Op vakantie in de meivakantie

De hoogste tijd voor weer een blogpost! Niet alleen om de stilte te doorbreken, maar vooral omdat ik ongedurig, onrustig en humeurig word nu ik al zo lang niet geschreven heb.

In al onze wijsheid hadden de man en ik bedacht dat we dit jaar in de meivakantie op vakantie zouden gaan. De kinderen hadden twee weken vrij in het verschiet en dan is er tijdstechnisch gezien wat meer tijd om ergens naartoe te reizen. Drie jaar geleden gingen we bijvoorbeeld naar Zweden. Aangezien het in mei voor veel bestemmingen nog laagseizoen is, konden we ook iets ondernemen dat in het hoogseizoen nicht im Frage ist. Zoals het Gardameer bijvoorbeeld. Daar wilde dochter Ellie graag naartoe. De overleden vrouw van mijn schoonvader had haar hart verpand aan het Gardameer en kwam er vanwege haar werk als toeringcarchauffeur elke zomer. Het sprak tot dochter Ellie's verbeelding en het was voor ons ook een plek om haar te gedenken. De man en ik wilden ook wel naar het Gardameer, maar echt nevernooitniet in het hoogseizoen. Want veul te druk, veul te duur en veul te heet! In de meivakantie zouden wij het nog kunnen behappen.

Wij reserveerden een leuke stacaravan op een camping aan het Gardameer voor een week, een nachtje hotel op de heenreis in München en op de terugreis hetzelfde hotel. Nee, we hebben niet gevlogen. Ik weet dat velen liever het vliegtuig pakken, want 'dat kost geen drol' en 'is veel sneller', maar ik heb ontdekt dat het maar net is hoe je rekent. In principe vliegen we binnen Europa niet of zo beperkt mogelijk (Engeland bijvoorbeeld is wat bewerkelijker om met de auto te bereizen vanwege dat water ertussen). Vliegen is mij te stressvol, slecht voor mijn gezondheid en slecht voor het milieu. Dat hele gedoe met inchecken, douane en wachten vind ik teadious en wil ik alleen nog doorstaan voor intercontinentale vluchten. In 2009 heb ik voor het laatst gevlogen en het bevalt mij prima. Michel moet voor zijn werk nog wel eens vliegen. Dus we gingen met de auto, want de reis zelf hoort ook bij de vakantie. Zo zien wij dat.

Het was prachtig in Italië. De dorpjes, de taal, de babbelgrage Italianen, het bekoort me nog altijd. Maar ik herinnerde me ook weer waarom ik na onze eerste vakantie samen die naar Toscane ging, in 2003, tegen Michel zei dat ik wel genoeg had van cultuurvakanties en dat ik het miste om er in de natuur op uit te trekken.
Italië zit bomvol cultuur, wetenswaardigheden, geschiedenis, maar het betekent wel dat je van dorpje naar dorpje gaat, van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid. Er is geen ontkomen aan het toerisme - en dan zaten we nog in het laagseizoen; overigens weten wij nu echt zeker dat we NIET - ik herhaal NIET - in het hoogseizoen daar willen zitten - en dat je veelal aangewezen bent op de auto om ergens naartoe te gaan. Je kunt natuurlijk ook op de camping blijven, maar dan kun je net zo goed naar Appelscha gaan. Dus, hoewel we een uitstekende vakantie hadden, was ik ook erg blij dat we weer naar huis gingen.

Financieel gezien was het een grotere aderlating dan ik voorzien had. Het enige goedkope aan de vakantie was de accommodatie zelf. Ik was duidelijk niet meer zo'n vakantie gewend. Het hielp ook niet mee dat de auto vlak voor de vakantie een grote beurt kreeg en mijn wasmachine vlak voordat we vertrokken kapot ging.

