Zelf maken: zoete chilisaus


Het maken van zoete chilisaus stond al heel lang op mijn verlanglijstje. Ik was al zover dat ik op mijn pinterest bord een recept had bewaard. Onlangs kwamen onze dochters thuis met een paar flinke rode pepers van hun schooltuintjes. Ellie zegt: 'je kunt er ook chilisaus mee maken'. Gratis tip van de tuinman :-)
Dus wij maakten samen chilisaus.
Wel goed om denken dat je na het snijwerk je handen wast en niet tussendoor in je ogen wrijft of aan je neus krabt....

Hoe maak je zoete chilisaus?


De verhoudingen voor een flesje van 250 ml zijn (op de foto heb ik twee flesjes van elk 200 ml en 5 pepers):
3 fijngehakte Spaanse pepers
125 ml appelazijn
1 tl zout
185 gram (fijne) kristal suiker
1 teen geperste knoflook
Doe alles in een pan en breng dit al roerende aan de kook. Daarna ca. 5 minuten laten inkoken tot een siroop. Als het te dun is, suiker toevoegen. Als het te stroperig is, azijn toevoegen. Tot slot overgieten in leuke, schone flesjes

NB: ik heb vrijwel alle zaadjes erbij gedaan, maar dat is misschien te pittig. Dan kun je de helft gebruiken, of zeven voor gebruik. 
Zo simpel kan het zijn!

Warme groet,
Anita



9 opmerkingen

  1. Klinkt heel eenvoudig, welke appelazijn gebruik jij hiervoor en hoe lang kun je het bewaren ?

    Groet Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruikte (dure) biologische kwaliteits appelazijn. Ik heb ook zelfgemaakte in huis, maar durfde dat op een of andere manier niet aan.
      Door de suiker kun je het denk ik wel een jaar bewaren. Ik zou dat wel aandurven in ieder geval. Ik bewaar het tot nu toe buiten de koelkast.

      Verwijderen
  2. Lekker en best eenvoudig om te maken. Drogen kan ook! Ik kreeg een hele grote pot gedroogde peper.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. :-) ik zou zeggen zonder zaadjes smaakt t naar net niks toch?
    zelf doe ik er nog gezeefde tomaten door, en ehm ipv suiker doe ik er een flinke scheut zelfgemaakte gembersiroop door(en proef of ik t zoet genoeg vind), ehm als ook wat tenen knoflook en een snufje zout.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed idee van die gembersiroop. Ga ik die ook toevoegen aan mijn zelfmaakrepertoire 😊
      Natuurlijk maken de zaadjes de smaak, maar misschien wil je ze net niet als herkenbare zaadjes in je eten? Kan me dat zo voorstellen tenminste dat er mensen zijn die dat niet willen of te pittig vinden.
      Groetjes Anita

      Verwijderen
  4. Wat een goed idee!
    Ik heb een paar jaar achtereen pepers heel langzaam gedroogd in de oven. We hebben er jaren plezier van en het staat ook leuk in een glazen pot. Maar ik ben allergisch voor de lucht die tijdens het drogen (en ook tijdens het snijden van verse pepers) vrijkomt.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!