Recept voor luchtige bosvruchtencake

 



Wekenlang, zelfs maandenlang, bakte ik vrijwel niks meer zelf. Ik denk dat ik in de Kerstvakantie voor het laatst iets bakte. Ik gebruikte mijn tijd om te herstellen, de jarenlange spanning af te bouwen en nieuwe krachten op te bouwen. Overigens bleef ik wel de warme maaltijden koken, maar koekjes e.d. haalde ik in de winkel. Ik wilde mezelf even ontslaan van de plicht van het zelf bakken of om nieuwe dingen te proberen. Ik zou wel zien wanneer ik weer zin kreeg. 


Opeens was daar de zin weer. Voor visite bakte ik deze makkelijke bosvruchtencake. Ik had niks meer in huis voor bij de thee en ik rekende voor mezelf uit dat het ongeveer evenveel tijd zou kosten om naar de winkel of de bakker te gaan, dan om zelf deze cake te bakken. 


Sindsdien is de deur naar meer bakken weer opengezet en ik kan je vertellen dat het heerlijk is om iets weer op te pakken waar je plezier aan beleeft, maar dan op het moment dat je er zelf zin in hebt. 


Deze cake komt uit het Handboek babyvoeding van Amanda Grant, waar ik toen mijn meiden klein waren ontzettend veel uit gekookt heb en waar voor mij echt nuttige informatie in stond. Over voedingswaarden (eiwitten, ijzer, calcium etc.) en over welke voeding per leeftijd (de tabellen gaan in maanden). Ook handige weekmenu's. Voor mij was dit boek 1000 x informatiever dan het halfbakken advies van het Consultatiebureau 'een portie'. Wat is een portie? Hoeveel gram? Het boek is alleen nog tweedehands verkrijgbaar. *


In ieder geval. Deze cake is heerlijk met het zomerfruit, eenvoudig om te maken en geschikt voor alle leeftijden (niet alleen voor baby's). Ik deed er deze keer aalbessen uit eigen tuin in, aangevuld met een doosje bosvruchten van AH uit de vriezer. 





Ingrediënten: 

130 gr. ongezouten roomboter, kamertemperatuur
80 gr. lichtbruine basterdsuiker
2 eieren, losgeklopt
2 druppels vanille-extract
130 gr. zelfrijzend bakmeel
ca. 180 gr. gemengde bosvruchten (bosbessen, frambozen, bramen, zwarte bessen, aalbessen)


Werkwijze: 

- Verwarm de oven voor op 180 C, maar ook weer niet te ver van tevoren, want dat is zonde van de energie. Vet een kleine ronde springvorm (ca. 20 cm) in. Of een andere bakvorm van je voorkeur, maar dus niet een te grote. 

- Klop de boter en suiker luchtig. Eerst de boter, daarna samen met de suiker. Voeg tijdens het mixen geleidelijk de eieren erbij, zorg dat het goed is opgenomen, voordat je het volgende ei erbij doet. 

- Doe de vanille extract erbij en daarna op een lage stand de zelfrijzend bakmeel. Mix op een lage stand en niet langer dan nodig. Omscheppen met een spatel kan ook. 

- Spatel voorzichtig het (bevroren) fruit erdoor. Je kunt het fruit eerst even wat bestuiven met wat bloem of poedersuiker, dan zakken ze niet zo snel naar de bodem tijdens het bakken. 

- Schep het beslag in het bakblik. Als je bevroren fruit gebruikt dan wordt het beslag stug door de kou. Het laat zich dan iets minder makkelijk verdelen in het bakblik, maar dat lost zich snel genoeg op. Verdeel het beslag met de bolle kant van een lepel. 

- Bak in de oven gedurende 25-30 minuten. Even met een lange satéprikker proberen of de cake gaar is. De cake moet een beetje sponzig worden (maar wel gaar) en een lichtbruine bovenkant hebben. 


Deze cake kun je ook invriezen. In punten of in zijn geheel. Ik haal 10 punten uit een deze cake en gebruik een springvorm van 20 cm. 


Veel plezier van deze makkelijke, smakelijke cake. 


Warme groet, 

Anita


*dit is een affiliate link. Soms verwijs ik naar producten, als ik denk dat je er iets aan hebt. 
Mocht je hier iets bestellen, dan ontvang ik een kleine bijdrage. 



1 opmerking

  1. Je presentatie vind ik ook geweldig, op zo'n glazen schaal. Hij lijkt me erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!