Maandagse Motivatie #3

 


Vind jouw versie van 'genoeg'. 


Wanneer je in een staat van chaos, stress en overweldiging zit, dan wil je vooral alle prikkels weg. Alles is je dan teveel. Je wilt het liefst alles opruimen wat je ook maar enigszins prikkels bezorgt. Zo snel mogelijk. Als je dan kijkt naar hoe anderen het doen, hoe leeg het aanrecht van een ander is, hoe geordend de keukenkasten, hoe schoon en vrij van tierlantijnen. Hoe geolied hun routines. Dan kan dat wel eens voelen als een onbereikbaar ideaal.


Wat ook kan gebeuren is dat wanneer mensen weten dat je aan het opruimen bent, er een opmerking kan komen 'o heb jij schoonmaakflessen in de vensterbank? ik dacht dat je aan het opruimen was?' of 'Heb jij nog steeds boeken? Ik dacht dat jij aan het minimaliseren was?'


Er is altijd iemand anders die het opgeruimder heeft, die spullen niet heeft die jij nog wel hebt. 

Het belangrijkste bij holistisch opruimen is dat je op zoek gaat naar een balans waarin het genoeg is voor jou. Genoeg ruimte. Genoeg spullen. 

Niet perse minder dan een ander, maar wat in jouw behoeftes voorziet. 


Wat ik gemerkt heb in al die jaren opruimen is dat de meeste mensen teveel spullen hebben, maar ook (en vooral) niet de juiste spullen. In ons dagelijks leven gebruiken we spullen die niet perse aan onze behoeftes voldoen. Kleding die we wel dragen, maar niet (meer) echt onze smaak is. We gebruiken spullen die deels kapot zijn, maar op zich nog wel functioneren (bijvoorbeeld een stofzuiger waar een knop is afgebroken, maar nog wel bediend kan worden). Spullen die onhandig zijn in gebruik. Bijvoorbeeld een trage laptop. 


Voor welk item in jouw huis gaat dit op? En zou je die willen en/of kunnen vervangen. Misschien wel met de opbrengst van andere items die je hebt verkocht


Ik wens je weer een fijne nieuwe opgeruimde week. 

Op maandag 27 mei start ik weer met een opruimtraject. Het thema van deze zomereditie is 'jouw volle potentieel'. 


Warme groet, 

Anita


3 opmerkingen

  1. Die stofzuiger met een afgebroken knop herken ik. :) Maar ik ga hem nog niet vervangen. Eerst is een nieuwe printer aan de beurt. Ik ga vast weer meedoen aan het opruimtraject!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben eigenlijk ook altijd wel bezig met opruimen, pas weer wat dingen via Marktplaats kunnen verkopen, zo heeft iemand anders er nog plezier van.
    Je moet er ook wel aan toe zijn om iets op te ruimen/weg te doen.
    Zo heb ik vorige week een grote bak met (kerst)kaarten nagekeken en het meeste weggedaan. Dat wilde ik al eerder, maar toen schoof ik het voor me uit, nu is het gebeurd! Zo kom ik elke keer een stapje verder. Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat vind ik een intrigerend onderscheid: teveel of verkeerde spullen. Daar ga ik eens over nadenken.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!