Zelf maken: carrotcake

Er zijn heel veel manieren om een carrotcake te maken. Origineel is mijn recept niet, maar ik heb er wel mijn eigen draai aan gegeven door het suikergehalte zo laag mogelijk te houden en deze carrotcake vraagt weinig keukengereedschap. Scheelt weer in de afwas ;-).

Weinig moeite, maar met groot resultaat!


Ingrediënten

200 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram geraspte wortel (+ een beetje extra ter decoratie)
150 gram roomboter
100 gram lichtbruine basterdsuiker
2 eieren
1 theelepel koekkruiden/speculaaskruiden (desnoods alleen kaneel)

De topping:

200 gram roomkaas op kamertemperatuur
100 gram poedersuiker of 50 gram honing
50 gram boter op kamertemperatuur

Bereiding Cake

1. Rasp de wortels. Houd wat achter voor de garnering.
2. Doe bakpapier in een vierkante brownie bakvorm, of andere vorm.
Je kunt het papier met knijpers vastzetten en de hoekjes inknippen, zodat het beter in de vorm te vouwen is. Een andere tip is om het bakpapier nat te maken en verkreukelen. Het laat zich daarna heel eenvoudig in vorm duwen.
3. Mix de boter en de suiker tot een egaal mengsel. Mix dan de eieren er een voor een bij.
4. Zeef het zelfrijzend bakmeel en doe dit in gedeelten bij het botermengsel. Tussendoor mixen. De totale mixtijd hoeft niet lang, 5 minuten. Meng de geraspte wortel met een spatel door het beslag en schenk alles in de bakvorm. Strijk glad en duw het beslag indien nodig in de hoeken.
5. De oven voorverwarmen op 175C.
6. Bak de cake in 30-40 minuten. Kijk na 30 minuten of de cake gaar is. Je kunt met een breinaald, of satéprikker controleren of de cake van binnen goed gaar is. Als de naald er schoon uit komt, dan is het goed. Zo nodig nog wat langer in de oven.
Haal de cake uit de oven als hij klaar is en laat helemaal afkoelen.



Bereiding glazuur

1. Mix de roomkaas met de boter tot een romige crème. Voeg poedersuiker of honing toe en mix nog een keer door. Smeer de crème uit over de cake in een dikke laag. Strijk de bovenkant mooi glad. Voor een mooi effect, kun je wat achtergehouden wortelrasp over de bovenkant verdelen. Wanneer je wortelrasp erg nat is, kun je het op een stukje keukenpapier laten uitlekken. Mijn ervaring is dat het vervolgens in de koelkast in een afgesloten bakje heel mooi droog bewaard blijft. Zo kun je de cake van te voren bakken en de garnering er kort voor serveren op doen.
2. De cake smaakt het lekkerst buiten de koelkast, maar als je topping te zacht is, kun je ‘m in de koelkast zetten om op te stijven.

Fijn weekend allemaal! Ik ga weer een weekendje mediteren.

Warme groet,
Anita


[affiliate link naar de productvoorbeelden die je bij het bakken kunt gebruiken. Als je wat bestelt, ontvang ik een percentage, het kost jou niets extra. Ik verwijs alleen naar (web)winkels waar ik zelf koop of waar ik zelf zou kúnnen kopen]

9 opmerkingen

  1. Dag Anita, even een opmerking. Ik gebruik speltbloem of speltmeel met bakpoeder. Geeft net wat meer " bite". Fijn weekend. Rinske.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Rinske, dat klinkt als een goed idee! Vervang je het 1 op 1, dus ook 200 gr?
      Bedankt voor je reactie!
      hartelijke groet, Anita

      Verwijderen
  2. héérlijk...absoluut mijn favoriete gebak! Jouw variant ga ik ook maken. Lieve groet Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Anita, ja ik vervang het gewoon 1 op 1. Ik gebruik eigenlijk nooit zelfrijzend bakmeel maar altijd bloem en/ of spelt met bakpoeder. Ik heb het idee dat dat het met bakpoeder wat brosser en luchtiger wordt en dat vinden wij lekkerder.Rinske,

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hmmm lekker, ga ik beslist een keer maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooie voor koningsdag, ziet er heerlijk uit. Ga hem zeker eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dit ziet er zo lekker uit! Ik maakte ooit al eens carrotcake en het was verrassend lekker, zelfs de pubers hier aten het ;-) Bedankt om dit receptje te delen. Ik ga het eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!