3 dingen die je nooit meer nieuw zou hoeven kopen

Vroeger kwam ik vooral bij de kringloop om antiek te zoeken. Wat ik antiek noemde tenminste. Vooral oude sierspullen; een antiek kastje, tafeltje, vaas, dat soort dingen. In de hoop iets van enorme waarde in handen te hebben. Geen idee of dat gelukt is trouwens.

Tegenwoordig gebruik ik de kringloop voor allerhande huishoudelijke artikelen. In plaats van nieuw te kopen, probeer ik of ik het tweedehands kan vinden. Beter voor mijn portemonnee en beter voor het milieu.

Als je vaker bij de kringloop komt, dan gaan je dingen opvallen. Wat ooit een trend was in huis - zoals de chocolate fondue - is nu in grote getale te vinden in de kringloop. Je ziet ook meteen welk kerstpakket niet zo in de smaak viel. Sommige artikelen zijn schaars, maar er zijn ook artikelen in overvloed.

Zo kwam ik tot de conclusie dat er zeker 3 artikelen zijn die je nooit meer nieuw zou hoeven kopen. Nooit is een groot woord natuurlijk, maar in ieder geval de komende jaren. Ik geloof dat de wereld voorlopig genoeg van deze spullen op voorraad heeft. Als wij ze nu massaal een paar jaar niet nieuw kopen, dan lijkt me dat wij een hele goeie daad doen :-).

Ik heb een top drie samengesteld;

1. Kandelaars en kaarsenhouders

Kringlopen bieden kaarsenhouders in alle soorten, maten en kleuren aan. Daar is altijd wel eentje bij die precies past bij jouw kaarsenvoorkeur. Waarschijnlijk heb je toch al genoeg kaarsenhouders in huis van al die verjaardags- en Sinterklaascadeaus en kerstpakketten. Maar mocht je toch net een andere zoeken dan je in huis hebt, kijk dan eerst bij de kringloop.

Tussen alle houders die ik had, bleek dat ik geen lage kaarsenhouders had. Ik kocht vorig jaar deze twee glazen bij de kringloop. Ik geloof de ene 50 cent en de andere een euro. De kaarsen maakte ik bij een uitstapje met de kinderen naar kaarsenmakerij Wilhelmus. Heel erg leuk trouwens om te doen.





2. Vazen en bloempotten

Planten groeien, planten gaan dood. Het ene moment is het modern om geen planten meer in huis te hebben, het andere moment is de urban jungle weer terug in de huiskamer. Nieuwe bloempotten zijn afschuwelijk duur. En dat terwijl er elke dag nieuwe aanvoer is bij de kringloop. Want zo'n bloembakje van de bloemist is leuk om te krijgen, maar de sierappels verrotten op den duur en de pompoenen lopen ook weg in het voorjaar. En wat hou je over: juist, een schaal. Die meestal naar de kringloop gaat. Als je bedenkt dat er elke dag een huishouden is die de bloempotten naar de kringloop brengt, dan is er bijna geen reden om een nieuwe te kopen.

Een vaas voor elk soort boeket. Strak en recht voor de tulpen, wijd voor de veldboeketten. Ik heb ze in soorten en maten. Er zijn vazen bij die ik uiteindelijk nooit gebruik (meestal de gekregen vazen met een bloemwerk er in) en naar de kringloop breng. En er zijn vazen die ik nog niet had en die haal ik op bij de kringloop. Er er altijd ruime keuze en je hebt voor een prikkie een geschikte vaas.

een grotere bloempot gekocht omdat mijn 20 jaar oude plant aan een groter 'huis' toe was.


schalen genoeg bij de kringloop om een bloemstuk in te maken.
 

In het voorjaar en de zomer pluk ik bloemen uit eigen tuin. Dat zijn geen grote boeketten, gewoon kleine kleurige vrolijke bloemetjes. Dit model vaas had ik nog niet en kocht ik bij de kringloop. 1 euro per stuk als ik me niet vergis. 


3. Fotolijstjes

Nog een goed voorbeeld zijn fotolijstjes. Ik weet dat je ze voor een habbekrats kunt kopen bij diverse wegwerpwinkels, maar waarom zou je nog weer nieuwe lijstjes toevoegen aan de grote berg die er al te vinden is bij de kringloop. Leuk om een van die trendy spreuken in te doen en als cadeautje te geven (dan kan de ontvanger 'm weer naar de kringloop brengen ;-)), leuk voor jezelf of leuk voor kinderen om te versieren. Wat ik ook wel doe is een foto van de kinderen met een vriendinnetje afdrukken, in een lijstje doen en dat geven op het verjaardagsfeestje van het betreffende vriendinnetje.


assortiment bij de plaatselijke kringloop

Ik hoop dat ik je op ideeën heb gebracht. Nu ben ik wel benieuwd of jullie items hebben die je niet meer nieuw koopt, maar alleen nog tweedehands. Ik lees het graag bij de reacties.

