Wat zit er in.....pindakaas ?

Soms lijkt het alsof 'gezondheid' in een paar oneliners is samen te vatten.

Eén ons groente, twee stuks fruit.
Vet is ongezond.
Eet drie maaltijden per dag.
Sla nooit het ontbijt over.
Poets drie keer per dag, minimaal twee minuten, je tanden.
Beweeg elke dag een half uur.

Ik sloeg nooit het ontbijt over, dronk niet, rookte niet, at drie maaltijden per dag, maar sinds ik me verdiep in voeding en bereiden van voeding weet ik dat er zóveel meer bij komt kijken. Elke dag twee stuks fruit? Wat nou als je vooral veel bespoten fruit eet? Is dat dan nog steeds gezond? Ja, aardbeien zijn een prima 'snoepje', maar ook het hele jaar door?
Gevarieerd eten? De ene dag aardappelen met wortels en de andere dag aardappels met spinazie?

Er valt veel meer te vertellen over eten dan alleen die oneliners. Door te lezen en informatie op te zoeken probeer ik mezelf steeds verder wijzer te maken. Want als ik meer informatie heb, kan ik een meer overwogen keuze maken.
Het zijn soms maar kleine weetjes waardoor je aan het denken wordt gezet. Bijvoorbeeld dat bij de opsomming van ingrediënten op het etiket van een product altijd het ingrediënt waarvan er het meest in zit, vooraan staat.

Op school wordt er ook wel eens gesproken over gezond eten. Zo kwamen de kinderen laatst thuis met de verontwaardigde uitroep 'pindakaas is ongezohond. Want er zit suiker in. Dat zegt juf!'
Nu snap ik wel dat de kennis van juf in veel grotere achting staat bij mijn kinderen dan mijn kennis, maar hier moest ik toch even ingrijpen.

Het is typisch een oneliner die alle pindakazen op een hoop gooit. Ondanks dat het product dezelfde naam heeft zit er wel degelijk verschil in. De prijs is ook verschillend, maar wanneer je je verdiept in welke ingrediënten er in zitten (of welke juist niet), dan begrijp je ook beter waarom de ene pindakaas duurder is dan de andere. Bijvoorbeeld omdat in die goedkope variant er nauwelijks pinda's aan te pas komen.

Dus ik pakte onze pindakaas en ik liet ze het etiket zien 'louter pinda's en een snufje zout.' En dat is precies wat er in zit. Niks meer, niks minder. Er komt geen suiker aan te pas.
Gemma heeft de pot meegenomen naar juf. Dat kon de juf wel waarderen.
Overigens is hiermee pindakaas niet per definitie gezond. Alleen nog maar boterhammen met pindakaas?



Ter vergelijk:

De bekende Calvé pindakaas heeft deze ingrediënten:
PIN­DA 85%, plant­aar­di­ge olie (raap­zaad, so­ja, vol­le­dig ge­har­de palm), zout.

AH biologische pindakaas:
77% pin­da*, palm­vet*, riet­sui­ker*, zee­zout. *Van bi­o­lo­gi­sche oor­sprong. Ge­maakt in een be­drijf waar ook no­ten wor­den ver­werkt.

Dat is toch nuttig om te weten? Dat in de biologische AH versie minder pinda's worden verwerkt en er wat suiker bij zit. Dan kun je kiezen wat je belangrijker vindt, biologisch of meer pinda's en geen suiker toegevoegd.

Tot slot de AH basic pindakaas:
In­gre­di­ën­ten: 55% pin­da (pin­da), zon­ne­bloem­olie, dex­tro­se, ge­hard palm­vet, zout.

Die is goedkoop, maar nu zie je ook waarom.

Zo zijn er nog veel meer producten waarvan ik het etiket heb bestudeerd. Razend interessant vind ik het! Ik zal ze hier op het op blog - onregelmatig - laten zien.

Voor nu een fijn weekend!

Anita

14 opmerkingen

  1. leuk dat je zoiets vergelijkt lijkt me leuk dat te volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Blin te horen dat je nieuwsgierig bent naar meer vergelijkingen. Ik heb meer in de pijplijn.

      Verwijderen
  2. Interessant jouw vergelijkingen, toen mijn kinderen klein waren aten we altijd Krekeltje pindakaas, nu AH pindakaas.

    Groet Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De oneliners die je noemt herken ik, en ik houd me er aan. Best schrikken dat die niet genoeg zijn eigenlijk... En ook wel balen!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wilde je njet aan het schrikken maken.
      Het lastige is dat de afzonderlijke oneliners wel waar zijn, maar in mijn optiek worden ze meer waard wanneer er een groter verband aan gegeven wordt. O.a. door meer productkennis.

      Verwijderen
  4. Ja, we hebben ook soms bio pindakaas en daar zit niks in. Net zo lekker hoor! Soms weet ik het ook allemaal niet meer. Dat met fruit heb ik ook... is het wel zo gezond als het bespoten is? Tja, wanneer doe je het goed?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je zou er de brui aan kunnen geven, al die tegenstrijdige informatie!

      Verwijderen
  5. Ja, zet je toch wel aan het denken. Nu eet ik zelden pindakaas, of andere zoetigheid op brood. Ja mijn eigen gemaakte jammetjes, maar daar zit zeker suiker doorheen. Niet om gezond te doen, maar omdat het gewoon lekker is, want dat moet ook mogen vind ik.
    Zoals een snoepje of een chocolaatje. Maar er meer over nadenken dat kan absoluut geen kwaad. Dus kom maar op met je vergelijkingen.
    Fijne zondag,
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier nog iemand die regelmatig merken vergelijkt. Het is soms echt wel schrikken, ook in de omgekeerde richting. Soms is er totaal geen verschil wat betreft de inhoud, maar wel wat de prijs betreft.
    Pindakaas eten wij nooit, is volgens mij een smaak waar je moet aan wennen.
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook waar, dat artikelen (vrijwel) hetzelfde zijn, maar er toch prijsverschil in zit.

      Verwijderen
  7. Leuk om te weten. Ik ga de laatste jaren ook veel bewuster met voeding om.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Goh nooit geweten dat er nog zoveel verschil in zat. Pindakaas is pindakaas zou je denken. Duidelijk niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ik maak vaak zelf pindakaas. (Oude) pinda's liefst bio en zonder zout. Arachide olie (pinda olie) Pinda's in de blender of in een hoge staafmixer kom. Iets olie erbij gieten. Mixen en eventueel nog olie erbij totdat het pindakaas is. Eventueel iets zout toevoegen als je niet zonder het zout kunt.
    Maak je dit mengsel nog dunner dan kun je sambal, ketjap, gember toevoegen dan heb je een woksaus. gr. Ernie

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!