Zelf maken: gebreid vaatdoekje



Handwerken heb ik altijd leuk gevonden. Breien, haken, naaien, borduren. Iets zelf kunnen maken met mijn handen, geeft mij enorm veel voldoening. De voorbereiding, het uitdenken, het uitvoeren is ontzettend leuk. En niet onbelangrijk: je hebt iets tastbaars in handen. Handwerken is ook nog eens heel rustgevend. Afgezien van de frustraties die het ook oplevert ;-).

Ik weet dat niet iedereen even handig is met naald en draad. Als het op zelf maken en handwerken aankomt hoeft het ook niet perse hoogstaand of ingewikkeld te zijn. Je hoeft ook niet alles te kunnen. Iets eenvoudigs repareren zoals een zoom in een kussenhoes of een broek inkorten kun je leren en het geeft jou vrijheid. Je bent minder afhankelijk van anderen en je kunt op die manier iets repareren wat je anders nieuw zou kopen.

Om geld te besparen hoef je geen vaatdoekjes te gaan breien, maar het is wel leuk om te doen! Het is een overzichtelijk project, je kunt het gewoon onder het tv kijken doen, als je kinderen in de speeltuin spelen en jij op een bankje zit, of als je in een wachtkamer zit. Deze gebreide doekjes zijn van 100% katoen, dus je kunt het heet wassen. Het patroon wat ik hier laat zien is een wafelpatroon en die bevalt me het best; het effect van dit patroon is een dik lapje dat goed werkbaar is in de keuken.

Microvezeldoeken zijn handig, maar bij elke wasbeurt komen kleine plastic deeltjes vrij, die in ons water terecht komen. En laat ik dat nou net willen vermijden. Lees ook mijn blogpost over Wat zit er in mijn kleding?

Het patroon is als volgt: 


Zet 49 steken op met breinaald 3,5 mm en Drops Paris.
Brei 3 ribbels in ribbelsteek:  brei alle naalden recht heen en weer. 1 Ribbel is 2 naalden recht.
Brei dan 3 steken recht (dit is je kantsteek)

Dan als volgt:

Stap 1

1 steek recht
2 steek averecht
herhaal totdat je nog drie steken over hebt. Brei de laatste 3 steken recht.

Naald terug:
Drie steken recht (dit is je kantsteek)
1 steek averecht
2 steek recht
(Dus omgekeerd van de naald heen)
Laatste drie steken recht.

Stap 2. 


Vervolgens:
1 naald recht
1 naald averecht terug. Let wel op dat je de eerste en laatste drie steken recht breit! 

Herhaal vanaf stap 1. Daarna weer stap 2 enz. totdat je werk ongeveer 20 cm meet. Ik hou altijd aan dat de lengte en de breedte gelijk uit moeten komen. Om dat te bepalen vouw ik mijn werk in een puntje. De Y-as vouwen langs de X-as.

Sluit af met 3 ribbels (6 naalden heen en weer recht) en kant losjes alle steken af.
Voordat je afsluit met deze drie ribbels kijk even hoe je uitkomt met lengte en het patroon. Het mooist wordt het als je die 3 ribbels doet na de steken van Stap 1.





Overigens kun je ook heel goedkoop van oude flanellen lakens doeken maken. Handig voor allerlei werk in het huishouden. Ik heb er een aantal in mijn kast die mijn moeder genaaid heeft.


Op de foto: onderste twee doeken zijn van flanellen lakens genaaid door mijn moeder. De bovenste zijn vaatdoekjes die ik eerder breide en in gebruik heb. De blauwe is met een blokkenpatroon, maar de wafelversie vind ik het leukst.


NB het patroon komt van Drops Design en heet Waffle Love. Het garen koop ik meestal bij Hobbydoos.nl vanwege het grote assortiment. Ik heb Drops Paris gebruikt, gewicht 50 gr. Drops Paris is een voordelige katoenen garen en kan gewassen worden op 60 C.

Warme groet,
Anita

=========================================================================
In 2012 begon in mijn leven te vereenvoudigen door het opruimen van mijn huis. 

Mijn belevenissen over opruimen en minimaliseren, over eenvoudiger leven ben ik bij gaan houden op dit blog. Omdat ik het een enorm leerzaam proces vond - en nog steeds vind - ben ik blijven bloggen en vertellen over hoe je op een praktische manier meer richting aan je leven kunt geven en veerkrachtiger wordt en een groter gevoel van zingeving krijgt. 

Wil je op de hoogte blijven, dan vind ik het leuk wanneer je je aanmeldt voor mijn maandelijkse nieuwsbrief. 

21 opmerkingen

  1. Het rare is dat ik heel veel brei en haak maar het is nog nooit in me opgekomen om vaatdoekjes te breien. Waarom? Dat weet ik eigenlijk niet. Misschien omdat ik bang ben dat ze toch niet zo goed functioneren als vaatdoek? Restjes katoen genoeg, dus ik ga het toch eens proberen. Ik vind het patroontje mooi.
    Paris is een van de goedkoopste garens van Drops (wat sowieso een betaalbaar label is), misschien heb je het daarom gekozen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat laatste zou maar zo kunnen. Zo'n knieperd kan ik wel zijn ;-)

