Kleding tweedehands of in de sale?

Het mooie weer van de afgelopen dagen overviel me een beetje. Wat garderobe betreft was ik er met name voor de kinderen niet goed op voorbereid.

Mijn kinderen zijn net katten; elke dag hetzelfde aan.
Gemma heeft op haar verjaardag in oktober vorig jaar een zachte witte trui gekregen met een leuke broek. Dat setje heeft ze sindsdien vrijwel elke dag aangehad. De broek ging als eerste stuk. Volgens mij heb ik de broek een keer gelapt, daarna was ze er ook al uitgegroeid. Wat een strijd die kleding soms opleverde! Ik kreeg amper de tijd om het te wassen. Ze trok het zo weer uit de wasmand, of als ik het nog wel 's avonds had kunnen wassen en het was de volgende ochtend nog niet droog, dan trok ze het nog liever nat aan, dan dat ze iets anders aan moest.

Ik kocht altijd het meeste van hun kleding tweedehands. Die kleding nam ik over van een andere tweelingmoeder. Dan kwam er weer een grote doos met kleding, ondergoed, slaapzakken, sokken, maillots, schoenen. Superhandig was dat. Maar de laatste tijd koop ik vaker nieuwe kleding. De meiden vinden het niet altijd leuk meer om tweedehands te dragen en ze kiezen uit zo'n hele doos maar een paar stukken en de rest blijft ongedragen. Broeken zitten ook vrijwel nooit in een pakket, want die zijn vaak versleten. Mijn meiden houden in ieder geval geen enkele broek heel.

De weersomslag was voor Gemma en Ellie reden om hun oude 'huid' af te werpen, maar toen bleek dat er niet veel nieuws meer in de kast lag om aan te trekken. Ik ontdekte dat ik best veel nodig zou hebben voor de komende zomer. T-shirts, eventueel een jurkje, nieuw ondergoed, zomerse broeken, sandalen. Ik zag in gedachten de bedragen flink oplopen. Dus besloot ik om op mp te kijken of daar nog een geschikt pakket kleding werd aangeboden.
Criteria voor mij zijn of het in het seizoen past, of er genoeg kledingstukken bij zitten waarvan ik verwacht dat mijn kinderen ze aantrekken en of de prijs een beetje gunstig is. Voor sommige kledingstukken wordt 4 tot 6 euro gevraagd, dat vind ik zelf echt veel te veel geld. Voor dat geld kan ik bij de Hema, Wibra, Zeeman enz iets nieuws kopen, of bij luxere winkels iets in de sale. Zelf vraag ik meestal 50 ct of een euro per kledingstuk.
Maar goed, ik vond een geschikt pakket (€24 euro incl. verzendkosten voor 20 kledingstukken) en terwijl dat pakket onderweg was nam ik de meiden mee naar een winkelcentrum voor sandalen.

Ik heb een hele sterke voorkeur voor degelijke schoenen, een goed voetbed vind ik heel belangrijk. Maar ja, kosten nopen tot andere keuzes. De dagelijkse schoenen van de meiden zijn kwaliteitsschoenen, hun voeten worden dan ook goed gemeten. Maar met sandalen durf ik het zelf passen wel aan, ik kan immers de tenen zien, dus kan ik inschatten of de schoenen goed passen.


De sandalen van de scapino. 
Zelf wil ik niet meer van die sandalen met een dingetje tussen mijn tenen, maar de meiden vinden het geweldig. 


We gingen naar de scapino en vonden daar een vrijwel leeggekocht schap. Bijna geen sandaal meer te bekennen! Sterker nog, er waren helemáál geen sandalen meer in hun maat. Alleen nog van die kurk teenslippers. En je raadt het al: die vonden de meiden geweldig! 'Oh, die zitten zó lekker en íedereen in de klas heeft ze'. Dat laatste was waar, dat had ik al gezien. Dat eerste geloofde ik niet zo.
Nou, vooruit met de geit. Het ene paar was 50% afgeprijsd. Twee paar voor 20 euro. Goed te doen.
En om mijn principes nog even verder overboord te gooien, gingen we ook naar de H&M, want in het kledingpakket dat onderweg was zaten wel veel korte mouwen t-shirts, maar geen zomerbroeken of jurken. Ik dacht dat ze wel een flodderige zomerbroek wilden hebben, maar zij vielen voor een simpel zomerjurkje. Ik vond de jurkjes al wat meisjesachtig, de stof nogal dun, en verder nogal vormeloos, maar zij waren helemaal enthousiast. Drie voor de prijs van 2. Ook nog uit de bio-reeks. Het derde jurkje gaan ze samen delen. Zeggen ze. Zal mij benieuwen. Kosten: €14. Wat prijs betreft geen slechte aankopen, maar ik schud wel mijn hoofd over de kwaliteit hoor.


