Afwegingen die ik maak bij de keuze voor biologisch of niet-biologisch


Laatst liep ik in de supermarkt en toen bedacht ik dat mijn lezers - als ze me nu konden zien - vast verbaasd zouden vragen 'maar jij koopt toch biologisch?'.

Het is waar dat ik grotendeels biologisch koop, ongeveer 75% van onze etenswaren zijn biologisch. Dat is met de jaren steeds meer geworden. Twintig jaar geleden alleen een paar lievelingsproducten, zoals diksap en jam. Met de jaren ben ik steeds meer op biologisch overgestapt.
Ik vind het fijn dat er geen bestrijdingsmiddelen op mijn eten zit. En ik vind het fijn dat die bestrijdingsmiddelen niet in de grond komen, zodat ze ook gewassen voor de toekomst niet kunnen schaden en de micro-organisme hun werk kunnen blijven doen. Ik vind het fijn dat bio landbouwers aan diversiteit doen, zodat landbouwgrond niet verarmt.

Wij hebben een bio-groente-en fruitabonnement. Dat is echt superhandig. Vroeger kregen we eens in de twee weken groente van mijn oom, gratis. Dat was niet biologisch. Toen mijn oom wegens zijn leeftijd er mee stopte hebben we een bio-abonnement genomen bij de Ekonoom. Eens in de twee weken wordt er aan huis een krat groente en fruit geleverd. Sinds een paar maand heb ik er een fruitabonnement bij genomen, want er gaat nogal wat fruit door met twee schoolgaande kinderen. Die krat met fruit komt ook om de andere week. Dus de ene week een krat fruit, de andere week een krat groente en fruit. Zo'n abonnement werkt voor ons erg goed.

Ook in de supermarkt kies ik vaak voor biologisch, maar niet altijd.
Ik maak elke keer afwegingen en het leek me leuk om die eens op een rij te zetten.

Wanneer heb ik het nodig?

Soms sta ik in de supermarkt met een lijstje met specifieke producten. Omdat ik een bepaald gerecht wil maken. En daarvoor heb ik bijvoorbeeld zwarte bonen nodig. Die zou ik bij de Ekonoom kunnen bestellen, maar dan heb ik het niet vandaag of morgen in huis. Ik zou het ook bij de EkoPlaza kunnen kopen, maar daar ben ik nu niet in de buurt. De jumbo heeft vaak wel bio zwarte bonen, maar ik sta nu bij de AH en hier is het schap net leeg.
Dan neem ik een andere mee. Wel controleer ik het etiket op toevoegingen.


Welk deel van het product eet ik?

Vroeger werd er aan me gevraagd waarom ik de schil van een appel niet opat. 'Mijn moeder heeft me geleerd dat daar de meeste vitaminen zitten' werd er dan belerend gezegd. Ik zei dat mijn moeder mij geleerd had dat in de schil het meeste gif zat. Maar ik at het vooral niet omdat ik schil niet lekker vind :-).
Heb ik de schil nodig van een sinaasappel of van een pompoen? Dan liever bio.

Hoe vaak eet ik het?

Vis uit blik is zelden bio of duurzaam. Maar dat eet ik niet vaak, dus daar maak ik geen halszaak van.

Worden bij dit product relatief veel bestrijdingsmiddelen gebruikt?

Bij een aantal gewassen wordt behoorlijk veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bekende voorbeelden zijn druiven, komkommer, cherry tomaten. Die koop ik als het even kan biologisch.

Wat is het prijsverschil met een niet-biologisch artikel?

Ook de portemonnee bepaalt mijn keuze. Als het eind van mijn budget in zicht is, maak ik andere keuzes. Of ik koop een goedkopere variant óf ik koop het helemaal niet.
Ik redeneer overigens ook wel andersom. Bij beschuit is het prijsverschil bijvoorbeeld niet zo groot. Dan redeneer ik dat het blijkbaar niet veel duurder is om tarwe (basis van beschuit) biologisch te verbouwen. Dus als er een groot prijsverschil is, zoals bijvoorbeeld met olijven, dan is dat voor mij een teken dat het blijkbaar moeilijker is om een oogst van olijven te krijgen zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dus: de goedkope heeft relatief veel bestrijdingsmiddelen. Dan kies ik juist de duurdere. Kun je het nog volgen?
Soms laat ik mijn voorkeursproduct liggen, omdat het de niet-bio variant in de bonus is of een 35% sticker heeft. Dan wordt het prijsverschil me te groot.

Je ziet het: weloverwogen keuzes en goed doordacht. En compleet willekeurig :-).

Warme groet,
Anita

15 opmerkingen

  1. wij zouden zo samen boodschappen kunnen doen ;) ...ik denk dat het goed is...niet te star maar wel bewust.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel herkenbaar, zo doe ik ongeveer ook mijn boodschappen. Ik let daarbuiten ook goed op bonusaanbiedingen. Zijn er biologische houdbare producten in de aanbieding? Dan koop ik daar gewoon wat meer van, dat scheelt best veel! Leuk artikel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Houdbare producten kun je idd heel goed inslaan als het in de bonus is.

      Verwijderen
  3. Aiai, hier worden aan de lopende band druiven en cherry tomaten gegeten door groot en klein. Toch eens uitkijken naar een bio-alternatief dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Haha, ongeveer zoals ik dus. Geen peil op te trekken ;) Ja maar dierenwelzijn ja maar gezondheid ja maar prijs ja maar dichtbij versus ver weg ja maar clean fifteen en dirty dozen ja maar ja maar.... :D

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies. Met dit stukje probeer ik nog een beetje verantwoording af te leggen ;-)

      Verwijderen
  5. Hier zul je geen bio produkten tegen komen omdat ik er totaal niet in geloof, je spekt de beurs van een ander. Als er in Italië bovenop vervuilde grond een nieuw laagje aarde wordt gelegt en er biologische groente op geteeld wordt (was op de t.v) dan wordt je toch voor de gek gehouden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat je ziet is dat er bedrijven zijn die geld ruiken: ze merken dat de consument biologische wil kopen en proberen ze er een slaatje uit te slaan. Dat gaat zoals vaak ten koste van de van oorsprong biologische landbouw. Want uiteindelijk was oorspronkelijk natuurlijk alles biologisch. Maar ik ben het met je eens dat dat een vorm van bedrog is.

      Verwijderen
  6. Bij mij hangt het vooral van de prijs af. Als iets betaalbaar is biologisch, dan koop ik het biologisch. Zoals zuurkool en winterpenen.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Tot nu toe zijn hier voornamelijk de eieren alleen biologisch. Ik haal altijd veel fruit op de markt en dat is niet biologisch maar wel veel voor weinig geld. Het is jammer dat biologisch toch vaak te duur is voor ons budget.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als voordeel van de markt zou je dan weer kunnen zien dat je niet veel verpakkingsmateriaal hebt en dat je weet dat jouw geld rechtstreeks in het handje gaat van de marktkoopman. Dat weet je bij een supermarkt bijvoorbeeld weer niet.

      Verwijderen
  8. Hier ook 75% biologisch denk ik. Soms vind ik het prijsverschil zo groot, dan ga ik toch maar voor regulier. Maar meestal bio! Zo'n groente en fruitpakket lijkt me ook wel wat!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!