deed.
Misschien is dat waar, maar het is óók waar dat het ons allemaal wel bekend klinkt: extra opruimen en schoonmaken als er bezoek komt. Dat doe ik ook.
Maar goed, wat je vast ook bekend klinkt: je wilt graag meer orde, minder chaos. Je wilt niet een hele dag besteden om achterstanden weg te werken. Je wilt die dag graag een keer kunnen ontspannen. Hoe fijn zou het zijn als je 'bij' bent. Dat je met een paar handelingen weer rust en orde in je huis hebt?
Wat deze situatie verbetert is:
* minder spullen bezitten. In het geval van het filmpje was er (te)veel kleding
* het aanleren van routines. (terugkerende handelingen op terugkerende momenten)
Voor het ontwikkelen van routines vind ik het systeem van FlyLady het enige systeem wat echt te doen is. Voor elk soort huishouden; alleenstaand, stel, gezin, werkend, thuisblijf, gezond, ziek.
Aan het begin van mijn Een-kastje-per-dag-project werd ik op FlyLady gewezen. Toen ik voor het eerst haar website bekeek vond ik die totáál overweldigend. Het stond bomvol informatie. En dan al die mails! Meerdere per dag. Aanvankelijk bezorgde het me hartkloppingen. Ik wilde niet nóg meer plicht en taak in mijn dag, ik wilde juist MINDER. Niet nóg een dagelijkse routine erbij. Man, ik was al lang blij als ik kon douchen en een keer mijn nagels kon knippen.
Maar ik kwam er toch telkens bij terug. Omdat ik ook wel weer houd van die Amerikaanse stijl van adverteren; alsof je naar een ouderwets prikbord kijkt.
En FlyLady is altijd bemoedigend, nooit oordelend. Ze blijft haar boodschap herhalen en herhalen. Elke dag, elke week, elke maand. Maakt niet uit of je al een jaar haar schema niet hebt gevolgd, ze neemt je gewoon weer bij de hand en je kunt beginnen met de taak van de dag.
Het is een vrij uitgebreid systeem, ik zal er de komende tijd meer over vertellen. Het komt erop neer dat je je huis in weekzones verdeelt. Een week per maand besteed je aan 1 zone. Vaak 15 minuten per dag iets opruimen of schoonmaken. FlyLady vertelt in de mail van de dag wat je kunt aanpakken.
zone 1 Ingang/rond het huis/eetkamer.
eerste dagen van de maand tot eerste zondag
zone 2 keuken
eerste volle week van de maand
zone 3 badkamer + extra kamer
tweede volle week van de maand
zone 4 slaapkamer met opbergruimte/inloopkast en badkamer
derde volle week van de maand
zone 5 woonkamer
laatste paar dagen van de maand
van maandag tot de eerste van de nieuwe maand
Op het moment van schrijven zitten we in zone 2, de keuken. De taak van vandaag (maandag) is om je prullenbak schoon te maken. Niet alleen de zak vervangen (dit is een vaste taak op maandag), maar ook de prullenbak zelf schoonmaken.
Routines lijken een stramien, iets waarin je vastzit, maar het geeft je ook vrijheid. Als je niet elke keer over na hoeft te denken 'wat moet ik nu het eerst of het laatst doen', dan neemt dat ook geen bandbreedte meer in in je hoofd. Je hoofd krijgt meer ruimte en dan komt er rust.
Marli Huijer schreef een interessant boek over Ritme. - op zoek naar een terugkerende tijd
"Hebben we in ons leven eenmaal een ritme te pakken, dan houden we dat graag vast. Zich herhalende handelingen, hoe routineus ook uitgevoerd, brengen orde in het bestaan."
Ik wens jullie weer een fijne week!
Warme groet,
Anita