Jaarthema: Reserves aanvullen

Aan goede voornemens doe ik niet meer. Dat zeg ik wel, maar toch vormt zich aan het eind van elk jaar een idee over hoe ik zou willen dat het nieuwe jaar er uit gaat zien. Welke weg ik wil inslaan of op welke weg ik wil doorgaan. Waar ik aandacht aan wil geven en hoe ik dat vorm wil geven. Dus op een bepaalde manier toch goede voornemens. Die doelen zijn in het begin altijd een beetje ruw, nog niet zo gespecificeerd. Jolanda van consuminderenmetplezier vroeg me in een reactie (correspondentie hier) of ik ook doelen had. Dat zette me aan om mijn doelen wat vastomlijnder te maken en op te schrijven, want dat helpt toch om ze niet uit het oog te verliezen. Al was het alleen maar omdat je er door ze op te schrijven, nog eens extra goed over nagedacht hebt.

Financiën
In eerste instantie dacht ik alleen aan de financiële kant toen ik het jaar doopte tot het jaar van het Aanvullen van de Reserves. De bezuinigingen die we hebben gedaan zijn gestabiliseerd, nieuwe financiële gewoontes redelijk ingesleten, een lening die noodgedwongen groter was geworden (verbouwingsellende en tegenslag met de auto) is binnen afzienbare tijd afgelost. Dit alles zorgt er voor dat nú het moment daar is voor Het Grote Sparen. Dat is het doel dat ik voor ogen heb. Dat betekent wel nog een jaar goed opletten waar we het geld aan uitgeven, maar als het goed is moet het sparen wel hard kunnen gaan. Met groter wordende kinderen wordt het steeds belangrijker om een goeie buffer te hebben. En ik hou van financiële zekerheid.

Naast het vullen van de financiële reserves wil ik proberen manieren te vinden waarmee we ons geld aan het werk kunnen zetten. Geld simpelweg niet uitgeven levert veel op, maar misschien zijn er wel manieren waarop we investeringen kunnen doen die ons uiteindelijk geld opleveren. Zo zou ik dit jaar wel zonnepanelen willen aanschaffen. Dat is een investering die ons per maand lagere woonlasten oplevert en goed is voor het milieu. Investeringen in onderhoud aan het huis zijn onvermijdelijk, maar als dat kan op een manier die voordeel oplevert dan is me dat wel waard.

Persoonlijk
Op persoonlijk vlak blijkt het aanvullen van de reserves ook goed te passen. In mijn vorige blog schreef ik al dat er voor mij een kentering is in de tijd, dat ik voel dat er ruimte gaat komen. Tijd om bepaalde dingen een plek te geven. Tijd om niet meer steeds in blessuretijd te functioneren, maar fysieke en mentale reserves op te bouwen.
2016 moet voor mij het Jaar van het Schrijven worden. Hier op mijn blog of aan mijn manuscript. Vooral aan mijn manuscript.
De eerste weken van het nieuwe jaar zijn al weer voorbij en ik merk hoe makkelijk het is om je in de waan van de dag te verliezen en de tijd door je handen te voelen glippen. Door het op te schrijven wordt het toch iets concreter en kan ik het later evalueren.

Ik dacht aan goedbedoelde wijze raad (of eerder goed bedoelde kreten) van mensen die zeggen 'je moet leren nee te zeggen'. Waarbij ik me dan altijd wat erger, want ik kan best goed nee zeggen. Waardoor ben ik dan toch bezig met andere dingen dan het schrijven, vroeg ik me zelf af. Toen ik daar over nadacht, ontdekte ik dat ik te snel iets beloof aan anderen. Te snel iets toezeg. 'Zal ik dat voor je opzoeken? Volgens mij heb ik thuis nog wel een knoopje/lapje/jurk/legging. Als je er niet uitkomt, dan vraag mij maar.'  Dat soort beloftes. Dat doe ik uit mezelf, niet omdat mensen er om vragen. Dat doe ik uit enthousiasme en omdat ik er zuiver plezier aan beleef om iets te doen voor een ander. Iets wat mij relatief weinig kost, maar waar een ander erg mee geholpen is. Het punt is, ik doe het teveel. Dus nu leer ik mezelf aan om dat soort overenthousiaste beloftes uit mijn mails te schrappen en mijn lippen een paar tellen op elkaar te houden en hulp alleen aan te bieden als ik er zelf ruimte voor heb.

