De hand op de knip; hoe ging dat eigenlijk?

In april vorig jaar hield ik de hele maand de hand op de knip. Elke uitgave werd kritisch gewogen en het liefst voorkomen. Inmiddels is er een heel jaar voorbij, zelfs de maand april is al weer voorbij. Destijds wilde ik verslag doen van mijn ervaringen, maar op een of andere manier kwam het er niet van.

Dit jaar wilde ik weer in april de hand op de knip houden. Ik had het zelfs al weer aan mijn lieftallige huisgenoten aangekondigd. Ik kreeg wederom steun - of er werd gezwegen, en wie zwijgt stemt toe tenslotte - maar deze keer liep het niks uit. Sterker nog, het werd eerder het tegenovergestelde van de hand op de knip. Er werd uiteindelijk kwistig aan cadeaus en uitstapjes en whatnot geld uitgegeven. Al na een paar dagen zei ik dat het niks werd met de hand op de knip, waarop Gemma heel wijs zei: 'Mama, misschien moet je een jaar overslaan'.

Juist deze tegenstelling in mijn ervaring met de hand op de knip, maakt het nog leerzamer. Bovendien heb ik een jaar na kunnen denken om de grootste ergernissen en teleurstellingen te kunnen laten zakken en zo de leermomenten er uit te kunnen destilleren.

Ik had een lijst bijgehouden van aankopen, maar die kan ik helaas even niet vinden, maar gelukkig weet ik nog wel wat uit mijn hoofd. Dit is wat mij vorig jaar is opgevallen:

Kleine bedreigingen van de portemonnee
Al vrij snel kwam ik er achter dat je met goed fatsoen niet onder sommige uitgaven uit kunt. Zoals het buurkind dat een koek komt verkopen voor haar vereniging. Of de collectant. Of de lief en leed pot op het werk. Helaas niet te vermijden. Weliswaar kleine bedragen, maar kan al met al flink oplopen.

Impulsen
Mijn ontdekking is dat de meeste aankopen gedaan worden op een impuls. Hé, de waterkoker lekt een beetje. Nieuwe? De gymschoenen van de kinderen beginnen te klein te worden. Nieuwe? De inkt van de printer is bijna op. Nieuwe? Dit soort aankopen zijn allemaal gerechtvaardigd, maar wat ik ontdekt heb door niet meteen tot actie over te gaan is dat een alternatieve oplossing zich soms aandient. Doordat een kennis bijvoorbeeld gymschoenen over heeft. Of omdat het helemaal niet meer nodig blijkt. Of omdat er nog een oude waterkoker in de kast staat, die je best nog een poosje kunt gebruiken. Of omdat je opeens in huis het lampje vindt dat precies past in de lamp die stuk was gegaan. Of omdat blijkt dat die inktcartridge nog best veel printjes kan maken op een bijna lege tank.

Vooruitplannen
In het verlengde van het bedwingen van de impulsen ontdekte ik dat er héél veel tijd gaat zitten in het uitkienen van je aankopen. Het betekent letten op aanbiedingen, meerdere winkels (offline en online) in de gaten houden. Proberen of je het tweedehands kunt kopen, dus meerdere kringloopwinkels en mp in de gaten houden. Uitkienen wat je gaat eten, wat is er in de aanbieding, wat heb je daar nog meer bij nodig. Wie is er wanneer jarig, welk cadeau geef je? Ga je het zelf maken, heb je tijd om een acceptabel tweedehands versie te vinden?
Je wordt er creatief in en met voortuitplannen valt er veel voordeel te behalen, maar daarvan kon ik me wel voorstellen dat er mensen zijn die dat absoluut niet zouden willen. Niet iedereen wil aldoor bezig zijn met het scoren van een winterjas voor de kinderen terwijl het nog voorjaar is. Of wil uitrekenen welke maat snowboot of regenlaars hun kind heeft over een half jaar, omdat nu de boots voor een habbekrats te koop zijn. Ik denk dat er generaties zijn die blij waren dat de welvaart wat toenam zodat ze hier niet constant mee bezig hoefden te zijn.Zelf maken
Er gaat dus wel eens wat stuk. En er zijn ook jarigen wanneer jij je hand op de knip wilt houden. En de kinderen verzinnen ook wel eens wat. Dat vraagt om creativiteit en nodigt uit om oplossingen te zoeken met wat je in huis hebt. Ik maakte voor mijn jarige schoonmoeder een insectenhotel en deed er een fles vlierbloesemsiroop bij.  Verder kreeg Gemma een obsessie voor panda's - die overigens nog niet is overgegaan - en wilde dolgraag een pandapak. Tja, dat wilde ik ook wel voor haar. Dat soort enthousiasme wil ik liever niet inperken. Ik was zelfs zo ver dat ik er maar een voor haar wilde kopen, toen ze zelf bedacht dat we van oude kleding een panda pak konden maken. Ik maakte van restjes vilt en een restje elastiek een panda masker. Ik had nog zwarte kniekousen en we maakten onder de voeten witte voetkussentjes. Een zwarte longsleeve en een wit t-shirt completeerden het geheel. Ellie verkleedde zich als een leeuw (geloof ik). Zij heeft op de foto het panda masker op. Gemma heeft de kousen met de voetkussentjes aan.
Van de hele maand hand-op-de-knip was dit de meest leuke besparing.
Uitstel
Met uitstel van aankopen kom je een heel eind. Rek de tijd maar op waarvan je denkt iets nodig te hebben. Die tube tandpasta bijna leeg? Probeer maar eens hoeveel dagen je er nog wat uit krijgt. Ik was verbaasd! Niet dat ik voorheen dan die oude tube vroegtijdig weggooide, maar ik kocht wel eerder een nieuwe, gewoon om niet zonder te hoeven zitten.
Het uitstellen van aankopen vond ik heel leerzaam. Meestal verdwijnt de noodzaak of vond ik een heel acceptabel goedkoper alternatief.
Maar....over het algemeen was het uitstel van een aankoop die uiteindelijk onvermijdelijk is. Dan heb je die aankopen in de maand erna.

