Reinigende soep op ayurvedische wijze






Deze reinigende soep kun je het hele jaar door eten. Of voor een bepaalde periode om afvalstoffen kwijt te raken. 
 
Ik volg ruwweg de ayurvedische manier van koken (met als grote verschil dat ik wel vlees eet) en het recept voor een reinigende soep heb ik heel vaak gebruikt. In het jaar dat ik voor het eerst begon met aanpassen van mijn eten, at ik de soep zowel 's ochtends als 's middags. Wekenlang achter elkaar. Het heeft - naast gezondheid - heel veel voordelen. Je kunt er namelijk allerlei seizoensgroenten in verwerken, het is smaakvol en ook nog eens supergoedkoop. 
Deze winter at ik vooral 's ochtends havermoutpap. Ook een heel goed ontbijt voor mijn constitutie

Inmiddels kan ik goed merken aan mijn lijf wanneer ik teveel afwijk van mijn suikerloze gewoontes. (Lees hier hoe ik van mijn hooikoorts afkwam door suiker te vermijden).
Dan krijg ik eczeem aan mijn handen, jeukende oogleden, vlekkerig gezicht, droge plekken op mijn enkels en last van mijn keel.  Deze reinigende soep is ideaal om afvalstoffen kwijt te raken! Dus nu eet ik weer een week of twee soep. In ieder geval 's ochtends en zoveel mogelijk 's middags.





Ingrediënten voor 5 liter soep:

* seizoensgroenten naar keuze (ui, prei, bleekselderij, bieten, wortel, broccoli, pompoen)
* 2 eetlepels kokosolie, olijfolie of sesamolie
1 koffielepel mosterdzaad
1 koffielepel komijnzaad
2 cm fijngesneden verse gember
2 koffielepels korianderzaad
1 koffielepel kurkuma
4 liter water
1 liter bio bouillon
evt. wat rijst of voorgeweekte gerst
1 koffielepel garam masala
zout, peper


ui, prei, doperwten, bleekselderij, fijn geraspte wortel


Maken:
* Maak de groente schoon en snijd ze fijn. Je kunt eventueel een keukenmachine gebruiken. Doe de olie in een wok of hapjespan. Fruit de mosterd- en komijnzaad in de olie totdat ze gaan knisperen. Leg een deksel op de pan. Als ze gaan knisperen de fijngesneden gember en groenten erbij doen.
* De groenten regelmatig omscheppen en laten garen. Voeg de kruiden (korianderzaad, kurkuma) toe.
* Doe in een grote soeppan de 4 liter water en de liter bouillon (kan zelfgemaakt, of biol. bouillonblokje).
* Als de groente zacht genoeg is, schep je de groente over in de soeppan.
* Voeg naar wens een kopje rijst toe of voorgeweekte gerst. Voeg de garam masala toe.
* Laat de soep koken en voeg tot slot zout en peper toe naar smaak. 

De soep is elke keer anders doordat ik altijd andere groenten gebruik. Soms snij ik het heel fijn, soms gebruik ik de keukenmachine. Ik hou in ieder geval niet van dikke stukken broccoli er in.





Ik vries de soep in in porties van een kleine 450 gr. Ik gebruik hiervoor lege margarine kuipjes of oude satésaus bakjes/kokosolie bakjes (die ronde van hard plastic). Die bakjes zijn precies groot genoeg voor een portie soep. Zo kan ik het per portie ontdooien.





Het recept komt uit Ayurveda Kookboek van Lies Ameeuw.

Gezonde groet, 
Anita

==================================================================

In 2012 begon in mijn leven te vereenvoudigen door het opruimen van mijn huis. 


Mijn belevenissen over opruimen en minimaliseren, over eenvoudiger leven ben ik bij gaan houden op dit blog. Hier lees je mijn terugblik. Omdat ik het een enorm leerzaam proces vond - en nog steeds vind - ben ik blijven bloggen en vertellen over hoe je op een praktische manier meer richting aan je leven kunt geven en veerkrachtiger wordt en een groter gevoel van zingeving krijgt. 


Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief. Elke maand deel ik mijn gedachtes, meditaties of tips die passen bij het seizoen. 


10 opmerkingen

  1. Oei, je omschrijving van de huid komt mij bekend voor: jeukende ogen, vlekkerig gezicht. Ik weet dat suiker niet goed is en let erop. Maar de laatste tijd is het wat in het slop geraakt, met resultaat dus. Het lijkt mij een heerlijke soep om eens te proberen.
    Ik ga je blogje eens lezen over hooikoorts. Dat heb ik niet, maar wel allerlei allergische klachten, in elk geval door de huisstofmijt.
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik moest ook aan jouw eczeem denken. Hopelijk biedt het jou soelaas.

      Verwijderen
  2. Klinkt lekker en puur! Ik verdiep me sinds kort in de ayurveda, dus ga dit recept zeker eens uitproberen! Leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie. Ik vind het leuk om te lezen dat jij je er ook in aan het verdiepen bent. Als je tips voor recepten of boeken hebt hou ik me aanbevolen.

      Verwijderen
    2. Geen idee of je oude reacties ook nog krijgt. Ik ga de soep vandaag maken. Heb nav je tip vorige week boeken besteld bij bieb en bol.com, omdat die ene niet bij bieb die je in logje aanraadde en hij me wel erg leerzaam leek. Dank voor je tips. Ik zal nog laten weten wat ik met de boeken doe. Anne

      Verwijderen
    3. Jazeker lees ik oude reacties ook! Ik vind het geweldig om te horen dat je iets kon met mijn ervaringen. Ik hoor graag hoe het je vergaat.

      Verwijderen
  3. Hoi, eet inmiddels soep al twee weken als lunch en heb het boek van Rieneke Dijkinga met interesse gelezen, nu ary. kookboek van lies ameeuw naast me. Ik probeer op deze manier mijn lijf te gaan ontgiften en meer moeheid kwijt te raken en energie te krijgen. Het suikervrij eten gaat eigenlijk vrij makkelijk. Prettig dat je aantal keer blog aan dit onderwerp heb gewijd, heeft me ertoe aangezet om nu echt de knop om te zetten. Anne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat fijn om te horen! Ik ben ook al weer een week aan de soep. Ik heb zelf wel moeite om suiker te laten staan, maar toevallig las ik vandaag dat dat een 'gevaar' is van mijn constitutie (Kappa). Dat is nog een troost.
      Echt heel leuk om jouw ervaringen te lezen, je inspireert mij ook weer!

      Verwijderen
    2. Een Pitta type, bedoel ik, niet kappa...vergist me steeds.

      Verwijderen
    3. Okaym ja eerste week suikers vond ik ook moeilijk. Terwijl ik niet megaveel at. Jij weet je constitutie wel. Ik vind het lastig te bepalen, herken in alle drie wel wat. Maar wil nu vnl ontgiften door de soep en de kitcherie. Voor het avondeten neem ik ook kopje soep erbij en dan minder normaal avondeten, is vaak groente met ei, waar het op neerkomt.
      Ik denk dat suikers laten staan voor alle types goed is. Door fruit, groente, en melk krijg ik meer dan voldoende binnen. Zeg ik nu wijs..... Doeg Anne

      Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!