Het voordeel als je meestal tweedehands koopt, dat passen in een 
winkel een leuk avontuur wordt! Leuk hoor, die zomerhoedjes (die we niet kochten). 
Rechts een van de zomerjurkjes die mee naar huis gegaan zijn. 


Blijft wel mijn dilemma over de omstandigheden waarin die goedkope kledingstukken tot stand zijn gekomen. Al die chemicaliën die bij de productie worden gebruikt. Ik heb er wel wat over gelezen. Zo probeer ik nu bijvoorbeeld shirts te vermijden met een plastic print. Als de print stinkt, dan is dat al een goeie waarschuwing. Bovendien is Ellie heel gevoelig voor de restchemicaliën die in kleding zitten. Zij krijgt er uitslag van.
Het voordeel van tweedehands is dat die al vaak gewassen zijn en de chemicaliën er al uit zijn. Wat blijft is het feit dat er bij de productie chemicaliën zijn gebruikt en dat daar mensen mee gewerkt hebben. Dat vind ik niet echt een fijne gedachte.
Op dit terrein van bewuster leven ben ik nog wat onbekend. Het is wel iets waarin ik verandering wil brengen, maar ik merk dat de kosten me vaak tegenhouden om ecologische kleding te kopen. Hier en daar heb ik wel een duurzaam kledingstuk, maar niet als regel. Dan kies ik toch vaker voor

Tot slot nog even mijn eigen garderobe. Tweedehands kleding voor mijzelf is tot nu toe geen succes. Ik heb twee keer via mp een jas gekocht, maar beide keren bleek het mij niet te staan of niet te passen. Ik blijf een beetje bij twee favorieten: de Expresso en Imperium, een boetiek in Groningen. Daar koop ik als er sale is. En dan bedoel ik echte goeie sale, met kortingen vanaf 50%.

Zelf moest ik ook nieuwe sandalen. Vorig jaar waren mijn sandalen al aan vervanging toe, maar dat schoof ik toen vooruit. Een tijdje terug heb ik de schoenen uitgezocht en toen mijn sandalen weggedaan. Dus nu was ik gedwongen om nieuwe te kopen. Ik heb nu het derde paar van hetzelfde soort sandalen. Ze zijn van het merk Ganter, voor wie daar nieuwsgierig naar is. Het zijn eenvoudige sandalen, maar daardoor heel veelzijdig en ik kan er hele dagen op lopen. Voor mij ideaal. Vandaag heb ik een nieuw paar gekocht. Vrolijke witte zijn het deze keer geworden.

Biologisch eten, afval verminderen, consuminderen, dat zijn allemaal bewustere keuzes die makkelijker realiseerbaar zijn, merk ik. Kleding en schoenen is toch nog een heel andere kwestie. Gelukkig komen er wel steeds meer mogelijkheden om hier duurzamer mee om te gaan.Goh, zo heb ik mijn voeten nog nooit bekeken. 
Wat ziet m'n rechter dikke teen er raar uit. 
15 opmerkingen

 1. Als je in Groningen bent, zou je ook eens bij Musjes kunnen kijken (zwanestraat 25) of op hun site: musjes.com. Is allemaal heel verantwoord en in de sale is het ook nog eens leuk voor de portemonnee. Ik heb er nu een paar dingen gekocht (via website) en het blijft echt héél erg lang mooi. Had een jurkje voor mijn dochter gekocht waar ze net zo verslaafd aan was als jouw Gemma met haar witte trui. Uiteindelijk werd het veel te kort en toen heeft ze het nog een hele tijd als tuniekje gedragen. Over spaarzaam gesproken :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een heel spaarzame dochter heb je :-)
   Musjes ken ik wel, ben er wel eens geweest en ook erg leuk spullen. Maar de prijs trok me nooit over de streep, maar na jouw aanbeveling moet ik misschien toch eens heroverwegen.
   Dank je!

   Verwijderen
 2. Kom je weleens bij de kringloop? Hier kosten de kleding allemaal 1,50. Jassen en schoenen 2,50. Vaak genoeg zit er nog nieuwe kleding tussen.
  En op de rommelmarkt kocht ik een tijdje terug voor 50 eurocent een nieuw t-shirt waar ik al veel plezier van heb gehad.
  Leuke sandalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op een of andere manier wil het met kleding niet lukken bij de kringloop. Ik denk dat dat komt door hoe ik kleding 'scan'. In een kringloop is het soms ontzettend veel en ik kan er niet zo goed doorheen kijken. Daarom vind ik de Expresso winkel ook zo fijn, die werkt met stijlborden. Ik weet welke kleuren mij wel en welke niet staan, dus sommige schappen (bijv. met groen, zwart en rood) sla ik volledig over.
   In een kringloop moet je er echt een neus voor hebben. Met andere spullen voor in huis lukt me dat wel, maar met kleding niet. Het is jammer.