      Verwijderen
  2. Dat ik daar nu zelf nooit over nagedacht heb dat die microvezel doeken ook vervuilend zijn! Stomstomstom. Ik zag ze al eerder voorbij komen die zelfgemaakte doekjes maar dacht altijd dat ze wat te dik zouden zijn? Maar ik ga het toch eens proberen. De vakantie staat voor de deur dus dan is er veel tijd om te breien. Dankjewel voor het delen van het mooie patroon! Ik ga er mee aan de slag!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Er zijn meer patronen te vinden op garnstudio. Misschien vind je deze te dik. Ik heb eerder vaatdoekjes gemaakt in gerstekorrel, maar die vond ik te dun. Hangt natuurlijk ook af van hoe stevig je breit. Nou, ik zie ze wel voorbij komen op je blog :-)

      Verwijderen
  3. Wat geeft dat toch veel voldoening hè, als je zelf je spullen kunr maken. Zo breide ik een setje gastendoekjes voor op het toilet. Een wirre en een grijze. De witte gaat gewoon met de witte was op 90 graden en de grijze met de handdoeken was. Zulk puur materiaal, dat katoen. Heerlijk.
    Fijne zondag,
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, als groter gastendoekje is het ook heel leuk.

      Verwijderen
  4. Leuke patroontjes en inderdaad leuk om te breien en zo fijn in gebruik. Jammer dat mijn kast vol is er is nog katoen genoeg. Die syntetische doekjes kleven altijd zo aan mijn handen heb er zo'n hekel aan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je wat ruwe handen hebt, dan blijven synthetische doeken aan je handen kleven. Ik hou daar ook niet van.

      Verwijderen
  5. De doekjes zien er prachtig uit, ook leuk om als kadootje weg te geven. Ik vraag mij alleen altijd af of het fijn werkt met schoonmaken. Daar kom je alleen achter als je het probeert! Sowieso leuk om er eens één te breien.
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad leuk als kadootje. Of, zoals Mirjam's idee, gastendoekjes te breien. Ik gebruik ze om het aanrecht mee af te vegen en de eettafel. Zeg maar alles met een groot werkoppervlak.

      Verwijderen
  6. Leuke patroontjes en mooie kleuren. Zonde om als vaatdoek te gebruiken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, dat is wel eens een nadeel van zelfgemaakt: je vindt het zonde om te gebruiken :-)

      Verwijderen
  7. Is er misschien ook een haakversie van? Dat kan ik namelijk wel. Breien wil mij niet goed lukken en ik vind dit wel een heel leuk idee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze kwam ik tegen. Is dit wat voor je? https://www.garnstudio.com/pattern.php?id=6924&cid=7
      Ik heb weinig gehaakte patronen gevonden, behalve de standaard met stokjes.

      Verwijderen
    2. Erg leuk die vaatdoekjes zelf gebreid leuke patroonjes

      Verwijderen
  8. Hoi Anita,
    Deze post is alweer van een tijdje terug. maar ik vond het toch leuk om te laten weten dat ik deze instructies heb gebruikt om te leren breien. Het eerste doekje was nog een rommeltje, maar bij het zesde doekje had ik de smaak te pakken. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Mieke,
      Wat een onverwacht bericht en heel erg leuk om te lezen. Hier doe ik het voor :-)
      Hartelijke groet,
      Anita

      Verwijderen
  9. hallo Anita, ik vraag me af of jouw beschrijving van dit patroontje goed is.
    jij zegt...
    Stap 1
    1 steek recht
    2 steek averecht
    herhaal totdat je nog drie steken over hebt. Brei de laatste 3 steken recht.

    Naald terug:
    Drie steken recht (dit is je kantsteek)
    1 steek averecht
    2 steek recht
    (Dus omgekeerd van de naald heen)
    Laatste drie steken recht.

    moet je de 2de toer niet beginnen met 2 steken recht, 1 steek averecht?
    2 steken recht komen dan boven je 2 steken averecht van de vorige toer.
    even de kant steken niet mee geteld.
    of moet het juist verspringen?
    groetjes Ceciel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Ceciel,
      Het patroon moet niet verspringen.
      Eigenlijk kom je op de eerste toer als volgt uit:
      2 averecht
      dan nog 1 steek recht (deze is eigenlijk de eerste van deze stappen)
      daarna 3 steek recht van de kantsteek

      de naald terug is dan:
      3 steek recht kantsteek
      1 steek averecht
      2 steek recht

      Zo zit alles boven elkaar.

      Hopelijk kom je er met deze aanvulling uit.
      Veel breiplezier!
      Hartelijke groet,
      Anita

      Verwijderen
  10. Dank je Anita, voor dit mooie patroon. Nadat ik op de Faeröer eilanden gezien had dat ze gebreide vaatdoeken en handdoeken gebruikten, ben ik op zoek gegaan. Na jaren niet gebreid te hebben, nu de naalden weer te voorschijn gehaald. En het is weer super leuk om te doen, zeker met zo’n mooi patroon! Dacht dat ik meerdere doekjes uit 1 bol zou kunnen halen, maar dat was naïef, net geen heel doekje uit 1 bol. Miss een toevoeging voor jouw patroon? Veel dank iig, heb al flink wat bolletjes wederom besteld!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Dorine, wat een leuk bericht van jou. Toevallig ben ik deze zomer ook weer aan de gang gegaan met vaatdoekjes. Heerlijk ontspannend, niet te moeilijk en snel klaar. Fijn werkje voor op de camping. Of thuis 's avonds bij het tv kijken. Een goeie aanvulling van jou, om erbij te zetten dat je per vaatdoekje minimaal 1 bol nodig hebt. Ik brei ze vrij strak en dan lukt het vaak wel om 1 per bol er uit te halen, maar niet altijd.

      Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!