Zes praktische manieren om meer richting te geven aan je leven




Wat ooit begon als een verslag van mijn opruimproject Een kastje per dag werd een blog waarop ik mijn eigen persoonlijke ontwikkeling kon bijhouden. Korte (hoewel...kort is niet mijn sterkste kant) stukjes over mijn eigen groei, waarin ik altijd probeer de universele boodschap te zoeken. Mijn blog groeide met informerende en inspirerende artikelen. Mijn artikelen laten zich lezen als geschreven meditaties. 

Heel veel keer heb ik teruggebladerd in mijn eigen blogposts en op een gegeven moment ontdekte ik dat er een logische volgorde in die ontwikkeling zat. Het ene inzicht leidt automatisch naar het andere. Doordat ik systematisch mijn huis ging opruimen, ging ik me afvragen waarom die spullen in mijn huis terecht waren gekomen. Ik ging daardoor bewuster om met geld, werd bewuster van mijn afval, bewuster van hoe eten gemaakt wordt. Ik werd me er bewust van dat alles met alles in verbinding staat.

Al die logische stapjes heb ik uitgewerkt in 6 stappen. Het is de basis voor alles waar ik over schrijf.

Soms dacht ik wel eens: voor iemand die het leven eenvoudiger wil maken, schrijf ik over best veel onderwerpen! Dan vond ik dat ik me maar wat meer moest specialiseren. Maar dan is voor mij het hele verband weg. Voor mij heeft huishouden, duurzamer leven, financiële bewustwording en persoonlijke groei allemaal met elkaar te maken. Soms heb ik periodes dat ik liever over spirituele groei schrijf en dan weer een periode over financiën of eenvoudiger leven of het huishouden. Die 6 stappen zijn de basis van mijn hele blog. De zevende - onbenoemde - stap, is om alle zes stappen in elkaar over te laten vloeien. 


6 praktische manieren om richting te geven aan je leven. 


1. Opruimen en minimaliseren


Het opruimen van je huis is een heel praktische manier om met je leven aan de slag te gaan. Minimaliseer je huis. Ontdoe je huis van spullen die nu niet meer van nut zijn. Ik ruimde mijn huis een jaar lang kamer voor kamer op, kastje voor kastje, plank voor plank. In het begin leek het ondoenlijk met de zorg voor een tweeling onder de vier jaar, het normale huishouden en een parttime baan buitenshuis. Naarmate er ruimte en orde kwam in huis, ontstond er ruimte en orde in mijn hoofd.

Vragen die ik mezelf stelde waren: waar besteed ik mijn tijd aan en wil ik dat eigenlijk wel? Waar ligt oud zeer? Waarom hecht ik aan bepaalde spullen, terwijl ik er niets meer mee doe? Waarom koop ik altijd (kaarsen, servies, kleding, boeken…vul maar in) terwijl ik dat niet nodig heb? Waarom begin ik aan een hobby, maar maak ik het niet af? Door alle spullen door je handen te laten gaan, maak je er contact mee. Door alle hoeken van je huis op te ruimen, aan te raken met stofdoek,  dweil of vaatdoek, eigen je je huis toe. Je huis gaat leven en wordt een afspiegeling van jezelf.

2. Bezuinigen en budgetteren


Een volgende praktische manier om inzicht te krijgen in je voorkeuren en valkuilen is te gaan besparen en budgetteren. Waar geef je je geld aan uit? Hoe verhoudt zich dat tot andere uitgaven? Geef je evenveel geld uit aan kleding als aan de energierekening? En hoe voelt dat voor jou? Ben je uit eten geweest, maar vond je het eigenlijk niet echt lekker? Waar wil je je geld aan uitgeven? Wil je meer sparen, minder werken, een grote reis maken, overzeese familie bezoeken, een opleiding volgen of een eigen huis kopen? Net als met opruimen ga je schrappen in je uitgaven. Kijk welke uitgaven nog in jouw behoeften voorzien. Probeer uit wat het met je doet door aankopen uit te stellen. Blijft de behoefte bestaan of verandert deze of verdwijnt het misschien wel helemaal? Financiële bewustwording is een van de krachtigste methodes om zelf richting aan je leven te geven.