In de zomer gaan we niet op vakantie. Een kwestie van omstandigheden en keuzes maken. Het kan tenslotte niet allemaal. Michel is altijd degene die toch graag weg wil, maar zijn werk houdt dat nu tegen en ik juich, want zo heb ik ook geen stress van de planning en voorbereiding. Het moet ook geen 'must' worden om op vakantie te gaan.  Vakantie zou een onderbreking moeten zijn wanneer je het nodig hebt, maar het is ook heel bevrijdend om het hele idee van 'ik moet op vakantie, anders kom ik de rest van het jaar niet door' los te laten. Kijk maar eens waar je zin in krijgt als je helemaal niks in het verschiet hebt. Wat ga je ondernemen als je thuis drie hele weken de tijd hebt? Vlucht je steeds je huis uit? Waarom? Heb je het idee dat je wat mist? Wat mis je dan? Dat zijn zomaar vragen die je jezelf kunt stellen en waar je misschien wel meer aan hebt dan wanneer je op een camping of op een terras zit in een ander land.

Rust en regelmaat, daar heb ik meer van nodig momenteel. Ik wil niet klagen - hoewel ik daar heel goed in ben - maar laat ik het zo zeggen dat ik me wel eens beter heb gevoeld, zowel mentaal als fysiek.

Hè, lekker om weer te schrijven! Genoeg gekeuveld. Tijd voor wat foto's!

Salò

Camping San Fransesco - aan de zuidkant van het Gardameer

Ze wilden wel even romantisch poseren

Als dit meisje haar voeten maar in het water kon doen was zij blij. 


Dorpjes = winkelen

Ruine op Sirmione

LimoneLimone

Limone

Soms lijken ze wel op een tweeling. 

De man had zijn pet en zijn sandalen vergeten. 
De plaatselijk gekochte sandalen van Chinese makelij waren geen hit, maar de pet van Italiaanse makelij wel. Maar goed, daar zat dan ook een prijsverschil in. Soort selfie. 

Thuis draait de nieuwe wasmachine volop. Deze huisvrouw is er dolblij mee!
Het was mijn eerste bestelling bij Coolblue en was aangenaam verrast. De bezorgjongens stonden om 7.10 u 's morgens al voor de deur. Krijg je ervan als je dichtbij een distributiecentrum woont. Zo kon ik meteen al mijn vakantiewas gaan draaien. Het was mooi weer, dus de zon zorgde voor het drogen. 


Hartelijke groet,
Anita23 opmerkingen

 1. Oh ik zit te genieten van de tweelingfoto's: 'Soms lijken ze wel op een tweeling'. Dat is bij onze tweeling (ze zijn nu twee) precies zo. Soms lijken ze wel op een tweeling. Ik vind het er trouwens erg aantrekkelijk uitzien allemaal,
  Tja en dan nog even over teadious. Ik kende het woord niet en omdat ik me afvroeg of er geen nederlands woord voor zou zijn, zocht ik het op. Kon het eerst niet vinden. Klopt ook, je schrijft het anders, tedious. En er zijn wel degelijk Nederlandse woorden voor: vervelend, eentonig, langdradig, saai. Lekker belangrijk hè. Maar ik betrap mezelf ook vaak op het gebruik van Engelse termen terwijl dat niet nodig is en dat ergert me dan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap je meteen. Ik probeer Engelse termen te vermijden, maar ik merk dat als ik in een bepaalde bui ben, ik ze er toch tussendoor gooi. Dan ben ik wat nonchalanter, of ik wil sneller, zoiets. Ik dit geval heb ik zelfs in mijn snelheid de juiste spelwijze niet goed overgenomen :-/
   Het frappante is dat als ik aan tedious denk, ik aan ál die andere Nederlandse woorden denk die jij noemt. Tedious omvat voor mij meer dan alleen 'eentonig' bijvoorbeeld. Het is het allemaal.

   Verwijderen
 2. Mooie foto’s. Ik hou van Italië. Heb er bijna een jaar gewoond. Maar ik snap de strekking van je verhaal goed. Wij gaan nog op vakantie. Drie dagen Londen en een weekje Egmond. En hoeveel zin ik ook heb. Het is ook wel stressvol. Ander bed. Andere omgeving. Drukte etc. Maar ik heb mij voorgenomen zoveel mogelijk te genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het blijft een spanningsveld tussen het plezier wat vakantie oplevert en de stress die het oplevert. Het is misschien ook maar net hoeveel andere zorgen een mensen in zijn/haar leven heeft.