17 opmerkingen

 1. Herkenbaar, de enthousiaste uitspraken en 'beloftes' om iets te doen, op te zoeken, mee te nemen. Klopt dat die niets te maken hebben met nee zeggen. Wel met gewoon 'niets zeggen'. Haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mij treft vooral dat doel om je persoonlijke reserves aan te vullen. Dat wil ik ook graag!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi jaarthema en nee zeggen betekent ook voor mij meestal niets zeggen... #endatgaatheelgoed

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het echt een eye-opener; dat ik wel een paar tellen voorbij kan laten gaan. Niet op de eerste impuls reageren. Gewoon even niets zeggen.

   Verwijderen
 4. Oe, lastig! Die lippen op elkaar... Ik weet niet wat me meer energie kost, dat ene dingetje toch doen of m'n lippen op elkaar. Oefenen maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oef... herkenbaar. Eén van de redenen waarom boek 10 zo moeizaam ging, was dat ik het steeds druk had met andere dingen. Nu denk ik niet dat ik 'nee' had moeten zeggen, daar was het meestal te belangrijk voor, maar ik ben nu wel heel bewust bezig ook ruimte te maken voor de dingen die ik zelf graag wil doen.
  Het is inderdaad niet zo zeer vaker nee zeggen, maar vooral niet álles naar jezelf toe willen trekken en dat valt niet mee. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, niet alles naar je toetrekken of jezelf aanbieden.

   Verwijderen
 6. Herkenbaar, te snel beloftes doen. Ik heb die neiging ook. Gelukkig begin ik langzamerhand ook te leren. Het gaat je vast lukken met schrijven!
  Dom, nou ben ik alsnog vergeten Hara op tijd via jou te bestellen. Ik zou het woensdagavond doen, maar ging 's middags onderuit. Toen heb ik er helemaal niet meer aangedacht. Ik had het best gezellig gevonden het bij jou af te halen. Maar ja, nu heb je wel weer meer schrijftijd. ;-) Ik hoop dat je al met al een goede party gehad hebt! Ik haal vanavond mijn spullen op bij Boukje.
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De party was heel succesvol. Zeven dames waren er en dat had ik ook nog een afmelding gehad. Een hoge opkomst dus.
   Je ging onderuit? Letterlijk of ging je door je rug?

   Verwijderen
 7. Niet alles naar me toe trekken...
  Mag ik mee lopen met een collega, om te leren hoe zij werkt ( ik deed echt te veel op huishoudelijk gebied).
  Voorschrift was: alleen mee lopen, observeren, niet even zelf iets doen.
  Gisteren ( het is maar twee uurtjes) alleen een kruikje gevuld.
  Vandaag weer een kruikje gevuld, een flesje gemaakt, wat was gevouwen en de benedenverdieping gestofzuigd....
  Ehhhh...
  Ik snap wat je bedoeld ( en dat is nog maar op het werk, om het over thuis maar niet te hebben).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hey Anita, eindelijk dan weer eens een berichtje van mij, ik ben er nog en lees mee ;-) en geniet van je inspirerende schrijfsels! Ik hoop dat je tijd kan sparen voor het schrijven en dat het je iets moois gaat opleveren.
  Hier ook zonnepanelen op het dak en daar zijn we zeer tevreden over. Zo leuk om op deze manier een beetje zelfvoorzienend te zijn.
  Bedankt nog voor het noemen van mijn blog (een tijdje geleden) ;-).
  Lieve groet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk, weer een berichtje van jou!
   Het huis aan de Sont is prachtig! Ik lees alleen 's avonds in bed, ik probeer nu op tijd naar bed te gaan zodat ik extra leestijd heb :-)

   Verwijderen
 9. Mooie blog!

  Voor mij is het ook een jaar van reserves aanvullen. De financiële nog niet want ik moet eerst schulden wegwerken (nog 8 à 9 maanden), wel de emotionele. Hoe? Door nu eens echt goed voor mezelf te gaan zorgen, bedenken dat nee zeggen tegen iets/iemand anders betekent dat ik ja tegen mezelf zeg en door me te voeden met mensen en ervaringen die me energie géven in plaats van kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je!
   8 tot 9 maanden vind ik nog te overzien. Dat is minder dan een jaar tenslotte.
   Een vriendin zei ooit een keer dat ' nee ' zeggen tegen iets of iemand niet hoeft te betekenen dat je nooit meer wilt. Dat vond ik ook een mooie benadering.
   Leuk dat je langskwam!

   Verwijderen
  2. Dat vind ik ook een heel mooie benadering van 'nee' zeggen! :-)

   Verwijderen
 10. Je persoonlijk doel is heel herkenbaar. Aard van het beestje? :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!