Beltane ~ creatiekracht en vruchtbaarheid




Het Keltische jaarfeest Beltane (spreek uit: bel-teen) wordt op 1 mei gevierd.


Dit feest markeert het hoogtepunt van de lente en het begin van de zomer. Het feest van vruchtbaarheid, nieuw leven, overvloed en passie. Vruchten komen, nadat er bloei is geweest.


In vroeger tijden waren mensen meer één met de natuur. Het was toen heel duidelijk dat de natuur de mensen voedde. Het belang om goed voor de natuur (planten, dieren, aarde) te zorgen was veel directer dan hoe het nu is. In onze huidige tijd staat hoe ons voedsel in elkaar gezet wordt verder van ons af, het is minder zichtbaar. Maar in vroeger tijden lag de natuurbeleving veel dichter bij elkaar. Wat mensen in de natuur zagen, zagen ze ook in zichzelf. 


Vruchtbaarheid is een belangrijk thema van het feest Beltane. Bij fruitbomen en -struiken komt eerst de bloesem, daarna de vrucht. Voordat een appelboom appels draagt, komen eerst de bloesems. En die bloesems moeten bevrucht worden. Het feest Beltane is een verbeelding van dit samenspel. Het samenkomen, het verenigen van het mannelijke en het vrouwelijke. Zoals een huwelijk en zoals het verwekken van een kind. 


Dit samenspel zit ook in jou. Jezelf openstellen zoals een bloesem dat doet, met alle kwaliteiten die je in je hebt. Daarna komen de vruchten. 


Beltane wordt gezien als het vuur van de samensmelting van god en godin. Het mannelijke aspect staat voor initiëren, opwerpen en manifesteren. Het vrouwelijke aspect staat voor voeden, zorgen en dragen.


Tijdens Beltane zijn we precies op het smeltpunt van het afwerpen van het oude en het nieuwe wat ontluikt. Zaden ontkiemen, hun schil valt af. Bloesems komen uit hun schulp. Creatiekracht laat zich nu in alle glorie zien.


Wat er in de natuur gebeurt, wordt met feesten gevierd. Elk jaarfeest heeft zo zijn eigen kracht. Naarmate je meer en meer jezelf leert kennen, kun je de subtiele veranderingen in de seizoenen ook beter bij jezelf waarnemen. Hoe stroperig een overgang van seizoenen kan voelen. Hoe ontzettend donker het in je innerlijk leven kan voelen. Hoe je de ene keer vertrouwen verliest en de andere keer vol vertrouwen bent.


Ideeën ontstaan in ons bekken. Ons hoofd geeft beeld aan onze ideeën. Als je dit zo een beetje probeert voor te stellen, dan voel je waarschijnlijk al hoe uitdagend dit proces is. Om iets nieuws te laten ontstaan, moet je je helemaal overgeven. Zakken in het bekken en ja, zelfs een beetje vormeloos worden. Daarna ontstaat er weer iets en kan het hoofd er een plan bij maken. En zo gaat dat telkens opnieuw, in onszelf en ook in de natuur.


Als je teveel vastzit in het hoofd, ga dan aan het werk met je handen. Dat kan huishoudelijk werk zijn. Poetsen, dweilen. Maar dat kan ook op een creatieve manier zijn. Pluk bloemen en maak een boeket. Ga boetseren (ik kocht onlangs bijenkneedwas). Handwerken. Taart bakken. Laat het vooral om het creatieve proces zelf gaan, niet om het resultaat. 


Vragen om jezelf te stellen: 

Vragen die je jezelf kunt stellen; wat moet ik achter me laten? Wat hoort bij het verleden en moet ik daar ook laten?

Hoe maak ik de groei die zich aandient ook daadwerkelijk mogelijk? Wat kan ik doen wat bijdraagt aan deze groei? Welke talenten mogen bij jou ontluiken?


Warme groet, 

Anita 


Ps: zoek je regelmatig motivatie? Sinds deze week schrijf ik Maandagse Motivatie
Een alledaags bericht over holistisch opruimen, ter overpeinzing, bemoediging en vooral om te motiveren. 


Ongeveer een keer per maand verstuur ik een nieuwsbrief met inspiratie en bemoediging voor iedereen die op zoek is naar een opgeruimder, eenvoudiger en zinvoller leven. Spreekt dit je aan, dan ben je van harte welkom om je via deze link in te schrijven. 


2 opmerkingen

  1. Wat een goede vraag: 'Wat moet ik achter me laten...' Ik kom er meteen over aan het nadenken. En wat een prachtige foto. Heb jij dat zelf gemaakt Anita?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze vragen zijn fijn om op te herkauwen de komende periode.
      Dankjewel voor je compliment. Vorig jaar maakte ik deze bloemenbol.

      Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!