Tegenwerking
Michel maakte het me niet gemakkelijk. In de maand mei gingen wij op vakantie naar Zweden en hij was bezig met de voorbereidingen en vond dat een nieuwe navigatie wel nuttig zou kunnen zijn. De oude had al jaren geen update gehad en was zwaar verouderd. Ik geloof dat er ook geen updates meer voor te krijgen waren. In Nederland was die oude software meestal geen probleem, hoewel we ook een keer naar een stad moesten waar intussen een rondweg was aangelegd. De tomtom gaf aan dat we rechtsaf moesten slaan en wij zagen alleen een hoge vangrail en het dorp een paar meter lager liggen....Maar goed, een nieuwe navigatie dus. Kon dat niet later? Nee, manlief leek het beter om tijdig te kopen, zodat hij zich in Nederland het ding nog eigen kon maken. Goed punt. Vooruit dan maar.

Maar ik was not amused toen hij daarna zonder overleg nog een nieuwe mobiel kocht, want 'die was ik toch al van plan te kopen.'

Al met al een heel leerzame ervaring. Je leert je eigen valkuilen heel snel kennen. En dat je moet incalculeren dat je huisgenoten je plan ondermijnen. Ik ga het zeker nog een keer weer doen, alleen afgelopen april kan ik wegstrepen.

Lieve groet,
Anita

18 opmerkingen

 1. Zo tof, dat pandapak! En dat bijenhotel en die vlierbessensiroop zijn zo'n fijne cadeaus, zeker omdat je er zelf je tijd in gestoken hebt. Toch wel leuk hoe zelfs al de intentie om te besparen je creatief maakt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Met zelfgemaakte cadeaus is het een beetje schipperen. Bij de een valt het wat meer in de smaak als bij de ander.

   Verwijderen
 2. ja zuiniger gaan leven is een avontuur op zichzelf bedenk ik nu.Graag gelezen omdat ik dat ook wil eigenlijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was een heel leuk avontuur inderdaad. Misschien heb ik je op ideeen gebracht. In de maand november wordt bijvoorbeeld de buy nothing new maand gehouden.

   Verwijderen
 3. Geweldig, die opmerking van Gemma. En dat pak is ook super. Alvast een fijne vakantie gewenst, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Die vakantie naar Zweden was trouwens vorig jaar, dat staat er misschien niet heel duidelijk.

   Verwijderen
 4. Eigenlijk zou je eens moeten voelen hoe het is om met veel minder geld te leven dan wist je niet beter en wordt je nog bewuster. Mooie oplossing van dat pak. Goed nagedacht ook je dochter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op deze manier heb ik het inderdaad gevoeld en ik denk stiekem dat iedereen het eens zou moeten doen. Vooral het besef dat het voor sommige gezinnen niet ophoudt na een maand. In het algemeen heb ik meer oog gekregen voor gezinnen die het niet breed hebben sinds ik ben gaan consuminderen.

