Zelf maken: ontbijtkoek

Ontbijtkoek is een ideale koek. Voor bij de koffie, als tussendoortje. Mee naar het werk, onderweg, naar school. Maar het heeft ook nadelen: het kleeft aan je kiezen en tanden en aan je gehemelte. Het zit per stuk verpakt in plastic en het bevat veel suiker en conserveermiddelen. Daardoor is het wel lang houdbaar, dat dan weer wel.

Maar hoe leuk is het als je het zelf kunt maken en zelf kunt bepalen hoeveel suiker je er in stopt?! En zelf kunt bepalen welke kwaliteit meel je gebruikt! Het recept voor deze ontbijtkoek vond ik ooit bij Leven Zonder Afval en heb het naar mijn eigen smaak aangepast.

Wat ik ook zo ideaal vind aan deze koek is dat alle ingrediënten in 1 kom kunnen. Dat scheelt in de voorbereiding. Een soort minimalistisch koken ;-).






Je kunt 'm met of zonder rozijnen maken.

250 gram roggemeel (NB kies kwaliteitsroggemeel - de ene roggemeel is de andere niet heb ik ontdekt)
150 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram suiker
3 eetlepels rietsuikermelasse (te koop bij reformzaak of biowinkel)
1 koffielepel bakpoeder
2 koffielepels koek- of speculaaskruiden
400 ml melk
handvol rozijnen (van te voren wellen in warm water)

Meng de roggemeel, bloem, suiker, bakpoeder en kruiden door elkaar in een grote kom. Verwarm de melk in een pannetje en haal het van het vuur. Voeg de siroop toe aan de melk en roer het erdoor. Giet de warme melk in het meelmengsel en roer/mix nog even goed door. Als alle melk is opgenomen en je hebt een egaal beslag is het goed. Je hoeft niet langer te mixen dan nodig.
Als je een ontbijtkoek met rozijnen wilt, dan voeg je die op dit punt toe. Laat de rozijnen uitlekken en dep ze droog in een doek. Meng met een spatel door het beslag.

Vet een cakeblik in en bestuif met bloem.
Schenk het beslag in het cakeblik en bak de koek in 70 minuten in een voorverwarmde oven op
160 °C.  Als de koek klaar is uit het cakeblik halen en op een rooster laten afkoelen.
De ontbijtkoek is ongeveer een week houdbaar.

Zo heb je een heerlijke ontbijtkoek waarvan jij precies weet wat er in zit.




Ik heb van alles geëxperimenteerd met dit recept: i.p.v. kristalsuiker gebruikte ik kokosbloesemsuiker, i.p.v. koemelk gebruikte ik rijstmelk of sojamelk, maar zoals ik 'm hier beschrijf werkt voor mij het best. De rietsuikermelasse geeft er een speciale donkere smaak aan, die ik erg lekker vind. Ik heb ook wel dadelstroop geprobeerd en ahornsiroop, maar rietsuikermelasse smaakt het best. Ik schreef er al een keer eerder over. Nu ga ik ook al mijn eigen stukjes recyclen ;-). 


****

Elke vrijdag plaats ik een blogpost over Zelf Maken of Zelf Doen. Omdat het zoveel voldoening geeft om iets zelf te kunnen maken. Het is één van de 6 praktische manieren om richting te geven aan je leven. Wil je op de hoogte blijven van alle Zelf Maken blogposts, dan kun je mij volgen op facebook. Alle andere Zelf Maken kun je ook vinden op dit pinterestbord. 

Warme groet,
Anita

7 opmerkingen

  1. Het grootste probleem met ontbijtkoek vind ik dat er veel suiker in zit. Slim om het zelf te maken, want dan kun je de suiker goed verminderen.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met veel cakes en koek die ik zelf maak, verminder ik zelfs nog weer de hoeveelheid suiker die op het recept staat. Dit was oorspronkelijk 200 gr!! Nu ik minder zoet gewend ben, vind ik het al snel te zoet.

      Verwijderen
  2. Bedankt voor het delen van je beproefde recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij maken m ook bijna elke week en gebruiken ipv melk rijstemelk (zelf gemaakt, want vegan) én ipv suiker: 12 dadels geblenderd met de melk en dan nog 3 eetlepels stroop zonder suiker toegevoegd. Dus in totaal zero sugar toegevoegd!! En lekker. Soms ook nog appel toegevoegd in stukjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Yolanda, voor je aanvullingen! Dat van die dadels ga ik als eerste uitproberen. Rijstmelk heb ik al een paar keer geprobeerd, maar daar wordt koek erg compact van. Ik eet wel elke ochtend boekweitpap met rijstmelk. Ik ga eens uitzoeken of het moeilijk is om zelf rijstmelk te maken :-) Dank voor je suggesties!

      Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!