   Verwijderen
 3. Wat een leuke sandalen! En je broek vind ik ook super. Ik probeer zoveel mogelijk biologisch te kopen, of veganistisch. Maar mijn geweldige rode laarzen van Lien en Giel zijn dat duidelijk niet. Ook niet minimalistisch, trouwens. ;) Maar ja, ik vond ze zo mooi.. Ik heb nu wel een paar veganistische Birckenstocks, dat voelt wel heel goed. Duurzaam wat er ook nog leuk uitziet en goed voor de porto, pff... Ken je het merk Froy en Dind? Dat is een Belgisch merk dat biologisch katoen gebruikt. Op Marktplaats kun je redelijk wat kleding vinden voor ongeveer de helft van de reguliere prijs. Ik weet welk model me goed staat, dat scheelt. Daar doe ik dan ook niet moeilijk, ik ga niet afdingen. Ja, soms vraag ik of de porti in de prijs ingebrepen kan worden. En dat is dan meestal okay. Maar verder, de prijs is dan al een stuk lager dan de reguliere prijs, dus ach. Fijne dag, geniet van het zonnetje! X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die broek is van de Expresso :-)
   Ik ken geen van de namen die je noemt, zal het eens opzoeken op mp. Het scheelt inderdaad om te weten welk model jou wel of niet past.
   Vorige week kwam ik het eco merk Zilch tegen. Dat vond ik ook erg mooi.

   Verwijderen
 4. Ken je 't Ruilertje in Hoogkerk al? In de Vensterschool aan de Zuiderweg, iedere woensdag van 9 tot 11 open (behalve in de vakanties). Daar kun je inbrengen waar je dan punten voor krijgt die je vervolgens aan 'nieuwe' kleding kunt besteden. Vind je vandaag niets, dan morgen misschien. En je neemt het mee naar huis, laat de meiden passen en als ze het niets vinden, breng je het de volgende keer weer terug. Tweedehands, duurzaam, goedkoop. In de grotere maten vanaf 146 wordt het wat lastiger, maar ik kom er al langere tijd met leuk resultaat vaak. Verder ben ik ook heel kieskeurig op de schoenen. Met sandalen voor dochterlief had ik geluk bij de Perry Sport, die hadden fijne, stevige flink in de opruiming afgelopen maandag. Even een mazzeltje. Maar verder bezuinig ik op schoeisel niet snel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken het van naam, maar ben er nog nooit geweest. Het idee vind ik ontzettend leuk, misschien moet ik het toch eens proberen. Het enige lastige is, is dat ik woensdag werk.
   Die Perry sport was ook een goed idee geweest. Ik zie nu op de website dat ze teva lookalikes 1+1 gratis hebben...

   Verwijderen
  2. Ze zitten nu bij wij werken iets verderop aan de zuiderweg, doordeweeks geopend van 9.00 tot 13.00....

   Verwijderen
  3. Ze zitten nu bij wij werken iets verderop aan de zuiderweg, doordeweeks geopend van 9.00 tot 13.00....

   Verwijderen
 5. Toen mijn meiden nog kleine meisjes waren ging ik ook altijd in de sale. Maar ik ging altijd alleen en kwam met spullen thuis die ze meteen leuk vonden. De problemen kwamen pas toen ze in de brugklas zaten, maar toen begon ik met kleedgeld en toen werd het meteen een stuk simpeler.
  Fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ik beter de meiden later met Michel op pad kan sturen. Ik winkel ook altijd graag met hem, hij geeft goeie adviezen. Kleedgeld lijkt mij een uitkomst!
   Mijn meiden hadden al heel snel hun voorkeuren in kledingstukken. Soms neem ik wat mee zonder hen erbij en pakt het goed uit. Soms ook niet. Maar datzelfde kan gelden voor kleding die ze zelf hebben uitgekozen. Het kan heel goed zijn dat bijvoorbeeld die derde jurk (3 voor de prijs van 2) helemaal nooit gedragen gaat worden, terwijl ze die zelf uitgekozen hebben.

   Verwijderen
 6. Ik koop veel voor mijzelf op de rommelmarkt (kan je het eerst even passen)!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zelf koop ik nog maar weinig kledij of schoenen (ik heb jaren geleden zoveel gekocht dat ik ondertussen al jaren bezig ben mijn kleding te downsizen). Als ik wel iets koop is het bewust. Dat is vaak wat duurder maar ik weet ook dat ik er lang van zal genieten. Voor kinderkleding ligt dat natuurlijk anders omdat ze eruit groeien. ik denk dat je dan echt moet afwegen tussen wat je wil en wat mogelijk is. En hoe ouder ze worden hoe meer ze een eigen willetje gaan hebben denk ik ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het ruilertje in hoogkerk zit tegenwoordig bij wij werken in het pand, iets verderop , ook aan de zuiderweg. Ze zijn nu iedere doordeweekse dag geopend van 9-13

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!