3. Leer om zelf iets te maken


Iets creëren met je handen geeft enorm veel voldoening. Met datgene wat je maakt geef je uitdrukking aan jezelf. Leer om zelf te koken, zonder pakjes en zakjes. Probeer om groenten of kruiden te verbouwen. Leer om zelf kleding te maken of herstellen, leer brood bakken of hoe je reparaties aan je auto kunt doen. Het geeft een enorm gevoel van zelfredzaamheid als je iets in je huishouden zelf kunt maken wat je anders zou kopen. Het geeft je het gevoel dat jij zelf vorm kunt geven aan je leefomgeving.

4. Ga op zoek naar je eigen ritme


De klok en de tijd bepalen onze dagindeling. Dat kan een heel onvrij gevoel geven. Daarnaast zorg de 24-uurs economie er ook nog eens voor dat we op elk moment van de dag ‘aan’ staan. Het is heel interessant om op zoek te gaan naar je eigen ritme. We bestaan voor 70% uit water en als je het op die manier bekijkt dein je dan mee op het ritme van jezelf of op het ritme van je omgeving? Dit kan zijn omdat je werk doet dat vanwege de werkuren niet bij je past, of vanwege de aard van het werk niet bij je past. Kijk ook eens naar je sociale ritme. Ben je van nature iemand die veel mensen om zich heen wil of is dat sociaal opgelegd. Door meer te leven met de seizoenen, kun je meer variatie ervaren in je leven.

5. Ga de natuur in


Door meer tijd buiten in de natuur door te brengen, kom je meer in contact met jouw eigen natuurlijkheid. Je gaat beter ervaren wat jouw kwaliteiten zijn. De zee met haar oneindig herhalende ritme van eb en vloed. De bomen die hun wortels verankerd hebben in de grond. De wind die je gepieker uiteen blaast. Als je het gevoel hebt dat je afgesneden bent van de rest van de wereld, dan laat de natuur je voelen dat je een met de wereld bent. De natuur is zonder oordeel, voor ieders kwaliteiten is er plek.

6. Ontwikkel zelfzorg


Gezondheid van lichaam en geest is een holistische aangelegenheid. Niet alleen de juiste medicatie of therapie, ook voeding, beweging, ontspanning, meditaties, je geld beheren, een paracetamol nemen, supplementen slikken, je huis schoon houden, voldoende nachtrust, bezigheden hebben waarin je floreert, al deze aspecten dragen bij aan het beteren van jouw zelfzorg. Naarmate je hierin meer ontwikkelt, ga je steeds meer in het middelpunt van jouw eigen leven staan. 

De zevende - onbenoemde - stap, is om alle zes stappen in elkaar over te laten vloeien.


Al deze zes manieren zijn laagdrempelig, goedkoop en helpen je om je leven te verrijken. Je kunt je er ook nog eens oneindig in verdiepen. Door over deze onderwerpen te schrijven, over wat ik zelf leer, hoop ik jou te kunnen ondersteunen in jouw eigen zoektocht. Je kunt mij ook vragen voor een online e-mail consult, ik begeleid je wanneer je zelf even vastloopt of wanneer je de behoefte hebt om even met een neutraal iemand van gedachten te wisselen. Ik leer je hoe je het weer zelf kunt doen. 

Warme groet,
Anita




======================================================================

In 2012 begon ik mijn leven te vereenvoudigen door het opruimen van mijn huis. 
Mijn belevenissen over opruimen en minimaliseren, over eenvoudiger leven ben ik bij gaan houden op dit blog. Omdat ik het een enorm leerzaam proces vond - en nog steeds vind - ben ik blijven bloggen en vertellen over hoe je op een praktische manier meer richting aan je leven kunt geven en veerkrachtiger wordt en een groter gevoel van zingeving krijgt. 
Wil je op de hoogte blijven, dan vind ik het leuk wanneer je je aanmeldt voor mijn maandelijkse nieuwsbrief. 

19 opmerkingen

  1. Mooi artikel Anita, leuk om te lezen! Doe je trouwens nog mee aan de Moon Challenge?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je. Ik heb me inderdaad weer ingeschreven voor de moon challenge.