   Verwijderen
 5. Mooie panda outfit! Ik snijd me daar ook vaak mee in de vingers. Dan koop ik iets nieuws omdat ik het echt nodig vind om het daarna gratis of voor bijna niets te vinden. Onlangs toch maar een koolzuurapparaat gekocht, want in anderhalf jaar niet gevonden bij de kringloop, staat er een week later een voor 15 euro. Of de babyschommel voor 4 euro ipv 13 die ik voor een nieuwe betaalde. Of een trui voor de man, terwijl mijn ouders een week later met drie truien aankwamen die mijn vader niet meer paste maar die bij de man helemaal goed waren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En het moeilijke er aan is dat je je er pijnlijker van bewust wordt door je zuiniger bent gaan leven. Net als met zelf eten maken; dan is het eten buiten de deur geen luxe eten meer, maar juist inferieur. Soms kan ik nog maar matig genieten van aankopen, daar zoek ik nog een betere balans in.

   Verwijderen
 6. Ik neem aan dat er een speciale reden was om dit in april te doen? Anders zou je het wel een maandje doorschuiven naar mei. Ik denk dat de voornaamste dingen die je in zo'n maand leert zijn wat je wel en wat je niet echt nodig hebt. Zonder dat je ze zomaar uit gewoonte al aanschaft. Je voorbeeld van de tandpasta; ik sta er telkens van te kijken hoeveel je nog uit een lege tube kunt knijpen. En de cartridges, als de pc aangeeft dat de cartridge bijna leeg is, kan ik vaak nog wekenlang door printen. Het ligt er natuurlijk wel aan hoe vaak je de printer gebruikt.
  Je pandapak is super geslaagd, vooral het masker.
  Fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. Vorig jaar gingen we in mei op vakantie naar Zweden, dus die maand was sowieso niet geschikt om de hand op de knip te houden. De maand april ervaar ik ook een beetje als een tussenmaand, een maand waarin het allemaal nog een beetje op gang moet komen na de winter.
   In mei hebben we altijd meer kosten vanwege verjaardagen en kosten voor schoolreis en meestal een (aan)betaling voor de zomervakantie, vandaar dat ik het er maar bij laat.

   Verwijderen
 7. Leuk om mee te lezen! Ik ben er nu ook wat bewuster mee bezig. Er gaat in een groot gezin toch snel aardig wat geld doorheen aan kleine dingetjes en kadootjes waar best op bespaard kan worden. Je moet er idd wel tijd voor uittrekken.
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het pandapak is trouwens heel erg leuk geworden!

   Verwijderen
  2. Weet je dat ik met zelfgemaakte cadeautjes vaak aan jou moet denken? Dan doe ik even bij jou ideeen op, omdat ik vaak lees dat jij iets zelfgemaakts uit de kast haalt. Ik probeer ook een voorraad aan te leggen, maar ik handwerk niet snel genoeg om al die verjaardagen bij te houden :-)

   Verwijderen
 8. Interessante post! Ik heb zoiets een tijd noodgedwongen moeten doen. Lastig en soms voelde ik pure weerzin omdat er van alles nodig was, maar net als wat jij schrijft: de noodzaak verdwijnt vaak ook na een tijdje. Ik kwam bewust niet meer in winkelcentra en als ik eens een aankoop moest doen, werd er lang gewikt en gewogen. Wat het me opbracht, was dat ik extra genoot van iets nieuws. Nu is het besparen niet meer zo noodzakelijk, maar nu heb ik 'last' van het omgekeerde: het lukt me bijna niet meer om spontaan te kopen ;-) Alvast succes met een volgende poging ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een maand de hand op de knip heeft me heel veel opgeleverd. O.a. dankbaarheid. Ik voel me veel dankbaarder met cadeaus die ik krijg. Waardeer het veel meer wanneer ik van bijvoorbeeld de buurvrouw regenlaarzen krijg voor de kinderen. En ik heb veel meer oog gekregen voor gezinnen die het niet breed hebben. Ik heb nu heel duidelijk ervaren hoe je continue afwegingen moet maken. Krijgt mijn kind een grotere fiets of mag het een verjaardagsfeestje houden? Kan mijn kind op een sport of ga ik het geld besteden aan de schoolreis? En die gezinnen zijn dichterbij dan je denkt. Toen ik nog alleenstaand was had ik het ook niet breed, dan was het soms ook nog een keer die shampoofles goed uitknijpen, zodat ik er nog wat langer mee kon.

   Verwijderen
 9. Als het dit jaar niet zo goed ging in april kan je een andere maand proberen. Zelf houd ik sinds een paar jaar mijn uitgaven bij in een excell-bestand en zie dan ook hoeveel verschil er tussen 2 maanden kan zitten.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!