3 tips voor een ontspannen Sinterklaas met jonge kinderen

Het zijn spannende tijden voor jonge kinderen. En de ouders kunnen het er ook heel druk mee hebben! Elk jaar leerde ik weer wat bij over wat de beste aanpak was. Voor ons is helaas het 'gelovige tijdperk' van korte duur, geen jongere broertjes en zusjes van Gemma en Ellie waar wij onze verkregen wijsheid op kunnen toepassen.

Daarom deel ik mijn wijsheid met jullie, wie weet heb jij er nog wat aan.

Tip 1:
Hou niet te krampachtig vast aan het concept van tradities en gezellig avondje.
Zijn je kinderen zes jaar of jonger: laat ze gewoon in een half uur tijd alle pakjes uitpakken, hup achter elkaar door. Laat die pepernoten, die banketstaaf en amandelspijs maar zitten, kinderen zien maar 1 ding en dan zijn PAKJES. Zo ben je mooi op tijd klaar, kunnen de kinderen voor 7 uur naar bed en hebben jij en je partner nog een rustige avond met al dat amandelspijs en banketstaaf.

Tip 2:
Leg de lat der verwachtingen niet te hoog.
Vooral niet als het op schoencadeautjes aankomt. Hou het simpel. Pepernoten, snoepgoed, kleurplaat, stempels, haarelastiekjes, minipuzzel, zeg maar alles wat je de rest van het jaar gratis hebt gekregen bij winkels. Doe er alleen een cadeautje van formaat in (max € 5) op de dag van de intocht van Sinterklaas of wanneer je kind naar een Sintviering is geweest. En weet je wat zo leuk is aan het feit dat ze het pakje krijgen van Sinterklaas? Als het tegenvalt, dan heeft Sint het gedaan en niet papa en mama ;-).

Tip 3:
Laat je kind nooit de schoen zetten in het weekend!
Als je wilt dat er in deze periode enige nachtrust wordt genoten, of dat nu van je kinderen is of van jezelf, spreek dan juist NIET af om de schoen op zaterdag te zetten. Tenzij je het niet erg vindt dat je kind op zondagochtend al om half 6 jou wakker komt maken om te vertellen wat Sint en Piet in de schoen heeft gestopt en je ze op een doordeweekse dag amper wakker krijgt om op tijd naar school te gaan. Mijn tip is: draai het om. Geen schoen zetten in het weekend, maar wel op een doordeweekse dag.

Toch is het elk jaar weer een feest om helemaal voor in de stemming te komen. Ik kocht krijtstiften en ging daarmee aan de slag. Wat is dat ontzettend leuk om te doen! Had ik dat maar veel eerder uitgeprobeerd. De meiden vonden het ook leuk en hebben zich flink uitgeleefd.


Ze zetten hun schoen op de avond van de landelijke intocht. 
Ranja voor de Piet. Wortel en water voor het paard. 
Onze poes vond het bakje water ook heel fijn. Dat Sint en Piet ook wat kattenbrokjes hadden gestrooid (op verzoek van de kinderen) kwam poes ook heel goed uit. Wij vonden het wat minder toen hij de daaropvolgende dagen klagend stond de miauwen bij die plek.We gingen naar het Sinterklaasfeest op Michel's werk. Zo prachtig hoeveel aandacht er elk jaar aan besteed wordt. 
Voor ons de laatste keer, volgend jaar zijn de meiden 8 en dan mogen ze niet meer meedoen. 


Het was toch nog even spannend voor Ellie, zodoende mochten ze bij Sint en Piet op schoot. 


De seizoenstafel waarvoor ik met strijkkralen wat gemaakt heb en een tekening met krijtstift maakte. 
Gemma en Ellie zijn nu groot genoeg om het uitpakgebeuren iets te rekken, vind ik. Daarom heb ik bedacht dat we gaan ganzenborden. Elke keer wanneer ze op een ganzenvakje komen, mogen ze een pakje uitpakken. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat de dobbelstenen en het bord door de kamer vliegen.  Lieve groet
Anita

4 opmerkingen

 1. Wij hebben de kinderen juist altijd de schoen laten zetten in het weekend : )
  Maar je hebt eigenlijk een heel goed punt! Dan zijn ze in het weekend heel vroeg op. Ik heb daar eigenlijk nooit bij stilgestaan zeg!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, wat is dat allemaal al lang geleden... Tenminste, gedeeltelijk. Onze jongste wordt binnenkort 23, maar Sinterklaas is nog altijd een belangrijk feest hier, met cadeautjes en gedichtjes voor iedereen. Het is met ons meegegroeid, denk ik.
  Wij deden niet aan het ritueel van schoenzetten, er zat gewoon af en toe spontaan iets (snoep, mandarijn of een cadeautje) in hun schoen. Op die manier was iedere ochtend spannend, maar ze werden er niet eerder voor wakker. Trouwens, ik stopte het er meestal pas in vlak voor ik ze uit bed ging halen, dus gaan kijken had sowieso geen zin ;-)
  We zijn hier al heel snel begonnen met de dochters zelf ook cadeautjes voor ons en voor elkaar laten kopen (ik denk al sinds ze een jaar of acht, negen waren). Daar kregen ze extra zakgeld voor en dat was een happening op zich. Het geven van cadeautjes hoort tenslotte net zo hard bij de Sinterklaaspret als het ontvangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zijn ook pro schoen zetten in het weekend. Niks kan op tegen die blije gezichtjes. Daar wil ik wel eens vroeg voor opstaan op een zondagochtend. Hebben ze ook héél veel tijd om ermee te spelen. In de plaats krijg jij dan een rustige luierdag. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je lekker wilt ontspannen dan raad ik het je zeker aan om eens lekker naar een sauna te gaan. Hier kun je lekker even tot rust komen.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!