      Verwijderen
  2. Duidelijk, mooi beschreven. Ik zou er zelf nog een 7e aan toe willen voegen nl...durf te zingen! ;) Zingen helpt mij om verbinding met alles te maken. Mantra's zingen bv maken dat ik mijn emoties veel beter kan hanteren...er niet meer zo door overspoeld te raken. Lieve groet Petra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Da’s grappig dat je het zingen noemt. In een van de laatste meditatie weekenden hebben we het gehad over zingen. Van nature trekt het me niet, maar ik voelde wel een nieuwsgierigheid. Wie weet.

      Verwijderen
  3. Hoi Anita,

    wat bijzonder om te lezen dat jij ook zo'n ontwikkeling doormaakt. Zelf ben ik al jaren geleden (noodgedwongen door mentale gezondheidsproblemen) met nummer 5 van jou aan de slag gegaan en de laatste jaren eigenlijk hetzelfde pad zo'n beetje als jij afgelopen. Alhoewel ik ben nog niet zo ver: hier ging het van budgetteren, eenvoudiger leven, zelf maken naar meer een veel meer groen en duurzaam leven (vegan, afvalvrij etc.). Dat laatste is dus mijn extra stap. Aan yoga en meditatie heb ik weleens gedaan, maar weer verlaten. Wie weet komt dat toch ook (mede door jouw aandacht ervoor) weer op mijn pad!
    Mooi beschreven zo door jou!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel mooi om je herkenning te lezen. En hoe jouw weg hier in was. Makkelijk zal het voor jou ook niet geweest zijn.

      Verwijderen
  4. Klinkt meer als rust reinheid en regelmaat met wat toegevoegde punten. Budgeteren zou ik nog wel wat beter willen beheersen. Zingen of muziek maken wel gedaan maar niet mee doorgezet, geeft ook een fijn gevoel net als dansen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zou de 7e stap de verbinding met anderen zijn (vanuit je inzichten)?
    Je brengt het voor mij mooi samen en dat kan ik goed gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik lees je reactie en ik voel dat dat het maar zo zou kunnen zijn; de verbinding met anderen. Fijn dat ik je verder heb geholpen. Dat doet me goed om te horen.

      Verwijderen
  6. Wat een overzicht heb je en daardoor wat een inzicht!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooie analyse. Die 7e stap komt wel. En wie weet een 8e.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Symbolisch is 7 het getal van vernieuwing, maar wie weet zijn er nog heel veel stappen meer,

      Verwijderen
  8. mooi Anita... ik verdwaal op je blog...zomaar... wat boeiend dat je zo intens bezig bent.
    Ik voel de raakvlakken.
    Misschien is de 7e stap wel; je Schepper leren kennen.... doe de Alpha cursus, zou ik zeggen.
    Er opent dan een nieuwe dimensie voor je.. Een zegen voor jouw eeuwigheid.
    Liefs van een onverwachte bezoekster...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nog bedankt voor je lieve reactie. Ik zie nu dat ik nog helemaal geen antwoord heb gegeven. Ik ben opgegroeid met God. Hoewel ik helemaal niet Bijbel-vast ben, is het geloof voor mij nooit ver weg. Het uit zich soms op andere manieren voor mij dan via God of Jezus.
    Heel erg leuk dat je langskwam!
    Hartelijke groet,
    Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  10. via de airfryer cake hier terecht gekomen ,eigenlijk vooral opzoeknaarmezelf....moet na veel jaren van zorgen voor andere leren voor mezelf te zorgen ,zorg te dragen ...het heeft zo moeten zijn dat ik hier terecht kwam ...;denk ik ..al deze dingen ooit mee begonnen ..nooit doorgezet ...hoop dat deze blog volgen en lezen ,me dat zetje geeft ! bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een ontzettend leuk om te horen! Dit soort dingen zijn voor mij gouden momenten. Ja, soms komt er iets op je pad, wat je weer verder helpt. En dat is precies wat ik ontzettend graag doe; anderen -jou- helpen bij het (her)vinden van de richting in je leven.
      Ik heb nog geen e-mail nieuwsbrief, maar stuur me gerust een mailtje, dan geef ik je een paar blogs door die bij je passen.
      Hartelijke groet, Anita

      Verwijderen
  11. Ik vind het mooi om te lezen, want ik herken zoveel. Het zijn zeker ZINvolle dingen (voor mij) en de volgende stap is ehh het onbekende erkennen ;-) Nee hoor, ik weet het niet. We zullen er gaandeweg achter komen. Of niet ;-) Liefs! X

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!