   Verwijderen
 3. Wij gaan over een paar weken op vakantie, naar Zuid-Limburg. Een vliegvakantie zit er financieel er niet in. In de zomer gaan wij ook niet weg, ik kan met de bus naar het strand.
  Ik vind ook dat je ieder jaar niet op vakantie hoeft. Volgend jaar gaat Naomi naar de basisschool, dus zijn we dan ook aan de schoolvakanties gebonden. En zoals je schrijft, is het erg duur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Schoolvakanties hebben wel een plezierig natuurlijk ritme, maar dat moet ook maar weer net passen met je werk. Het maakt je wat minder flexibel en je bent gebonden aan duurdere periodes. Daar word je dan ook weer creatief in, zo hebben wij dus de meivakantie ontdekt als uitwijk voor goedkopere bestemming.

   Verwijderen
  2. Met de bus naar het strand rijden klinkt wel erg gezellig trouwens.

   Verwijderen
 4. Prachtige foto’s!
  Maar heel herkenbaar hoor, dat spanningsveld tussen cultuur snuiven en natuur. Ik vind cultuur bekijken leuk, maar het maakt me ook vaak heel moe. Heb de natuur en de rust nodig om op te laden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij gingen jaren geleden in de zomer naar Torbole. En ja het is daar druk. Ook op de campings en ienieminieplekken ook nog zodat we met ons gezin, tenten en surfgerief wel 2 plekken naast mekaar moesten huren of we konden niet meer buiten met de tafeltjes en stoeltjes. We vonden het daar wel zalig omwille van het feit dat er dag in dag uit gesurft werd. Maar naarmate de jaren verstreken werd het er steeds drukker. Nu zou ik er nooit meer naar toe willen in het hoogseizoen. Daarin heb je volledig gelijk! Maar omdat wij onderwijsmensen zijn kunnen we alleen maar in het hoogseizoen. Toch nog even zal dat zo moeten. Aan de foto's te zien hadden jullie het toch wel erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aan het toerisme rond het Gardameer kun je inderdaad nauwelijks nog ontkomen. Ik snap dat je nu voor een andere bestemming kiest. We hebben inderdaad een hele leuke week gehad, we hebben onze pleziertjes gehad, maar de rust van de natuur die miste ik.

   Verwijderen
 6. Ik geniet van je foto’s en van wat je schrijft!
  Voor mij is het belangrijk om zoveel mogelijk zonder druk (‘moeten’) van buiten te leven en ons fort thuis is (bijna) altijd een verademing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel. Ik hou erg van mijn huis, maar ik merk ook dat vooral mijn huisgenoten niets 'moeten' als we thuis zijn. Daar is nog wel ruimte voor betering. Wanneer we op vakantie zijn, dan vallen er veel verantwoordelijkheden die ik heb, weg.

   Verwijderen
 7. Dat was toch wel genieten. Toen ik 17 was ging ikmet een collega voor het eerst naar het Gardameer. Geweldige vakantie was dat. Italië is inderdaad mooi voor cultuurmensen, af en toe leuk maar doe mij ook maar de natuur. Die pet staat inderdaad heel goed. Leuke foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om weer wat van je te horen! Ben benieuwd hoe je het zou vinden als je nu weer ging. Of je nog dingen herkend of dat er echt veel veranderd is.

   Verwijderen
 8. Prachtig Italië! Ik wil graag weer eens terug, maar ik vond het die paar jaar terug toen ik er voor het eerst was zo verschrikkelijk warm... Dus bedankt dat je me op het meivakantie idee hebt gebracht. Hier hebben ze altijd twee weken vrij ;)
  En de auto is zo veel relaxter dan zo'n benauwd vliegtuig.
  Gr Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Italie is in augustus echt heel warm. Ook voor bestemmingen die in het hoogseizoen bijna onbetaalbaar zijn, is de meivakantie een goeie uitwijk.

   Verwijderen
 9. Ik voel gewoon helemaal met je mee... en zit instemmend te knikken terwijl ik je bericht lees! Hier ook iemand die niks moet hebben van al die drukte...en dat hutjemutje op elkaar zitten.. en die hitte...
  Ik heb genoten van je foto's en je schrijfstijl! Super..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik doe het ook het best op rust en regelmaat. Om die reden gaan we ook nooit op vakantie. Ik vind dat echt verschrikkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuke foto's. Zo te zien en te lezen een geslaagde vakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was zeker een geslaagde vakantie, maar me weer opladen moet ik toch in de natuur doen.

   Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!