Fijne week.
Anita





16 opmerkingen

  1. Wij kopen regelmatig bier en wijnglazen bij de kringloop, als er weer wat gesneuveld is. Ook wel ovenschalen, opbergblikken,weckpotten. En boeken en lp's natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Frisdrank- en bierglazen horen ook zeker in dit rijtje thuis!

      Verwijderen
  2. Ik ben klein behuisd, dus altijd op zoek naar opbergmogelijkheden. En dat koop ik in de kringloop.
    Zoals dozen met zo'n metalen plaatje erop (kun je dan een kaartje in doen zodat je weet wat er in die doos zit), een salontafel met klep (en daaronder dus lekker veel opbergruimte) en een speelgoedkist met klep (staat de tv op en erin zitten mijn bolletjes wol). Die laatste was bont geverfd, maar dochterlief heeft hem in een lekker fris kleurtje geschilderd (als moederdag-cadeau; ze kan prachtig schilderen en doet mij daar een groot plezier mee, liever dan weer iets wat uiteindelijk bij de kringloop beland, haha)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou, bloempotten en fotolijstjes, die gebruik ik wel en ze zijn inderdaad best duur (en aan mode onderhevig). Ik zal eens kijken! Moet ik tot mijn schande wel eerst opzoeken waar de kringloop zit. het inleverpunt ken ik wel, maar de winkel zelf niet...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien is het wel een goed teken dat je meer brengt bij de kringloop dan er vandaan haalt :-)

      Verwijderen
    2. Gelukkig zijn er dus mensen die wat voor hen uit de mode is het naar de kringloop brengen.
      Anderen lopen dus gewoon jaartje achter altijd.

      Zelf koop ik voornamelijk kleding.

      Verwijderen
  4. Mijn top 3 zijn boeken, meubels en decoratiemateriaal.
    Zo kocht ik vorige week nog een mooie, stevige boekenkast bij de kringloop, hij kostte mij inclusief thuisbrengen 22.50 euro, voor een nieuwe net zo stevige was ik bij winkels gemiddeld 85 euro kwijt geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een nieuwe stevige boekenkast zou zelfs nog wel meer moeten kosten denk ik. Je hebt er een hele mooie prijs voor betaald! Decoratiemateriaal vind ik ook een hele goeie.

      Verwijderen
  5. We kopen er o.a. kleding, Donald Duck's en andere tijdschriften voor dochter van zeven, van die glazen weckpotten, puzzels voor kind en ons, bekers en spulletjes voor op de seizoenstafel,

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kerstspullen, kaarsen, breiwol en breinaalden, zo kan ik wel doorgaan, je kent me inmiddels

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oh ja de kringloop, ik hou van kringkoopwinkels en ik kijk altijd eerst even daar of ze hebben wat ik zoek. Ovenschaaltjes bijvoorbeeld, inderdaad kandelaars, boeken, nou ja noem maar op. Je ziet altijd wel iets leuks of handigs.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik koop al jaren van alles bij de kringloop. De beste pannen die ik heb komen er vandaan. Jassen, rokjes, jurken, truien en bloesjes koop ik er ook, broeken koop ik meestal nieuw. Bijna al mijn meubels komen van de kringloop en een groot deel van mijn glazen ook. Ik ga minstens twee keer per maand even kijken en vertrek zelden zonder boeken, platen en dvd's. Alleen plantenpotten, die kan ik nooit vinden in de maat die ik zoek. Al mijn planten hebben inmiddels het formaat van een boom...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Kom er bijna wekelijks: meestal kleding,boeken, soms vazen om te verouderen, kerstartikelen, veel tupperware goedkoop kunnen scoren, kom altijd blij weer thuis met mijn aanwinsten.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. leuk zeg, deze blog... Ik ben het er helemaal mee eens. Al jaren koop ik bij kringlopen. We hebben net een flinke kringloop opgezet in Zwolle(opbrengst helemaal voor Red een Kind, een goed doel dus) En als vrijwilliger ben ik er enthousiast mee bezig. Als ik zie wat er binnenkomt.... ik ga eerst snuffelen en kan dan daar gewoon inkopen doen. Heel handig. Stel dat je mee wilt weten... kijk op mijn blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ps... ik heb er een crea-afdeling opgezet..lappen stof, canvasdoeken, knopen, wol, ritsen, boeken, papier, knutselspullen... want dat is er ook in overvloed.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!